På verdens miljødag:Disse politikerne freder Statoils oljesandsatsing i Canada

Miljøpartiet De Grønne får miljø- og energipolitikerne Eva Kristin Hansen (Ap), Oskar J. Grimstad (Frp), Nikolai Astrup (H)og Marit Arnstad (Sp)mot seg på miljødagen - i striden om Statoils oljesandprosjekt i Canada. Foto: Stortinget/NTB scanpix.
Miljøpartiet De Grønne får miljø- og energipolitikerne Eva Kristin Hansen (Ap), Oskar J. Grimstad (Frp), Nikolai Astrup (H)og Marit Arnstad (Sp)mot seg på miljødagen - i striden om Statoils oljesandprosjekt i Canada. Foto: Stortinget/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag behandler Stortinget et forslag fra Rasmus Hansson om å stoppe Statoils omstridte oljesandutvinning i Canada. Der vil Sp, Ap, Høyre og Frp forhindre kjepper i hjulene for Statoil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Statoils oljesandprosjekt:
* Canadas oljeressurser regnes som verdens nest største etter Saudi-Arabias. Størstedelen av Canadas oljesandreserver er i provinsen Alberta.

* Å utvinne oljen fra oljesandlagene under bakken er komplisert, og CO2-utslippene er betraktelig høyere enn fra oljeproduksjon på norsk sokkel.

* Alle de store oljeselskapene i dag er involvert i oljesandprosjekter, inkludert Statoil, som overtok prosjektet Kai Kos Dehseh gjennom oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007.

* Oljeselskapene satser på tungolje fordi den representerer en vesentlig andel av verdens hydrokarbonressurser og verden trenger mer energi.

* Statoils prosjekt Kai Kos Dehseh er basert på dampinjisering for å få opp oljen.* Prosjektet startet dampinjisering 3. september 2010, en måned tidligere enn planlagt, og gikk over i produksjonsfasen i slutten av januar 2011.

Kilde: NTB

Regjeringen må få Statoil til å trekke seg ut av oljesandaktivitetene i Canada. Det må skje ved at staten bruker sin innflytelse som hovedaksjonær på første og beste generalforsamling.

Det er innholdet i forslaget Rasmus Hansson, stortingsreprensentant for Miljøpartiet De Grønne, vil ha Stortinget til å vedta.

Stortingets diskusjon om den miljø- og klimaomstridte oljesand-, eller tjæresandutvinningen som pågår i Canada, skjer ved et tilfeldig sammentreff på verdens miljødag 5. juni.

Les også: - Dere har godt drikkevann - og lar Statoil ødelegge vårt!

Storkoalisjon berger Statoils oljesand

Men på forhånd er det klart at MDG - og SV, KrF og Venstre, som også støtter forslaget, vil møte veggen.

For i innstillingen fra Stortingets energi- og miljøkomite er det ikke bare Frp, Ap og Høyre som vil forhindre et slikt vedtak.

Også Senterpartiet, som på sitt landsmøte i fjor gjorde forsøk på å få en grønnere profil, vil unngå at staten, som sitter på 67 prosent av aksjene i Statoil, skal gå til et slikt skritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljesandutvinningen er kritisert for å være mer energikrevende og forurensende - både av luft og vann - enn annen petroleumsutvinning.

– I april i år fikk vi vite at utslippene fra tjæresandproduksjonen har økt med 25 prosent. Ap kunne ha sikret flertall i saken, men velger å stemme imot forslaget vårt. Er Ap’s nye miljøfokus bare et spill for galleriet? spør Rasmus Hansson i en uttalelse før morgendagens behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jens Stoltenberg bekvem med oljesand på FN-miljømøte

Norge aktivt for oljesandutvinningen

– Vi mener dette bør vurderes i meldinga om hvordan staten skal håndtere sitt eierskap i næringslivet, som regjeringa har varslet at de skal legge fram.

Det sier parlamentarisk leder Marit Arnstad som forklaring på Senterpartiets holdning, til ABC Nyheter.

– Men dersom staten skal ta en mer aktiv rolle som eier når det gjelder miljøspørsmål, bør det ikkje gjelde bare Statoil, men alle selskaper staten har eierinteresser i, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslag om å avvikle oljesandvirksomheten har allerede kommet opp på generalsforsamlinger i Statoil. I 2012 fikk forslaget 0,46 prosent av stemmene, og statens representant var avholdende. I 2013 fikk forslaget 2,14 prosent av stemmene.

Men da stemte den norske statens representant imot.

Les også: Storebrand er grønnere enn Giske

Er aktivt for oljesand

– Er det ikke en like aktiv rolle når staten aktivt stemmer imot et slikt forslag på Statoils generalforsamling, som å stemme for?

– Statens representant gjorde ikke annet enn det som ligger i den eksisterende eierskapsmeldinga. Der står det ikke at staten skal stemme for forslag om strammere miljøprofil enn selskapet går inn for, svarer Arnstad.

Det prinsippet for statlig eierskap var det de rødgrønne partiene som inførte i mars 2011. Da la daværende næringsminister Trond Giske fram den rødgrønne eierskapsmeldinga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Giske og regjeringspartnerne så ingen problemer med oljesand.

Les: Ser oljesand som miljøsatsing

Senterpartiet uten mening

– Hva er Senterpartiets holdning til selve saka, spørsmålet om Statoil bør engasjere seg i oljesandutvinning?

– Der er det ulike meninger. Sp har ikkje noe politisk standpunkt til det spørsmålet i partiprogrammet.

– Men på landsmøtet virket det som om partiet ønsket å få en grønnere profil?

– På mange områder vil Sp være svært opptatt av klimapolitikk. Det vil vi se, forsikrer Arnstad, som representerer partiet i Stortingets energi- og miljøkomité.

– Hva mener Sp i spørsmålet om staten som eier bør være mer aktiv i miljøspørsmål?

– Det mener jeg vil være klokt i alle selskaper der staten er eier. Men da må det gjelde ulike miljøspørsmål på bred basis, sier Marit Arnstad.

– Hva mener du selv om tjæresand?

– Statoil tok en forretningsmessig beslutning. Men det er klart er det mange andre typer oljevirksomhet enn akkurat tjæresand, svarer Arnstad.

Les Statoils omtale av sine aktiviterer i Canada