Trekker Norge inn i skotsk strid om selvstendighet

- Vær så snill. Stem nei til selvstendighet torsdag! oppfordrer pensjonerte Pamela i gågata i Glasgow. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
- Vær så snill. Stem nei til selvstendighet torsdag! oppfordrer pensjonerte Pamela i gågata i Glasgow. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Niesa mi kom nettopp fra Norge. Hun forteller at Norge og Skottland ikke har noe til felles. Ingen ting!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
En ny stat i Europa?

Folkeavstemning i Skottland: 18. september skal skottene i en folkeavstemning svare ja eller nei på spørsmålet: "Bør Skottland bli et selvstendig land?".

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond fram folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

GLASGOW: Det sier Pamela, en pensjonert lærer som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt, til ABC Nyheter.

Hun står i høstregnet på stand for «No»-kampanjen i sentrum av Skottlands største by Glasgow og vil ha sine landsmenn til å si nei til selvstendighet i folkeavstemningen som avholdes torsdag.

Norge har blitt et tema i diskusjonen mellom førsteminister Alex Salmond i Det skotske nasjonalistpartiet SNP, og nei-bevegelsen som for alt i verden vil ha skottene til å forbli i union med England og Nord-Irland.

Ifølge Salmond får Skottland beholde altfor lite av oljeinntektene, mens den norske staten tar vare på egne oljeinntekter og bygger opp oljefond og velferd.

For nei-siden blir det like viktig å overbevise tvilerne om at Skottland slett ikke kan få det som Norge.

– Salmond snakker om at vi med våre oljeressurser skal få det som Norge. Men våre to land kan ikke sammenliknes. Norge ble gitt bort til Sverige, mens Skottland av egen vilje inngikk i union med England for 300 år siden, framholder Pamela, mens hun deler ut nei-brosjyrer til folk som haster forbi i Sauchiehall-gågata.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IOC-topp truer Skottland: - Dere får ikke bli med i OL

Tror ikke på oljeinntektene

– Unionen med England har gjort oss velstående. Og vi har mer innflytelse globalt enn hvis lille Skottland skulle stå alene, fortsetter Pamela.

Skottland sitter på 98,8 prosent av Storbritannias oljeressurser, samt mesteparten av fiskeressursene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ville det ikke være bra for Skottland å beholde oljeinntektene selv?

– Ekspertene sier det blir overdrevet hvor mye olje vi har igjen. Ja-siden overdriver betydningen av oljeinntektene, sier Pamela.

Fersk statistikk viser at antall fattige familier i Skottland har vokst kraftig de senere årene.

– Vi har hatt vanskelige tider siden finanskrisen i 2008. Jeg tror ting vil bli bedre nå som vi kommer over det. Men hvordan skal vi betale velferdsutgiftene hvis vi går ut av unionen? Arbeidsplassene forsvinner og skatteinntektene med dem, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Et uavhengig Skottland bør ha norsk krone som valuta

– Skal ofrene i krigen være forgjeves?

– Argumentet om økonomisk nedgang og arbeidsløshet minner om påstandene til dem i Norge som ville inn i EU i 1994. Nå har Norge Europas laveste arbeidsløshet. Svartmaler dere?

– Nei. Skottland er veldig forskjellig fra Norge. Bare tenk på at alle kvinnene jobber hos dere. Det gir mer velstand, svarer Pamela.

Hun forteller at faren ble skadd og lemlestet for livet i Storbritannias kamp mot Hitler-Tyskland.

– Min far kjempet for Storbritannia. Vår generasjon må ikke vende ryggen til det han og alle de andre britiske soldatene oppnådde med sine ofre, sier Pamela.

– Vil ikke et selvstendig Skottland også nyte godt av å være kvitt nazismen?

Nei, det er jeg uenig i. Vi ser en framvekst av nazistiske bevegelser i EU, ja, i Skottland også, svarer nei-aktivisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Atom- og fattigdomsbomber

VIL BLI KVITT FATTIGDOM OG ATOMVÅPEN: Molly Harvey og Janice Graham. Foto: Thomas Vermes.VIL BLI KVITT FATTIGDOM OG ATOMVÅPEN: Molly Harvey og Janice Graham. Foto: Thomas Vermes.

Et par eldre kvinner fra ja-bevegelsen kommer bort til nei-standen og tar en diskusjon.

De bærer på plakater der det står «Storbritannia spiser ikke» og «Trident er ille». Det første viser til de lange matkøene som er oppstått ved suppekjøkkenene i Skottland, som følge av økende fattigdom.

Motsatt av Pamela mener den pensjonerte sosialarbeideren Molly Harvey at unionen ikke har skapt velstand, men fattigdom.

Trident viser til ubåtbasen Storbritannia har plassert ikke langt fra Glasgow, med atomvåpen kalt Trident.

– Dem ønsker vi i Ja-bevegelsen å få vekk fra et selvstendig Skottland, sier den pensjonerte hjelpepleieren Janice Graham.

Begge parter vet godt at de ikke klarer å overbevise hverandre, og skilles i all fredsommelighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matematiker med demokrati-matte

Saken fortsetter under bildetBLID, MEN SINT PÅ JA-LØGNER: Nei-aktivisten Edward Hart i Glasgow. Foto: Thomas Vermes.BLID, MEN SINT PÅ JA-LØGNER: Nei-aktivisten Edward Hart i Glasgow. Foto: Thomas Vermes.

– En av grunnene til at jeg er sint på Ja-bevegelsen, er deres bevisste løgner, sier en annen av de frivillige på Nei-standen i Glasgow, Edward Hart, til ABC Nyheter.

Han har en mastergrad i matematikk, og går faglig til verks for å motbevise ja-sidens propaganda:

SNP mener demokratiet blir styrket, fordi skottene tradisjonelt har stemt sosialdemokratisk, men i år etter år likevel er blitt underlagt De konservative tory'enes regjeringer i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja-sidens blåbok skriver at Skottland har hatt Tory-regjeringer de siste 68 årene, men selv bare har hatt Tory-flertall i seks av disse årene. Da har vi altså hatt Tory-regjering vi ikke har stemt på i 32 av de 68 siste årene. Det betyr at vi ikke har hatt Tory-regjering mot vår vilje i over 50 prosent av disse årene! sier matematikeren triumferende og legger til:

– Det er jo tilfelle for folk flest at de ikke får det som de vil ved alle valg.

Han kan også by på motargumenter til Ja-sidens blogg, The Wee Blue Book (of lies), altså Blåboka av løgner.

Les også: Lover 150.000 skotter høyere lønn hvis de sier «ja»