Her er Jan Tore Sanners opplegg for kommunesammenslåing:Jan Tore Sanner spikrer nytt kommunekart i 2017

Gir kommunene frist til sommeren 2016 med å melde fra om kommunesammenslåing: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Gir kommunene frist til sommeren 2016 med å melde fra om kommunesammenslåing: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen går inn for kommunesammenslåing uten folkeavstemning, i verste fall med tvang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av regjeringens plan for prosessen mot færre og store kommuner i landet, som kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i dag offentliggjorde i dokumentet som kalles Kommuneproposisjonen.

- Regjeringen ønsker sterke og robuste kommuner, som kan få flere oppgaver og mer ansvar. De fleste tjenester løses best nærmest innbyggerne, i lokalsamfunnene, sier statsråd Sanner i en pressemelding.

Les også: - Hvorfor i all verden vil dere slå sammen kommunene våre?

Får beholde tilskudd - en stund

De nye sammenslåtte kommunene skal få beholde tilskudd som om den fortsatt var to (eller flere) kommuner i 15 år etter sammenslåingen, før inndelingstilskuddet trappes ned over fem år.

Sanner varsler også en ny tilskuddsordning, nemlig til vekstkommunene:

- Vekstkommunene har blitt straffet i mange år. Det skal investeres i boliger, barnehager og infrastruktur. Da må vi bidra til disse kommunene, sa Sanner på pressekonferansen om kommuneopplegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva skjer med de distriktspolitiske tilskuddene? De videreføres. Men vi har en spesielt hjelpende hånd til de kommunene som vokser, la han til.

Næringsorganisasjonen Abelia jubler for signalene fra regjeringen.

- Dagens kommunegrenser er både til hinder for utvikling av robuste kunnskapsmiljøer i kommunene og for helhetlig utvikling av større bo- og arbeidsregioner. Abelia er glade for regjeringens tydelige signal om behov for endringer i dagens kommunestruktur, sier Abelia-leder Håkon Haugli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var inntil nylig Ap-politiker, og er spesielt glad for veksttilskuddene som er varslet.

Planene om storkommuner mot lokalbefolkningens vilje, har møtt sterk motstand fra andre hold. Vitenskapsfolk reiser også tvil ved argumentasjonen fra regjeringen.

Les også: - Myte at norske kommuner er så små at de må slås sammen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeavstemninger? Nei takk

Sanner ønsker også å unngå «store og tidkrevende utredninger og folkeavstemninger» når innbyggernes meninger skal høres. På side 27 går regjeringen heller inn for å tilby standardiserte informasjoner og å gjennomføre meningsmålinger.

Regjeringen fastholder også sin påstand om at interkommunalt samarbeid svekker lokaldemokratiet.

Det er Rindal-ordføreren sterkt uenig i.

Les: Sanner ga europeisk pris til små kommuner - fordi de er så gode

– Mer tvang enn før

Lederen i Lokalsamfunnsforeningen, Ole Gustav Narud, advarer om at regjeringen med denne meldingen går lenger i å varsle bruk av tvang for kommunesammenslåing.

- Jeg oppfatter at regjeringen nå går lenger i bruken av tvangssammenslutning, enn tidligere. Nå er det ikke bare hvis tre kommuner vil, og en kommune midt i mellom stritter i mot, tvang skal brukes. Nå åpner de for at regionale og nasjonale hensyn også kan åpne for tvang, sier Narud til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan føre til forslag om en lang rekke tvangssammenslåinger våren 2017. Det betyr også at dette temaet må bli viktig i stortingvalgkampen 2017. Da kan en ny regjering gjøre om de vedtakene som ble gjort på våren, sier Narud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanner vil ikke spekulere

«I arbeidet med proposisjonen 2017 vil det bli lagt til grunn at enkeltkommuner ikke skal kunne stanse endringer som er ønsket og hensiktsmessige ut fra regionale og nasjonale hensyn.», heter det i pressemeldingen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Hva om to av fire sier nei? Jeg går ikke inn i slike spekulasjoner, sa Sanner om dette spørsmålet under sin pressekonferanse.

– Jeg og Senterpartiet skal gjøre alt vi kan for å avvise regjeringens tvangsinvitt. Vi står fast på frivillighetsprinsippet, sier Heidi Greni, som er Senterpartiets kommunalpolitiske talsperson, i en pressemelding.

Fylkeskommunene skal bestå inntil kommunereformen er gjennomført.

Les også: Sanner fikk ekspertsvaret: Vil ha 100 kommuner

Artikkelen er oppdatert