Anklager jusprofessor for bevisst tåkelegging av Jan Wiborgs mystiske dødsfall:Hevder Gardermoen-varsler ble drept

MYSTISK DØDSFALL: Sivilingeniør Jan Fredrik Wiborg skal ha sagt at han ville avsløre hvem som hadde ført Stortinget bak lyset i hovedflyplass-saken. Noen dager senere ble han funnet død utenfor et billig hotell i København, der han angivelig skulle møte sønnen han ikke hadde sett på årevis. Stortingspolitiker mener han ble lokket i en felle. Foto: Stein J. Bjørge (Aftenposten)
MYSTISK DØDSFALL: Sivilingeniør Jan Fredrik Wiborg skal ha sagt at han ville avsløre hvem som hadde ført Stortinget bak lyset i hovedflyplass-saken. Noen dager senere ble han funnet død utenfor et billig hotell i København, der han angivelig skulle møte sønnen han ikke hadde sett på årevis. Stortingspolitiker mener han ble lokket i en felle. Foto: Stein J. Bjørge (Aftenposten)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingeniør Jan Wiborg ble drept få dager etter at han varslet at han ville avsløre hvem som hadde fusket med tåkemålingene fra Hurum, som endte med at Gardermoen ble hovedflyplass, hevdes det i ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forfatter og journalist Knut Lindh som skriver dette i boken «Hvem drepte Jan Wiborg?», som lanseres mandag. Lindh har gjennomgått flere tusen dokumenter, som har vært hemmeligstemplet i ti år

Sivilingeniør Jan Fredrik Wiborg ble funnet naken og oppskåret i en blodpøl på bakken nedenfor sitt hotellrom i Hotel Cabinn i København i 07-tiden 21. juni 1994, angivelig etter først å ha knust et to lags, ifølge eksperter nærmest uknuselig thermoplanglassvindu, for så en time senere å kaste seg baklengs ut av vinduet, som kun målte 77 ganger 68 centimeter.

Ifølge et vitne som så han falle, var vinduet åpent. Men på politiets bilder tatt en time senere, er det lukket. Lindh mener dette kan være ett av flere indisier som peker mot at Wiborg ikke var alene på rommet: At han faktisk kan ha blitt dyttet, før en mulig gjerningsperson snek seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetVINDUET. Ut av dette vinduet i 4. etasje i Hotel Cabinn falt Jan Wiborg baklengs ut 21. juni 1994. Ifølge folk som har vært på rommet, var det en smal sak å åpne vinduet. Hvorfor og hvordan ble det knust? Ifølge et vitne var det åpent da han falt, men luykket på politiets foto. (Politifoto)VINDUET. Ut av dette vinduet i 4. etasje i Hotel Cabinn falt Jan Wiborg baklengs ut 21. juni 1994. Ifølge folk som har vært på rommet, var det en smal sak å åpne vinduet. Hvorfor og hvordan ble det knust? Ifølge et vitne var det åpent da han falt, men lukket på politiets foto. (Politifoto)

Ifølge boken skal en ryggsekk med dokumenter en politimann oppga å ha observert der, ha forsvunnet fra værelset. Andre gjester skal ha hørt høylytt krangling derfra midt på natten, og det er uvisst om døren var låst da politiet kom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I vinduskarmen fant politiet ekskrementer, et klassisk tegn på dødsangst. I disse var det stumpet en sigarett – mens Wiborg selv pleide å røyke rullings. Inne i rommet lå det et blodig håndkle, mens Wiborgs klær ble funnet våte og skitne – selv om han ifølge offentlige rapporter ikke skal ha forlatt hotellrommet etter at han sjekket inn, ifølge resepsjonisten ren og velstelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk politi konkluderte umiddelbart med selvmord. Men ifølge Lindh ble det ikke foretatt teknisk etterforskning, verken på Wiborgs rom, eller utenfor. Hotellets gjester ble ikke avhørt – og liket ble heller ikke obdusert – trass i familiens ønske. Bakgården ble på politiets ordre spylt av brannvesenet rundt halvannen time etterpå.

