Senterpartiet, Statoil og oljesand:Senterpartiet føler seg i støtet - og skal ta følsom oljesanddebatt

Senterparti-uro om Statoils oljesandutvinning: Nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil mobilisere partiets grunnplan for å endre Sp-politikken for statlig eierskap. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Senterparti-uro om Statoils oljesandutvinning: Nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil mobilisere partiets grunnplan for å endre Sp-politikken for statlig eierskap. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet har fått 750 nye medlemmer i år. Men på grunnplanet murres det over partiets syn på Statoils omstridte oljesandutvinning i Canada.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I løpet av våren har Sp opplevd en medlemsvekst på over 750 nye medlemmer og stigende oppslutning i meningsmålinger.

Det kunne en fornøyd Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum oppsummere da partiet inviterte til sommerpressekonferanse i flunkende nye lokaler.

I løpet av de siste månedene har det dukket opp politiske stridsspørsmål som kan gi Senterpartiet vind i seilene, slik som regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret, som ikke fikk godkjenning i Stortinget, og regjeringens prosess for kommunesammenslåing.

De siste fem ukene har gjennomsnittet av meningsmålinger likevel ikke brakt Senterpartiet høyere opp enn til 4,9 prosent, opp fra 4,5 prosent, ifølge Poll of polls.

Ser et mønster hos KrF og Venstre

– Regjeringa kutter systematisk på alle distriktsvirkemidler. Og i kommunereformen vil de ha tvang. Hvis dere ikke gjør som vi vil, skal dere straffes økonomisk. Og gjør dere likevel ikke som vi vil, så skal dere tvinges i 2017, sier de, framholdt Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ha folkeavstemninger og frivillighet i spørsmålet om kommunesammenslåing, slår han fast.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad tok opp hvordan regjeringens støttepartier Venstre og KrF i flere saker er uenige med regjeringen, og hvordan de av og til løser det:

- Vi ser nesten et mønster i at ett støtteparti får gå fritt og stemme i mot i spørsmål hvor det likvel blir flertall for regjeringen, sa hun.

Oljesand OK med rødgrønt eierskap

For Senterpartiet selv er partiets miljøprofil tema for interne debatter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen økte, etter hva ABC Nyheter kjenner til, da partiet nylig stemte mot i Stortinget å instruere Statoil til å avslutte den miljø-omstridte oljesandutvinningen i Canada.

Les: Disse politikerne freder Statoils oljesandsatsing i Canada

– Kan dere forklare hvorfor Sp for tida mener det er riktig av Statoil å drive oljesandsutvinning i Canada? spurte ABC Nyheter på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke tatt stilling til det. Men vi stemte ned forslaget om å instruere Statoil til å kutte ut oljesand. Det ville være i strid med statens eierskapspolitikk, svarer Marit Arnstad.

Den politikken føres etter eierskapsmeldingen hennes eget parti var med på å framlegge i 2011, og innebærer ikke noe hindre for statlige selskaper å delta i den sterkt kritiserte oljesandutvinningen.

Les også: - Dere har godt drikkevann - og lar Statoil ødelegge vårt!

Neste sjanse kommer nå

– Dette er ikke noe nytt standpunkt. Det handler om rollefordeling hva som ereierkompetanse, hva som er styrekompetanse. Sp har aldri tatt stilling for oljesand. Bare at Statoil bestemmer hvilke energiformer de vil utvinne, sier 1. nestleder Ola Borten Moe.

– Vi ønsker en bred gjennomgang av miljøkravene til alle statseide selskaper, sier Marit Arnstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil hun få sjansen til nå, etter som Solberg-regjeringen la fram sitt forslag til hvordan staten skal håndtere sitt eierskap.

Der er det viktigste fokuset når det gjelder miljø- og klimaspørsmål, at selskapene må tilpasse sin risiko og satsingsområder på sannsynlige klimaendringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten heter det på side 81 i den nye eierskapsmeldingen at «Selskapene skal være i fremste rekke når det gjelder arbeidet for klima og miljø i sin bransje, herunder med tiltak som kan redusere klima-gassutslipp.»

Statoil hevder at selskapet er i fremste rekke på klima og miljø innen oljesandleting.

Les også: Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil

Tvinnereim vil ha Sp til å si nei

Senterpartiets 2. nestleder Anne Beathe Tvinnereim ønsker å skjerpe partiets profil i oljesandspørsmålet.

– Skepsisen mot oljesand er brei på grunnplanet i Sp. Nå som den nye regjeringens eiermelding skal diskuteres, mener jeg vi må komme fram til at Statoil børurde trekke seg ut av oljesand, sier Tvinnereim til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke mye protester fra Sp?

– Resultatet etter at dere satt i regjering i åtte år og la fram den eksisterende eierskapspolitikken, er klar bane for Statoil å drive oljesandutvinning. Det har da ikke vært protester på det fra Sp?

– Skepsisen mot oljesand og hele miljøaspektet knyttet til oljenæringa, er stor i partiet. Jeg gleder meg til å ta debatten i hele rørsla. Nå sitter vi i opposisjon og skal se på saken med friskt blikk. Det er ingen hemmelighet at den var vanskelig for Sp i regjering, svarer Tvinnereim.

– Hva var vanskelig?

– At vi satt og forvaltet en portefølje med statlige selskaper, og måtte forholde oss til et kompromiss om eierskapsutøvelse.

– Jeg er glad for at vi nå får en anledning til å ta debatten om Statoil og oljesand. Men jeg er opptatt av at den skal skje i partiorganisasjonen og sentralstyret før vi tar standpunkt til eiermeldinga i Stortinget, sier Anne Beathe Tvinnereim og avslutter:

– Jeg gleder meg til å diskutere oljesand på nye premisser.