EU gir klarsignal til tobinskatt:Regjeringen vil ikke ta milliarder fra de rike

SV-leder Audun Lysbakkens folk i regjeringen vil ikke være med EU-kommissær Algirdas Šemeta på å innføre Robin Hood-skatt. Foto: NTB scanpix og EU-kommisjonen.
SV-leder Audun Lysbakkens folk i regjeringen vil ikke være med EU-kommissær Algirdas Šemeta på å innføre Robin Hood-skatt. Foto: NTB scanpix og EU-kommisjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen har gitt elleve EU-land tillatelse til å innføre skatt på alle handler med aksjer, obligasjoner og derivater. SV vil ikke gjøre Norge til det 12. landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Enorme summer i spill:

70 ganger produksjonen: På de globale finansmarkedene handles det hver dag med valuta og verdipapirer til en verdi mer enn 70 ganger større enn det som daglig produseres i verden. Selv en svært lav skatt på disse transaksjonene, vil gi store inntekter til fellesskapet, som til nå har tatt regningen for finanskrisen.

Nesten et oljefond: Det er gjort beregninger som viser at en skatt på 0,005% på all handel med valuta, og gjennomsnittlig 0,05% på aksjer og andre verdipapirer , vil gi en inntekt for fellesskapet på om lag 400 milliarder dollar årlig. Dette tilsvarer mer enn 2000 milliarder norske kroner, en verdi nesten like stor som hittil akkumulerte ressurser i oljefondet, per år.

Kilde: robinhoodskatt.no

EU-kommisjonen ga før helga klarsignal til at EU-land som ønsker det, kan skattelegge alle kjøp og salg av verdipapirer.

Det blir ikke den rødgrønne regjeringen i Norge med på.

- Norge spiller seg ut over sidelinja.

Det sier lederen i Attac Norge, Benedikte Pryneid Hansen, til ABC Nyheter.

Tar milliarder fra finansfolket

Med Kommisjonens vedtak kan de elleve landene som har sagt de ønsker det, legge 0,1 prosent skatt på alle handler med aksjer og obligasjoner og 0,01 prosent på derivater.

Dette vil ifølge EU-kommisjonen gi det offentlige en inntekt på 30-35 milliarder euro (220-260 milliarder kroner) fra bransjen som er hovedansvarlig for finanskrisene.

Dermed ligger EU-kommisjonens konservative skattekommissær Algirdas Šemeta langt foran den rødgrønne regjeringen i Norge i å innføre en slik skatt på finanstransaksjoner, også kalt tobinskatt eller Robin Hood-skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sp-nestleder glad for drahjelp fra EU

Norge det 12. landet?

- Vil Norge bli det 12. landet som slutter seg til Tyskland, Frankrike, Spania og de åtte andre landene som nå vil innføre skatt på finanstransaksjoner?

ABC Nyheters spørsmål går til Finansdepartementet. Der vil ikke den politiske ledelsen bli intervjuet om saken. SVs statssekretær Roger Schjerva sender følgende uttalelse per epost:

«Vi har merket oss vedtaket og vil vurdere saken. Første prioritet for oss så langt har vært å få på plass en finansskatt som inkluderer finansielle tjenester i momssystemet og høyere kjernekapitalkrav for å fremme finansiell stabilitet. Disse områdene ser ut til å ha lavere prioritet i EU.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Merkel kom Stoltenberg i forkjøpet

Attac: - Legg om!

- Regjeringen snakker om en finansaktivitetskatt for å beskatte overskuddet fra finansnæringen, som ikke betaler moms. Toneangivende land i EU har forkastet en aktivitetsskatt og vil heller ha en skatt på alle finanstransaksjoner som blir gjennomført, sier Benedikte Pryneid Hansen i Attac og forklarer forskjellen på disse vanskelige begrepene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En aktivitetsskatt er lettere å omgå fordi finansnæringen er eksperter på å begrense skattbart overskudd. Med forslaget fra EU-kommisjonen om en finanstransaksjonsskatt kan selskapene heller ikke trikse ved å overføre overskudd til datterselskaper i andre land.

- Men hos oss ser det heller ikke ut til å bli noen finansaktivitetsskatt med det første, sier Pryneid Hansen.

- I høst sa statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet oss i et møte at regjeringen vil ha en slik aktivitetsskatt. Men da statsbudsjettet for 2013 kom, var det ikke tegn til noen aktivitetsskatt, sier Attac-lederen

- Det er nå en internasjonal konsensus for innføring av finanstransaksjonsskatt. Det er her Norge bør legge innsatsen, mener Benedikte Pryneid Hansen.

Les også: Her er Høyre uenig med EU

I strid med SV-forslag

Regjeringens holdning er i utakt med forslaget til nytt arbeidsprogram som landsstyret i SV foreslår for landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er et stort behov for inntektskilder som gjør det internasjonale samfunnet i stand til å gjennomføre viktige miljø- og fordelingstiltak. En internasjonal skatt på finanstransaksjoner vil kunne bli avgjørende for kampen om en sosialt rettferdig fordeling og bærekraftig utvikling.», heter det der.

SV-leder Audun Lysbakken besvarte ikke henvendelser fra ABC Nyheter tirsdag.

Norge lunkent

En finansskatt, eller tobinskatt som det også kalles, fikk lunken omtale i regjeringens statsbudsjettforslag for 2012.

Det kan du se på sidene 77-79 i statsbudsjettet for 2012.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2013 ser det fra side 215 og utover ut til at heller ikke aktivitetsskatten statssekretær Schjerva omtaler, ikke står for døra med det første.

Les EU-kommisjonens utspill om finanstransaksjonsskatten her