Finansavisen med nytt innvandrerregnskap:– Hver somalier koster staten 9 millioner kroner

De dårligst integrerte somalierne er kjent for omsetning og bruk av rusmiddelet khat, som selges åpenlyst på gaten på Grønland i Oslo. Andre somaliere er aktive i studier og arbeidsliv, og organiserer seg. Foto: Aftenposten/NTB scanpix.
De dårligst integrerte somalierne er kjent for omsetning og bruk av rusmiddelet khat, som selges åpenlyst på gaten på Grønland i Oslo. Andre somaliere er aktive i studier og arbeidsliv, og organiserer seg. Foto: Aftenposten/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostnadene i løpet av levetiden til en somalier som kommer til Norge, er langt høyere enn for tamiler (1 million), indere (1,6) og pakistanere (5,1 millioner kroner).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostnadene staten har med innvandrere varierer stort - ikke bare mellom ferdigutdannede svensker som kommer og gir pluss, sammenliknet med folk fra ikke-vestlige kulturer.

Også blant innvandrere fra fjerne strøk er det stor forskjell på hvor god de blir integrert og kommer inn i arbeidslivet, og dermed på inntekter og utgifter for staten.

Det går fram av tall Finansavisen lørdag presenterer, bygd på tall fra Statistisk sentralbyrå SSB, blant annet for sysselsetting av innvandrere fordelt på landene de kommer fra.

Tidligere har Finansavisen lagt fram tall for ikke-vestlige innvandrere samlet.

Les: - Innvandrere koster Norge mange milliarder kroner

Stort sprik India-Pakistan

Ifølge Finansavisen vil en gjennomsnitts somalier og dennes etterkommere koste netto 9 millioner kroner.

Tallet forutsetter at vedkommendes barn blir perfekt integrert i Norge. Avisen understreker at dette er gjennomsnittstall og at somaliere som alle andre, har store individuelle forskjeller seg i mellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av ikke-vestlige innvandrere kommer tamilene fra det borgerkrigsherjede Sri Lanka best ut. Deres deltakelse i arbeidslivet gjør at kostnaden blir kun 1 million.

Finansavisen noterer seg store forskjeller på nabolandene India og Pakistan. En gjennomsnittlig inder som slår seg ned i Norge, gir en kostnad for staten på 1,6 millioner kroner.

En pakistaner koster tilsvarende 5,1 millioner.

Les også: Norge gjenopptar tvangsreturer til Somalia

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inga Marte Thorkildsen reagerer

- Man trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at det koster å ta imot folk fra krigsherja land uten en stat, uten skole, uten oppegående styresett. Derfor er det veldig betenkelig det Finansavisen og Frp er de fremste til, å male på at somaliere er så dyre, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan er det for et barn av en somalier å lese disse artiklene igjen og igjen, at du er egentlig ulønnsom, du er en belastning for samfunnet, du koster for mye? spør hun.

- Ser du noen økonomisk grense for hvor mange innvandrere Norge kan ta imot?

- Utgangspunktet må være menneskerettslige forpliktelser. I dag er det somaliere som er på flukt fra krig. Vi har ingen garanti for at ikke våre etterkommere vil trenge en trygg havn.

- Vi må ta vår del og vi er det rikeste landet i verden. Det vi bør diskutere i stedet for å sette prislapp på mennesker og sette folk inn i lønnsomhets-kategorier, er hvordan vi kan sikre at folk raskest mulig skal bli integrert, få arbeid og bli skattebetalere, sier Thorkildsen.

- Dere har sittet åtte år og hatt ansvar for integrering. Har du et medansvar for at integreringen ikke har kommet lenger?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kan ikke trylle, men vi kan sørge for at flere kommuner blir flinkere til norskopplæring, bli i stand til å ta imot flere flyktninger. Bærum kommune klarer å få nesten alle de tar imot, ut i jobb. Mens Oslo kommune klarer å få langt færre ut i jobb. Det er forskjeller som er vanskelig å forklare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En gruppe jeg er spesielt opptatt av, er kvinner med lav utdanning og ofte har mange barn, lære dem å snakke norsk og få dem ut i jobb. Har kommunen som utgangspunkt at det nytter ikke uansett, så nytter det ikke.

