Forsker om boka «Sannheten på bordet»:- Geelmuyden forstår ikke det han skriver om

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økologisk mat er ikke sunnere og økologisk landbruk kan ødelegge miljøet, hevder forsker Arne Grønlund ved Bioforsk. – Det er opplagt at økologiske dyrkningsmetoder er bedre for naturen, mener Grønn hverdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Seniorforsker Arne Grønlund ved Bioforsk på Ås har lenge vært en spydspiss i kampen mot økologisk landbruk. Ingen norske medier nøler med å gjengi hans repeterende utfall om at økologisk mat er ren bløff. ... I de senere årene har han utvidet anklagene ved å fastslå at økologisk landbruk ødelegger miljøet ved forurensning, gir høyere klimautslipp, utpiner jorden, misbruker energi og truer verdens matvaresikkerhet.»

Grønlund har ingen ting å utsette på utdraget som er hentet fra Niels Christian Geelmuydens bok «Sannheten på bordet».

– Det var smigrende å bli omtalt i boka, sier forskeren til ABC Nyheter. Samtidig mener han at Geelmuyden mangler faglig forståelse for det han skriver om og utviser dårlig kildekritikk.

– Mer antioksidanter og vitaminer betyr ikke noe

I «Sannheten på bordet» skriver Geelmuyden svært positivt om økologisk mat. Han viser til flere studier som konkluderer med at økologisk dyrket mat inneholder mer vitaminer, mineraler, omega-3-fettsyrer, antioksidanter, og lavere nivåer av tungmetaller og sprøytegifter, enn konvensjonelt dyrket mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I et intervju med Teknisk Ukeblad, som vi har publisert i ABC Nyheter, sier du: – Alle konklusjoner er entydige – det kan ikke påvises at økologisk mat er sunnere enn vanlig mat.

– Det mener jeg at jeg har dekning for. Alle seriøse undersøkelser konkluderer med det. Noen henger seg på enkeltundersøkelser som for eksempel viser at det er mer antioksidanter i økologisk frukt og grønt, men det har ingen praktisk betydning for folks helse. Det samme med vitaminer. Hvis vi får nok vitaminer er det ikke noe poeng å spise mer enn nok, sier Grønlund og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nok får man ved å spise vanlig, variert og sunt kosthold. Jeg er ingen matekspert, men det er gjort masse undersøkelser. Mattilsynet og Helsedirektoratet sier det samme som meg.

Bakgrunn: – Økologisk mat er ren bløff

– Plantenes egne giftstoffer kan være giftige for folk

Grønlund mener Geelmuynden utelater å fortelle leseren at plantene også kan produsere giftstoffer som kan være skadelig for mennesker, på lik linje med eller til og med i større grad enn giftstoffer i plantevernmidler:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som han ikke sier, er at hvis frukt eller grønt blir angrepet av parasitt eller insekt, så setter det i verk sitt eget immunforsvar. Det er jeg og Geelmuyden enige om. Men vi er ikke enig i hvordan det virker, de produserer stoffer som skal være giftige for parasitten, disse kan også være giftige for folk.

– Ved å sprøyte med plantevernmidler unngår man denne giftdannelsen i plantene. Det beste er selvsagt at plantene ikke blir utsatt for parasitter.

– Så giftstoffene som naturlig produseres i plantene, er farligere for mennesker enn giftstoffene som sprøytes på som pesticider?

– Det kan man ikke se bort ifra, at disse giftstoffene som naturen selv produserer er mer skadelige. Vi har ingen kontroll med disse, mens de farligste plantevernmidlene er det forbudt å bruke. Det finnes ikke noe lovverk som kan forby farlige giftstoffer i plantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så mye sunnere er økologisk mat

– Lavere enn faregrensen

Grønlund mener det er en klisje at økologisk mat inneholder mer mineraler og mindre sprøytemidler og tungmetaller enn mat fra konvensjonelt landbruk, slik Geelmuyden skriver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, vi kan være enige i at det er lavere nivå av sprøytemidler, for økologisk landbruk sprøytes ikke, men nivåene i konvensjonelt landbruk er langt lavere enn det som er faregrensen, ellers så er det ikke tillatt å selge maten.

– Han skriver at det er mer mineraler og mindre tungmetaller i økologisk mat. Men tungmetaller er også mineraler. Jeg ser ikke bort ifra at økologisk frukt og grønt som får lite nitrogen og vokser langsommere tar opp mer kalsium og jern og det som måtte være til stede i jorda. Men når det tas opp mer av jern og kalsium, så tas det også opp mer tungmetaller. Jern er jo et tungmetall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes ikke holdepunkter for å si at økologiske planter kan ta opp mer av gode mineraler og mindre av farlige mineraler, mener Grønlund.

– Mangler fagkompetanse

Forskeren ved Bioforsk har ikke lest «Sannheten på bordet» og har ikke planer om å gjøre det. Han mener uttalelser fra Geelmuyden i media, viser at han overhodet ikke har faglig kompetanse på dette området.

– Har ingen agronomisk eller kjemisk bakgrunn, sier Grønlund.

– Men det er 70 sider med kildehenvisninger i boka.

– Han leser en del litteratur, men har ikke forutsetning for å si hva som er riktig eller galt i denne litteraturen. Det hjelper ikke å henvise til kilder hvis man ikke har kritisk holdning til disse kildene, sier Arne Grønlund ved Bioforsk til ABC Nyheter.

Les også: – Økologisk mat har lavere utslipp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler økologisk mat

Organisasjonen Grønn Hverdag, som jobber for at skal bli enklere å leve miljøvennlig og etisk, anbefaler økologisk mat. Daglig leder Espen Heggedal stiller seg uforstående til noen av Grønlunds uttalelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må skille mellom økologisk i forhold til om det er sunnere eller mer miljøvennlig. Når det gjelder om økologisk er sunnere så er det omdiskutert, noe forskning tyder på det og det er i hvert fall ikke mindre sunt. Når det gjelder om det er mer miljøvennlig, så er det opplagt at økologiske dyrkningsmetoder med mindre kunstgjødsel og sprøytemidler blant annet, er bedre for naturen, sier Heggedal til ABC Nyheter.

Han kan ikke forstå hvordan Grønlund kan hevde at økologisk landbruk ødelegger miljøet ved forurensning, gir høyere klimautslipp, utpiner jorden og misbruker energi.

– Dette er argumentene man bruker mot konvensjonelt landbruk. Så hva som ligger til grunn for at de hevder dette, er helt uforståelig. 20 prosent av dyrkbar mark i Europa er ikke brukbar på grunn av konvensjonelt jordbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At økologisk mat truer verdens matsikkerhet har vært diskutert fra tid til annen, men en mye større utfordring mot verdens matsikkerhet er at nesten 40 prosent av all brukbar mat kastes. Og det finnes helt klart forskning som underbygger at både økologisk og småskalaproduksjon av mat, gir mindre matkasting, sier Espen Heggedal i Grønn hverdag til ABC Nyheter.