Reaksjon: Wiborgs sønn krever at TV 2 retter opp Kristiansens feil

ROM 307: Det ble ikke funnet gjenstander som kunne ha blitt brukt til å knuse thermopanglasset. Jan Wiborg hadde ifølge boken ingen merker på knyttnevene. (Politifoto)ROM 307: Det ble ikke funnet gjenstander som kunne ha blitt brukt til å knuse thermopanglasset. Jan Wiborg hadde ifølge boken ingen merker på knyttnevene. (Politifoto)

Fikk tilsendt politirapporten anonymt

Dødsfallet ble ikke omtalt i norske medier. Men mistanken om at Wiborg kunne ha blitt utsatt for noe kriminelt, meldte seg hos flere stortingspolitikere etter at Hallgrim Berg (H) ved juletider i 1994 fikk tilsendt den danske politirapporten anonymt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg, som kjente Wiborg, kritiserte senere norsk presse for ikke å utføre samfunnsoppdraget sitt, og flere medier fulgte opp saken i 1996.

Jan Wiborg var skilt fra sin franske kone Edwige Tessier, som tok med seg deres felles sønn til utlandet. Senere ble dette en barnefordelingssak. Men politiet brukte da Wiborg døde, ingen ressurser på å forsøke å spore opp ekskona eller hans eneste barn, som bodde i Belgia, der sønnen Daniel studerte. Daniel fikk først vite om farens død av en Aftenposten-journalist fem år senere; i 1999. Han henvendte seg deretter til norske justismyndigheter, og fikk et møte med daværende justisminister Odd Einar Dørum etter at Riksadvokaten hadde henlagt saken. Daniel ønsket ny etterforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daniel har skrevet forordet i Lindhs bok. Han og moren vil være på pressekonferansen til Kagge forlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler Jan Wiborg

SØNNEN: Daniel Wiborg bor i Frankrike, og er som sin far utdannet sivilingeniør. Han avviser utfra omstendighetene at faren begikk selvmord. SØNNEN: Daniel Wiborg bor i Frankrike, og er som sin far utdannet sivilingeniør. Han avviser utfra omstendighetene at faren begikk selvmord.

– Mafiametoder og overvåking

Utbyggingen av ny hovedflyplass var i en årekke en svært betent politisk strid i Norge. Stortinget hadde vedtatt å anlegge den på Hurum, men etter en hard omkamp, endte Gardermoen opp som lokasjon, blant annet fordi Arbeiderpartiet sto steilt på denne. Sentralt i striden: Var tåkemålingene på Hurum, som fikk Stortinget til å snu, trikset med? Det mente den anerkjente sivilingeniøren Jan Wiborg – som var hyret inn som uavhengig ekspert på anbefaling fra fagmiljø i Veritas.

Få dager før han døde, skal Wiborg til flere personer ha sagt at han ville gå ut med hvem som hadde ført Stortinget bak lyset, ifølge Lindhs bok. Han skal ved flere anledninger ha uttalt at han trodde noen holdt øye med ham, og hevdet å ha hatt innbrudd i huset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle tenkelige og utenkelige virkemidler ble tatt i bruk, og jeg vil ikke bli overrasket om det viser seg at det har foregått ulovlig overvåkning i denne saken, uttalte tidligere samferdselsminister Kjell Opseth (Ap) senere i en bok om det politiske dramaet rundt ny hovedflyplass.

Andre involverte, både politikere og aktivister, fortalte om innbrudd i boliger, telefontrusler om å skade barn og familiemedlemmer og «mafiametoder». En av dem var entreprenør og Gardermoen-kritiker Eilif Holte. Han skal ha blitt kontaktet av Statens bygge- og eiendomsdirektorat, som gjorde det klart at hans firma kunne glemme statlige oppdrag om han ikke nå tiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg følte ubehag. Jeg følte at vi ble utsatt for mafiametoder. To uker før Jan Wiborg døde, sa jeg til en bekjent at det eneste som manglet var drap. Og så falt Jan Wiborg ut av hotellvinduet, sier Holte til Lindh i boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: TV 2-profil om hemmlig, dansk politinotat: – Løgnaktig!

– Tåkelegging

I 2000 - seks år etter det Lindh hevder er drap - ble jusprofessor Eivind Smith oppnevnt av Stortinget for å lede en kommisjon som skulle granske både Wiborgs mystiske dødsfall, og gjennomgå planleggingen og utbyggingen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen.

