Høie: – Er et sjansespill å dra på norske akuttmottak

ALVORLIG SITUASJON: Bent Høie mener Stoltenberg og nåværende helseministerens mangler ydmykhet etter at debatten om turnusleger i akuttmottak kom opp. Foto: NTB scanpix
ALVORLIG SITUASJON: Bent Høie mener Stoltenberg og nåværende helseministerens mangler ydmykhet etter at debatten om turnusleger i akuttmottak kom opp. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres helsepolitisk talsmann, Bent Høie, mener det er umulig for pasienter å vite om de vil få hjelpen de har krav på når de ankommer akuttmottakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen ved flere av de norske akuttmottakene er ikke tilfredstillende når turnusleger er på vakt i akuttmottak. Noen akuttmottak er tilfredstillende, mens det er et sjansespill for pasienter å dra andre steder. Dette er ikke bra nok, og det er rart at ikke helseministeren griper fatt i dette, sier Høyres helsepolitisk talsmann Bent Høie til ABC Nyheter.

Det var TV 2 som kunne avsløre at det i stor grad er turnusleger som har vakt i akuttmottak, og at disse ofte er alene i første møte med pasienten. Avsløringen viser at åtte av ti leger som har ansvaret på vakt er turnusleger, og at 71 prosent av disse er alene på vakt.

Høie er svært kritisk til pasientbehandling og mener helseministeren må ta tak.

– Feilaktig bilde

Under onsdagens spørretime på Stortinget måtte Statsminister Jens Stoltenberg svare på kritikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En viktig del av akuttberedskapen er å vurdere hvor pasienten skal fraktes. 90 prosent fraktes til akuttmottak der en erfaren lege er til stede. Det bildet som er tegnet om at det er veldig vanlig at man bare møter en turnuslege, er ifølge helseforetakene feil, sa Stoltenberg og presiserte at det arbeides kontinuerlig med å forbedre mangler og svakheter i norsk helsevesen.

Statsministeren viste flere ganger til at overlevelsestallene ved norske akuttmottak er gode sammenlignet med andre land.

– Ved for eksempel hjerteinfarkt og hjerneslag, der ligger Norge helt i toppen på overlevelse, blant annet fordi vi har en god akuttberedskap og sørger for at folk kommer til de riktige sykehusene, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVARTMALT. Stoltenberg mener det har blitt tegnet et feilaktig bilde av den norske akuttberedskapen. Foto: NTB scanpiz SVARTMALT. Stoltenberg mener det har blitt tegnet et feilaktig bilde av den norske akuttberedskapen. Foto: NTB scanpiz

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg fortalte at det jobbes med å styrke legenes kompetanse og gi mer trening og øvelse.

– Tas ikke alvorlig

Bent Høie mener at Stoltenberg og nåværende helseminister mangler ydmykhet etter at debatten om turnusleger i akuttmottak kom opp.

– Stoltenbergs svar var som forventet. Han har ikke tatt innover seg hvor alvorlig situasjonen faktisk er, sier Høie.

I 2008 la Helsetilsynet frem en rapport som viste mangelfull styring og ledelse. Rapporten viste til at det til tider ble gitt uforsvarlig pasientbehandling ved norske akuttmottak. Daværende statsråd Sylvia Brustad sa at rapporten var alvorlig og lovet å ta grep for å sikre forsvarligheten ved norske akuttmottak.

– Det ser ikke ut som dagens helseminister tar dette like alvorlig, sier Høie.

Vil ha nasjonale retningslinjer

Høie ønsker å få med seg helseministeren på en kartlegging for å se hvor kritisk situasjonen er på hvert enkelt akuttmottak, for så å komme med nasjonale retningslinjer alle mottakene må følge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser det er behov for å ta nasjonale grep når det er så store forskjeller i behandlingen rundt om i landet. En nasjonal helseplan er et av tiltakene som vil gi bedre og mer enhetlig kvalitetssikring i akuttmottakene, sier han videre.

Høyres partileder, Erna Solberg, mener lite har skjedd til tross for at man har vært klar over akuttberedskapen i en årrekke.

– På fire år er det bare det første året, under helseminister Brustad, at man har fulgt dette opp. De tre siste helseministrene har ikke gjort noe - inntil neste uke. Hva synes statsministeren det viser om regjeringens gjennomføringskraft innenfor forbedringer i helsevesenet?, spurte Solberg i spørretimen.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Klikk her