980 638

– Dette er sider av POTs ulovlige virksomhet Lund-kommisjonen ikke fant ut av, sier Eirik Rossen. Foto: Privat
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter AKP(m-l),Binnenlandse Veiligheidsdienst,BVD,Nederland,overvåking,Politikk,pot,PST,Norge,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Eks-AKP-er:

Sjokkert da han så nederlenderen i mappen sin

Nederlandsk agent hjalp Politiets overvåkingstjeneste å lure dommerne.

– Jeg søkte motvillig om å få innsyn i mappa mi. Jeg var delt på det. Du ripper opp i fortiden.

Det sier Eirik Rossen, som oppdaget oppsiktsvekkende ting da han fikk mappa der Politiets Overvåkingstjeneste (POT) hadde samlet opp opplysninger om sin ulovlige overvåking av ham på 70-tallet.

Nå er Rossen teknologiredaktør i digi.no. Den gang var han med i det marxist-leninistiske partiet AKP(m-l).

Den daværende AKP-lederen Pål Steigan omtaler Rossens sak i sin selvbiografi «En folkefiende».

Les også: Avdekker at hysj-politiet brukte nederlandsk agent til å lure dommere

– Halvparten var agenter

I boka skriver Steigan at POT, forgjengeren til dagens Politiets sikkerhetstjeneste (PST), brukte svindelmetoder for å lure norske dommere til å tillate overvåking av AKP-ere.

– Da jeg så mappa og så hva den innebar, ble jeg ganske sjokkert, sier Rossen til ABC Nyheter.

Han sikter til nederlenderen som oppsøkte AKP(m-l)s kontor og presenterte seg som Chris Petersen fra det lille nederlandske ml-partiet MLPN.

I virkeligheten dreide det seg om Pieter Boevé, som var agent i POTs nederlandske samarbeidspartner, Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

– Han drev et tulleparti hvor halvparten av medlemmene var agenter, og prøvde å ta kontakt med andre, forteller Rossen.

Kjente agentens ekte navn

Rossen beretter hva som hendte, noe POT brukte i sin begrunnelse for å få domstolens tillatelse til å lese all post til og fra Rossen og avlytte alle telefoner han brukte:

– Han dukket opp på AKP-kontoret i Skippergata rundt påsketider i 1975 og presenterte seg som Chris Petersen. Han ble geleidet ut av AKP-kontoret så fort som mulig av internasjonal sekretær. Vi fikk kontakt med Tron Øgrim (en av de ledende personene i AKP, red.anm). I samtalen fattet Øgrim mistanke og konkluderte med at dette var et råttent egg. Han sa AKP ikke skulle ha noe mer med dem å gjøre.

– Den episoden er nevnt er nevnt i mappene til flere, sier han og fortsetter:

– Men hos meg, og bare hos meg, har POT skrevet hans ekte navn; Pieter Boevé.

Dermed viser POT at de utvilsomt kjente til nederlenderens virkelige identitet.

– Grunnen til at dette møtet nevnes, er at det ble brukt som påskudd for lovbruddet POT begikk i form av ulovlig avlytting og brevkontroll, sier Rossen.

Av mappa fremgår det at overvåkingen pågikk i lang tid.

– Jeg ble rutine i Oslo forhørsrett

– Jeg ble gjenstand for rutine mellom POT og Oslo forhørsrett, hvor de hvert halvår fastla at telefonene jeg skulle bruke, kunne avlyttes. Mistanken var at jeg fikk penger fra utlandet.

Den siste begjæringen om lov til å overvåke kom fra POT høsten 1979 ifølge mappa.

– Men du kan jo ikke stole på mappa. Jeg vet at dokumenter som vedrører meg og ikke er i min mappe, er i andres mapper. Jeg vet også at POT kastet en god del materiale før ordningen med innsyn kom i stand, sier Eirik Rossen.

– Jeg reiste mye på den tiden. Men jeg ble aldri stoppet ved noen grenseovergang til Norge. Hadde POT seriøst trodd på at vi fikk penger fra utlandet, ville de prøvd å tatt meg på grensen, sier han.

– POT må jo ha visst, om ikke agentene som overvåket meg - så lenger opp i systemet, at dette var en agent. Og de brukte dette som påskudd for avlytting av meg, sier Rossen.

– Dette har ikke Lund-kommisjonen funnet av, sier Eirik Rossen.

Lesernes kommentarer

2013-09-12T21:51:16

Torstein vold Torstein Vold

12. september 2013 - 21:51

Med Akp-m- 's syke ideer på den tiden,

var det ikke rart at POT holdt øye med dem. At de kommer nå 40-50 år etter og klager, må vel bare skyldes ønske om litt oppmerksomhet. Og kanskje et forsøk på å drive reklame for Pål Steigans bok. Den blir neppe noen bestselger. Til det er det alt for få kommunister igjen i Norge.
Blant sakene dette "partiet" hevdet er dødslisten når revolusjonen startet. Det er i ettertid vanskelig å ta slikt alvorlig, men disse politiske narrene var dødsens alvorlige i sin argumentasjon. Det er i grunnen det eneste som er verd å huske om dem. At de faktisk mente dette! Deres ideer ligger nå på den politiske skraphaugen og der bør de bli liggende. Og Steigans bok er neppe verd papiret den er skrevet på!
2013-09-13T09:18:03

Oddbjørn Stabbforsmo Oddbjørn Stabbforsmo

13. september 2013 - 9:18

Ikke det minste rart

At POT fulgte med disse ytterliggående som stadig snakket om "væpna revolusjon" og som hadde guder som Pol Pot, Mao m.fl. av datidens verste tyranner og folkemordere er vel ikke det spor merkverdig.
Dessverre har den norske nordmann i ettertiden glemt dette og forarges over at noen ble overvåket fordi de da ble sett på som en sikkerhetsrisiko.
Nå skal POT arbeide i så sterkt offentlig lys at de neppe klarer overvåkingens vanskelige kunst. I neste runde kan virkelige terrorister få bedre betingelser for sine handlinger.