Kommuner kan forby tigging fra i sommer

FORBYS: Regjeringen har blitt enige med Senterpartiet om nye retningslinjer rundt tigging på gata. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
FORBYS: Regjeringen har blitt enige med Senterpartiet om nye retningslinjer rundt tigging på gata. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet og regjeringen er enige om at det allerede i sommer skal bli opp til hver enkelt kommune å forby tigging. Fra neste år kan forbudet bli nasjonalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Veien mot tiggeforbud:
  • Det nasjonale forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.
  • Et økende antall tilreisende tiggere i kjølvannet av den økonomiske krisen i Øst-Europa førte til at debatten om tiggeforbud ble gjenopptatt noen år senere.
  • Den rødgrønne regjeringen slo i fjor fast at et forbud var uaktuelt. I stedet ble politiloven endret slik at kommunene i sine politivedtekter kunne sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt og innføre et register over pengeinnsamlere.
  • I sin politiske plattform gikk den blå regjeringen inn for at hver kommune kunne forby tigging gjennom lokale politivedtekter.
  • I april fremmet regjeringen et lovforslag som innebar endring av politilovens paragraf 14 og dermed kommunale tiggeforbud. I høringsrunden gikk blant andre Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon imot, mens Politidirektoratet ønsket seg et nasjonalt forbud.
  • For å få flertall for tiggeforbudet fikk Høyre og Frp tirsdag med seg Senterpartiet på en overgangsordning med kommunalt forbud fra 1. juli med mål om et nasjonalt forbud innen sommeren 2015.

Aftenposten melder at Høyre, Frp og Sp er enige om at forbud mot tigging kan innføres lokalt gjennom kommunenes politivedtekter. Flertallet skal ha blitt sikret i forkant av et møte i Stortingets justiskomité tirsdag.

VG melder at Senterpartiet har gått med på å åpne for lokale tiggeforbud nå, mot at regjeringen forplikter seg til å forberede en utvidelse av forbudet neste år til å bli nasjonalt. Enigheten innebærer at kommuner som ønsker å forby tigging, kan innføre det allerede i sommer.

Sosiale tiltak for tiggere

Senterpartiet har hele tiden ønsket seg et nasjonalt tiggeforbud. Frps partiprogram går inn for et nasjonalt tiggeforbud, og også Høyre ønsker i utgangspunktet nasjonale regler.

Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti er imidlertid imot å forby tigging.

Det nye trekløveret bestående av regjeringen og Sp er foruten kommunale tiggeforbud enige om å innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere, samt å bruke EØS-midler på land i Øst-Europa hvor flest tiggere kommer fra, ifølge Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Venstre: – Skammelig usosialt tiggerforbud

– Skammelig usosialt

Verken Venstre eller KrF legger fingrene imellom når de karakteriserer resultatet av den nye alliansen.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skammelig usosialt er dommen fra det andre av regjeringens støttepartier.

– Venstre har liten tro på quick fix-løsninger for å løse problemer med tigging og fattigdom. Man må bekjempe sosial nød og fattigdom, men det gjør vi ikke ved å forby tigging, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø, i en pressemelding.

Hun sier partiet frykter at en «uverdig og hard debatt» i kommunestyrene vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oslo bruker millioner på å rydde etter tiggere

Omstridt spørsmål

Spørsmålet om tiggeforbud er omstridt. En rekke høringsinstanser har motsatt seg et forbud, blant annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ønsket et nasjonalt forbud, mens regjeringens valgte løsning blant annet får støtte av statsadvokatene i Hordaland og Oslo.

Det nasjonale forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.