- Det blir selvoppfyllende profetier, som er ille, sier statsråden.

– Hundrevis av milliarder

Alt i alt har Finansavisen beregnet at somalierne som allerede har kommet til Norge, vil gi opphav til nettoutgifter for staten fram til 2100, på 215 milliarder kroner.

Ikke rart: - Somaliere kommer fra en ikke-eksisterende stat og ofte uten utdanning, påpeker generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS. Foto: NOAS.Ikke rart: - Somaliere kommer fra en ikke-eksisterende stat og ofte uten utdanning, påpeker generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS. Foto: NOAS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Såkalte innvandrerregnskap har vært omstridt.

Men et innvandringsregnskap laget av selskapet NyAnalyse for bladet Utrop, som ble offentliggjort 21. mars, viser et helt annet bilde.

Deres regnestykke konkluderte med at Norge tjener milliarder av kroner på innvandrerne. På ett enkelt år vil 20.000 innvandrere gi Norge en ekstra inntekt på 39 milliarder kroner.

Da har NyAnalyse regnet med økte skatteinntekter og en gevinst ved at staten slipper utgifter til oppvekst og skole til dem.

I det siste har Fremskrittspartiet trukket det såkalte «innvandrerkortet» i valgkampen.

Les: Per Sandberg: - Norge vil få store økonomiske utfordringer om vi ikke tar grep

NOAS: – Slett ikke merkelig

- Jeg opplever det ikke som merkelig at somaliere som kommer fra en fullstendig sammenbrutt stat, mange uten noen form for utdanning, trenger lenger tid på å bli integrert i samfunn og arbeidsliv, sammenliknet med for eksempel svenskene. De kommer ferdig utdannet og går rett i jobb, og kan språket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier generalsekretær An-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere, NOAS, til ABC Nyheter. Hun tar forbehold for at hun ikke har gått inn i tallene og grunnlaget for dem.

- Tamiler er en minoritet som kommer fra en undertrykkende borgerkrig i Sri Lanka. Hvordan kan det ha seg at de klarer seg så godt i Norge?

- Det vet jeg ikke, men vil tro at utdanningsnivået der er langt høyere enn hos den gjennomsnittlige somalier.

Tror skolegangen slår ut

Forskjellen på sysselsetting og dermed kostand på innvandrere fra India og Pakistand forklarer Austenå med at mange av pakistanerne som kommer til Norge, kommer gjennom familiegjenforening.

- Vi vet mange av dem kommer fra områder i Pakistan der utdanningen er lav og fattigdom høy. Indere kommer i større grad som arbeidsinnvandrere, sier hun.

- Frp sier samfunnet må ha en bevisst holdning til hvor mange innvandrere Norge har økonomi til å ta imot. Hva sier du til det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da er det vesentlig hvilke grupper man snakker om. Er det snakk om mennesker som er flyktninger som trenger beskyttelse, har Norge forpliktelse etter FNs flyktningekonvensjon til å gi beskyttelse, svarer Austenå og fortsetter:

– De har menneskerettigheter

- Det er noe enn å sette regnskapet opp mot mennesker som vi henter inn fordi vi trenger arbeidskraft. Rett til familieliv er også en grunnleggende rett etter FNs menneskerettserklæring og Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

- Har folk først kommet hit og fått opphold og statsborgerskap, er det brudd med deres grunnleggende rettigheter dersom man nekter dem gjenforening med sin nærmeste familie eller å hente en ektefelle.

- Så stilles det krav i dag om at man må kunne forsørge hvis man henter en ektefelle, fastslår Ann-Magrit Austenå.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Inga Marte Thorkildsen