– Giftige stoffer blir værende i blodet ditt

GIFT I BLODET: Når mor har miljøgifter i blodet, gjelder det også barna deres, for de fleste stoffer overføres til fosteret via morkaka. Fra venstre: Iver (15 mnd), Hanne Brostrøm, Forbrukerdirektør Randi Flesland, Thomas (8 mnd) og Tone Li Sandvik. Foto: Forbrukerrådet
GIFT I BLODET: Når mor har miljøgifter i blodet, gjelder det også barna deres, for de fleste stoffer overføres til fosteret via morkaka. Fra venstre: Iver (15 mnd), Hanne Brostrøm, Forbrukerdirektør Randi Flesland, Thomas (8 mnd) og Tone Li Sandvik. Foto: Forbrukerrådet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver dag utsettes vi for giftige kjemikalier, som blant annet kan være kreftfremkallende og skadelig for forplantningsevnen, fra mat, klær, leker og andre produkter. Og de blir værende i kroppen, viser blodprøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste uke arrangerer Forbrukerrådet seminar om hvordan forbrukere kan sikres en giftfri hverdag. I den forbindelse har de fått Norsk institutt for luftforskning til å teste blodet til to småbarnsmødre og forburkerdirektør Randi Flesland.

Resultatene viser en rekke stoffer som er kreftfremkallende, hormonforstyrrende og skadelige for arvestoff og forplantningsevnen.

– Når vi finner mange alvorlige giftstoffer i småbarnsmødres blod, betyr det at stoffene også er i blodet til barna. Det er svært bekymringsfullt. Ingen er mer sårbare for skadelige kjemikalier enn de aller minste, sier forbrukerdirektør Randi Flesland i en pressemelding.

Forbrukerrådet har lenge tatt til orde for en kjemikaliehandlingsplan for å sikre barn og unge en mer giftfri hverdag. Våre naboer i Sverige og Danmark har allerede hatt slike planer i en årrekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har ifølge Flesland bidratt til økt tilsyn og kontroll, strengere nasjonale kjemikalieregler og bedre informasjon til forbrukerne. Nå må norske helse- og miljømyndigheter få på plass et strengere regelverk og styrket tilsyn, mener Forbrukerrådet.

– Forbrukerne er for dårlig beskyttet mot skadelige kjemikalier i hverdagsprodukter. Det er på høy tid at norske myndigheter setter hverdagskjemikaliene på dagsordenen og følger våre naboland i dette arbeidet, sier forbrukerdirektøren.

Nylig kom en studie som knyttet stoffer i solkrem og tannkrem, til redusert sædkvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: – Våre funn er urovekkende

Hundrevis av giftstoffer

Mens vi for femti-seksti år siden ikke hadde flere giftstoffer i blodet enn at de kunne telles på en hånd eller to, går vi nå rundt med flere hundre giftige stoffer i kroppen, viser analyser fra Framsenteret for klima- og miljøforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette plasserer nordmenn i verdenstoppen når det gjelder antall giftige kjemikalier vi går rundt med i kroppen, ifølge forskerne.

Stoffene kommer blant annet fra klær, sko, leker, sportsartikler, elektronikk, kosmetikk, pleieprodukter, mat og drikke.

– Det har økt og økt i takt med forbrukersamfunnet. Og det er bekymringsverdig at det er mange av stoffene vi ikke vet virkningen av, sier Torkjel M. Sandanger, som forsker på giftstoffer ved Universitetet i Tromsø, til VG.

Hver for seg, i små mengder, behøver stoffene ikke være så farlige, men summen - eller den såkalte cocktail-effekten - kan gi uante konsekvenser.

Les også: – Ikke bruk denne tannkremen

– Store kunnskapshull

Direktør for avdeling for stråling og kjemikaler ved Folkehelseinstituttet, Gunnar Brunborg, erkjenner at man ikke vet nok om hvordan de mange ulike stoffene virker samme i kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er store kunnskapshull. Et usikkerhetsmoment er at denne cocktailen av stoffer vi får i oss kan ha helsevirkninger som vi ikke helt har oversikt over, sier Brunborg til VG.

Også Folkehelseinstituttet har analysert blodprøver fra vanlige folk og funnet skadelige kjemikalier. Likevel er ikke Brunborg veldig bekymret og synes ikke nivået av kjemikalier som finnes i blodprøver fra nordmenn er alarmerende høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Bisfenol A hører ikke hjemme i menneskeføde

– Legg press på EU

Forbrukerrådet mener mye kan gjøres nasjonalt for å beskytte forbrukerne mot skadelige stoffer, men understreker at det er veldig viktig å legge press på EU.

– Det er ikke tvil om at de viktigste føringene legges av EU. Dessverre ser vi at arbeidet med å forby disse stoffene går svært sakte, sier Randi Flesland.

EUs kandidatliste inneholder det som på nåværende tidspunkt ansees for å være de aller verste helse- og miljøskadelige stoffene som brukes i produkter. Lista består per i dag av 151 stoffer og vokser stadig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om stoffene er dokumentert skadelige, kan kjemikalier stå på lista i en årrekke uten å bli forbudt, og industrien fortsetter å bruke dem, forklarer Flesland.

– Vi håper norske myndigheter nå kan finne sammen med våre nordiske naboer og legge økt press på EU. For det trengs. Det europeiske kjemikaliebyrået ECHA beregner at mer enn 1000 skadelige stoffer vil havne på lista innen år 2020.

– Barna fortjener at vi gjør alt vi kan for å forebygge at de får alle disse skadelige stoffene i blodet sitt, sier Randi Flesland i pressmeldingen.

– Vi sitter ikke på rumpa og venter

Marit Kjeldby, avdelingsdirektør i miljøgiftavdelingen i Miljødirektoratet, sier til VG at de ikke sitter på rumpa og venter på at tiltak skal skje i EU, men allerede har satt i gang en rekke tiltak selv. Blant annet forsker direktoratet på cocktail-effekten og stoffer som påvirker hormonbalansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blodprøvene fra Forbrukerrådet er et tegn på at miljøgiftene spres, og vi er opptatt av at det skal ses på virkningene stoffene har på kroppen. Det skal også reguleres strengt. Vi har vært pådrivere i EU og internasjonalt for å regulere disse stoffene, sier Kjeldby til VG.

I fjor kom en omfattende rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som konkluderer med at hormonforstyrrende stoffer, som finnes i en rekke vanlige forbrukervarer, er skyld i flere folkesykdommer.

Les Forbrukerrådets reaksjon: – WHO-rapporten bør være en vekker for norske politikere

Testene av de tre kvinnenes blod er stikkprøver som er gjort i forbindelse med seminaret «Hvordan sikre forbrukerne en giftfri hverdag», som arrangeres neste uke av Forbrukerrådet i Norge og Danmark med støtte fra Nordisk råd.

Blant de skadelige stoffene som er funnet er:

  • Ftalater (benyttes i blant annet i sko, gulvbelegg og ledninger)
  • Flammehemmere (benyttes i bl.a. tekstiler og elektronikk)
  • Tensider (benyttes i bl.a i impregnering)
  • Nonyl- og oktylfenoler (benyttes i en lang rekke ulike produkter)
  • Flere hormonforstyrrende stoffer (brukes i kosmetikk, leker, klær og en mengde andre produkter)

Se hele lista fra Forbrukerrådet: Resultat fra blodrøver