Lindh er sterkt kritisk til kommisjonens rapport. Han skriver at den gir inntrykk av å ha gransket dødsfallet med sikte på å finne sannheten om Wiborgs død. Men at en kritisk gjennomgang viser at den etterlater et inntrykk av å ha foretatt en systematisk tåkelegging.

– Hvorfor var det så viktig å få slått fast at Jan Wiborg hadde begått selvmord, til tross for at alle kjensgjerningene peker mot drap?, skriver Knut Lindh i boken.

– Etter å ha lest rapporten og dens underlagsdokumenter, som har vært hemmeligstemplet i ti år, vil jeg hevde påstanden om at Wiborg tok sitt eget liv er basert på spekulasjoner. Sakens fakta viser derimot at han ble drept, skriver Knut Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paranoid og suicidal

Smith-kommisjonen hadde konkludert med at Wiborg var blakk, paranoid og suicidal, og hevdet at han dro til København for å ta sitt eget liv. Men flere kilder Lindh har intervjuet i boken, hevder Wiborg ble lokket til København.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til blant andre stortingspolitikerne Hallgrim Berg og Ingvald Godal (H), hadde han sagt at han skulle møte sin sønn Daniel, som han ikke hadde sett på flere år, der. Mens psykologen til den tidvis deprimerte Wiborg i en rapport før dødsfallet, eksplisitt hadde avkreftet at pasienten var suicidal.

Hallgrim Berg sa til Smith-kommisjonen at han trodde Wiborg var utsatt for et «snedig opplegg». Mens han i boken «Post Festum Gardermoen: maktspillet om Gardermoen» av Finn Sjue og Ronald Bye, sier:

– Ut fra det som etter hvert har falt på plass, tror jeg han ble lokket til København. Noen brukte sønnen hans som lokkedue. Jeg tror at Wiborg måtte nulles ut, uttaler Berg i boken, som sammen med Ingvald Godal kommer på pressekonferansen mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Medieskapt

Smith-kommisjonen konkluderer med at Wiborg tok sitt eget liv. De slår fast at han ikke ble utsatt for noe kriminelt, eller at han var i besittelse av «farlig» materiale.

– Den såkalte «Wiborg-saken» er i alt vesentlig medieskapt. Nå bør Jan F. Wiborgs minne – og hans familie – få fred, skriver kommisjonen ledet av jusprofessor Eivind Smith, som mener det hele er et grelt eksempel på tendensiøs journalistikk og slett kildekritikk.

Smith har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser om å kommentere påstandene i boken.

Knut Lindh ønsker ikke å uttale seg om boken før pressekonferansen.

JAN FREDRIK WIBORG

* Født 9. oktober 1944.

* Norsk sivilingeniør. Han tok eksamen som elektroingeniør ved Eidgenössische Technishe Hochschule i Sveits i 1969 og videreutdannet seg senere i Norge, Sverige og USA. Wiborg fordypet seg innenfor flere fagfelt, men hovedsakelig spesialiserte han seg på systemsikkerhet og kvalitetssikring. Han arbeidet for en rekke norske og internasjonale selskaper, bl.a. Veritas-gruppen, Geco og Agip.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* På begynnelsen av 1990-tallet fikk Wiborg i oppdrag å kvalitetssikre siktmålingene som Meteorologisk institutt hadde gjort på Hurum i forbindelse med lokaliseringen av den nye storflyplassen på Østlandet. Han kom til at målingene var feil og arbeidet i flere år med å overbevise Stortinget om at beslutningen om å legge flyplassen på Gardermoen var tatt på feil premisser.

* Wiborg ble funnet død i København 21. juni 1994 etter å ha falt ut av vinduet på hotellrommet sitt. Dansk politi etterforsket aldri dødsfallet som mistenkelig, men slo fast at han hadde begått selvmord. En stortingsoppnevnt kommisjon (Smith-kommisjonen) støttet senere denne konklusjonen.

(Kilde: Wikipedia)



KINUT LINDH

* Norsk forfatter og journalist med bakgrunn fra bl.a. NRK, TV 2, NTB og National Geographic.

* Har vært forlegger og oversetter, og skrevet flere romaner, bl.a. den kritikerroste krimserien om politiførstebetjent Ulf Larsen. I 2012 utga Lindh en biografi for ungdom om Muhammed, og før det har han skrevet biografier om Adolf Hitler, Barack Obama og Leiv Eiriksson