BOK: Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman, varsler på sin Twitter-konto at han har fått penger fra stiftelsen Fritt Ord for å skrive bok om Anders Behring Breivik. Foto: Skjermdump / Twitter

BOK: Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman, varsler på sin Twitter-konto at han har fått penger fra stiftelsen Fritt Ord for å skrive bok om Anders Behring Breivik. Foto: Skjermdump / Twitter

Fjordmann får 75.000 kroner for å skrive Breivik-bok

Boka skal være ferdig i sommer.

Den høyreradikale bloggeren Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman, varsler på sin Twitter-konto at han har fått penger fra stiftelsen Fritt Ord for å skrive bok om Anders Behring Breivik.

«Stiftelsen Fritt Ord har akkurat innvilget 75.000 norske kroner i støtte til utgivelse av min bok om Breiviksaken, Witness to Madness», skriver Nøstvold Jensen på Twitter.

Nøstvold Jensen var et av Breiviks store forbilder før attentatene 22. juli 2011, og han ble sitert i massemorderens mye omtalte manifest.

Boka skal etter planen være ferdig i sommer.

«Boka skal være ferdigskrevet i sommer. Målet er at den skal være i sirkulasjon mot slutten av 2013. Kanskje også som e-bok, ja», skriver han også på Twitter.

«Jeg ønsker blant annet å se litt mer kritisk på hvordan massemediene og de akademiske miljøene reagerte på Breiviksaken», fortsetter han

Kontroversielt

Styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn, bekrefter tildelingen overfor NRK.

– Dette var en vanskelig sak, med hensyn både for og i mot. Etter grundig overveielse kom vi til dette resultatet. Vi har fått lest viktige kapitler til bokprosjektet til Jensen, og i de kapitlene var det ikke noen ekstraordinære eller veldig ekstremistiske ytringer som var støtende, sier han.

Rieber-Mohn innrømmer at tildelingen er kontroversiell.

– Vi har sett dette manusskriptet i sammenheng med det han tidligere har uttalt i blogger gjennom flere år. Da finner vi ytringer som er ekstreme, frastøtende, sterkt islamkritiske og hatefulle betraktninger mot norske politikere som tillater innvandring. Disse ytringene gjorde saken mye vanskeligere, fortsetter han.

Tar et oppgjør med Breivik

Ifølge Rieber-Mohn har bloggeren et behov for å avklare sitt forhold til massemorderen som drepte 77 mennesker 22. juli 2011.

– Jensen er blir assosiert med Norges verste massemorder, og er blitt sett på som en slags medløper, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

Bokprosjektet blir Nøstvold Jensens ord om at han ikke er ansvarlig for Breiviks handlinger.

– Dette skal bli Jensens oppgjør mot Anders Behring Breivik, sier Rieber-Mohn.

Bloggeren oppgir selv å ha god kontakt med et amerikansk forlag om utgivelsen.

Sjefsredaktør i den kristne dagsavisen Dagen, Vebjørn Selbekk, synes tildelingen er spennende.

«Hvis dette er riktig, så synes jeg Fritt Ord fortjener honnør. Også Fjordmanns stemme fortjener å høres», skriver Selbekk på Twitter.

«Ytringsfriheten er ikke til bare for de politisk korrekte», fortsetter han.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden