Oslo presenteres som en god by for kriminelle å operere i, ifølge politmester Hans Sverre Sjøvold. Her fra Oslo S. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Oslo presenteres som en god by for kriminelle å operere i, ifølge politmester Hans Sverre Sjøvold. Her fra Oslo S. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Flest anmel­del­ser av vin­nings­kri­mi­na­li­tet i Oslo

– Ute i Europa framstilles Oslo som en god by å komme til for kriminelle, sier politimester Hans Sverre Sjøvold. Mandag la han fram statistikk som viser at vinningskriminalitet utgjør godt over 60 prosent av kriminaliteten i hovedstaden.

Det var 91.996 anmeldelser i Oslo politidistrikt i fjor, 4,2 prosent flere enn året før. Vinningskriminalitet utgjør 60 prosent av kriminaliteten i Oslo.

Oslo politidistrikt presenterte mandag statistikk for 2012. Der kom det fram at det i fjor kom inn flest anmeldelser for vinningskriminalitet. I 2012 ble det registrert 55.261 anmeldelser for vinning, noe som er en økning på 8 prosent fra året før.

– Vinningskriminaliteten er et stort problem som plager veldig mange. Det utgjør 60,1 prosent av alle anmeldelser, ifølge tallene fra 2012, sa politimester Hans Sverre Sjøvold da han la fram tallene under en pressekonferanse i Politihuset på Grønland.

Les også: Reiseguide advarer mot høy kriminalitet i Oslo

Kjent i Europa

Antall lommetyverier har steget betydelig og er en stor utfordring for Oslo politidistrikt.

– Over 7.000 lommetyverier ble anmeldt i fjor, og politimesteren oppfordrer folk til å passe bedre på verdisakene.

Det arbeides aktivt mot problemet og omtrent 25 personer sitter for tiden i varetekt siktet eller tiltalt for lommetyverier.

– Ute i Europa framstilles Oslo som en god by å komme til for kriminelle, sier politimesteren og er innstilt på ta opp kampen mot det økende problemet.

– Selv om hvert enkelt tilfelle utgjør små verdier er dette samlet et stort problem, sier Sjøvold.

Les også: Nesten fordobling av lommetyverier i Oslo

Utviser flere

I 2013 er Oslo politidistrikt tilført 70 nye stillinger. De nye ressursene skal brukes til å prioritere forebygging og etterforskning av kriminalitet som rammer vanlige folk. Vold i nære relasjoner, seksualforbrytelser, lommetyverier og personran er de områdene det er bestemt å avsette flest nye folk til. I tillegg styrkes arbeidet med å utvise kriminelle utlendinger med flere årsverk.

Visepolitimester Hans Halvorsen la til at det i stadig større grad ble benyttet utvisning fra landet for lovbrytere uten tilhørighet til Norge. I fjor ble 1.300 personer utvist fra landet etter å ha blitt pågrepet for kriminelle forhold. Erfaringen med å bruke forvaltningsmessige verktøy beskrives som god.

Det har også vært en økning i antall anmeldelser for narkotika (+15,1 prosent). Dissen anmeldelsene er det i hovedsak politiet selv som står for, og er således en indikator på politiets arbeid. Det er registrert 4.700 anmeldelser for besittelse av mindre mengder stoff. For de to strengere bestemmelsene i straffeloven som rammer bakmenn og importører, er det færre saker, men også der er det betydelig økning på opptil 65 prosent.

– Flere av miljøene og selgerne som har drevet med dette, er borte fordi de ikke lenger har noe marked. Vi kan ikke si om det er blitt mindre stoff, men det er blitt færre synlige selgere sier visepolitimester Roger Andresen til NTB.

Les også: Nær ett av tre ran i Norge skjer her

Terror

Mange i Oslo arbeider fremdeles med beredskap i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli 2011. Det er et betydelig arbeid som er blitt gjort i etterkant av 22. juli-kommisjonens rapport og som en følge av oslopolitiets interne evaluering.

– Vi har nå på beddingen et ganske omfattende endringsprogram som skal ta opp i seg en del av de forbedringsområdene vi ønsker å jobbe videre med.

Slik politiet er organisert nå, tar Sjøvoll sikte på å skape mest mulig daglig trygghet for vanlige folk, men etaten kan også raskt snu seg rundt og håndtere større kriser.

– Det å finne den balansen er krevende nok, og det vi jobber med nå er å finne metoder for rask omstilling, sier Sjøvoll.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden