ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Carl Bildt,Espen Barth Eide,Israel,Midtøsten,nordisk ministerråd,Nordisk Råd,Palestina,Steingrimur S. Sigfusson,tostatsløsning,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
- Fare på ferde for palestinsk stat De nordiske utenriksministrene er redd Israels stadige utvidelser av ulovlige bosettinger vil gjøre en tostatsløsning umulig. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-44/espen-barth-eide2-nr-680.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-44/espen-barth-eide2-nr-680.jpg

680 464

Espen Barth Eide: - Israelske ulovligheter i ferd med å ødelegge muligheten for egen palestinsk stat. Da må Israel leve med stor arabisk befolkning i én stat. Foto: Thomas Vermes.
Nordiske utenriksministre med varsko:

- Fare på ferde for palestinsk stat

De nordiske utenriksministrene er redd Israels stadige utvidelser av ulovlige bosettinger vil gjøre en tostatsløsning umulig.

Helsinki/Finland (ABC Nyheter): - Vi er alle dypt bekymret over ekspansjonen av ulovlige israelske bosettinger på palestinsk område. Vi har diskutert tiltak for strengere implementering av lovverk.

Det sa utenriksminister Espen Barth Eide på vegne av de nordiske utenriksministrene på en pressekonferanse under Nordisk Råds 64. sesjon, som avsluttes i dag.

«Bosettingene er i strid med internasjonal lov og det største hinderet for en tostatsløsning.», heter det i en erklæring fra utenriksministermøtet i Nordisk Ministerråd.

«Palestinernes store innsats med å bygge opp en levedyktig stat innenfor en fremforhandlet to-statslønsning er nå blitt alvorlig truet.», heter det videre.

- Ser de nordiske ministrene fortsatt realistiske muligheter til å opprette en palestinsk stat så gjennomhullet som Vestbredden er av israelske bosettinger og veier på kryss og tvers?

- Det er ulovlig å bygge på annenmanns jord. Det splitter dset palestinske samfunn i små usammenhengende deler, svarer Danmarks utenriksminister Villy Søvndal på ABC Nyheters spørsmål.

- Det avgjørende for at en tostatsløsning skal lykkes, er at det palestinske folk får leve i en sammenhengende, økonomisk stat og at Israel har rett til å leve i sikkerhet. Bosettingene skader prosessen, legger Søvndal til. 

- Er opphakkingen av det palestinske området nå kommet så langt at en tostatsløsning er blitt urealistisk?

- Får bosettingene fortsette, er det urealistisk, fastslår den danske utenriksministeren.

Han forteller at Danmark har innført påbudt merking av importvarer som kommer fra de ulovlige bosettingene.

Den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja følger opp:

- Fra og med Osloaavtalen har de nordiske land land vært konsekvente støttespillere for en tostatsløsning. Men nå er tostatsløsningen snart død. Det vil vi ikke se, sier han.

- Spørsmålet er godt, for vi har ikke uendelig tid, sier utenriksminister Espen Barth Eide til ABC Nyheter.

- I mange andre konflikter vet man ikke hvor man skal, og man har ikke noen stat. Det har vi i denne konflikten. Tostatsløsning er institusjonelt løsbart. Alternativet er en enstatsløsning. Og det er definitivt ikke i Israels interesser å få en stat som i hovedsak får arabisk befolkning, sier Barth Eide.

Den islandske næringsministeren Steingrimur J. Sigfusson forteller at Island gått et skritt lenger enn de andre:

- Vi har anerkjent palestinernes uavhengige suverenitet. Island har iverksatt tostatsløsningen, sier han.

 

Lesernes kommentarer

2012-11-02T07:55:14

Niri Baklid Niri Baklid

2. november 2012 - 8:55

Israel styrer mot katastrofe

Dei israelske leiarane vil ikkje stoppe dei nye busetnadene på palstinsk land. Dersom det blir umulig å opprette ein palstinsk stat, vil Israel måtta administrere ei like stor arabisk som israelsk befolkning. Med muren tvers gjennom landet, med alle kontrollpostane og all hindring av palestinsk næringsverksemd, vil dette bli ein stadig meir utprega apartheidstat.
2012-11-02T08:14:16

Erling risan Erling Risan

2. november 2012 - 9:14

De islamistiske land styrer mot katastrofe.

Ulovlig iflg. internasjonal lov. Har Israel anerkjent
en slik lov? Ingen lover kan tvinges på suverene stater. De islamistiske nabostatenes innklusive palestinerne har som viktigeste målsetning å kaste jødestaten på havet. Vi som sitter på "den gyldne gren" og har sterke antiisraelistiske holdninger bør være mindre bombastiske og partiske i denne betente saken.
2012-11-02T09:13:54

Ruben Iversen Ruben Iversen

2. november 2012 - 10:13

For nte gang

Palestinerne har aldri vært ett eget folk eller en stat.
Hvorfor hører nøytrale journalister på terrorist og araber propaganda når det er fullt mulig å undersøke saken selv og å få virkelige fakta på bordet?

http://www.imninalu.net/myths-pals.htm
2012-11-02T09:38:42

Erling risan Erling Risan

2. november 2012 - 10:38

nøytral presse ?

Nøytrale journalister! I sosialdemokratiets høyborg Norge dinnes ikke nøytrale avisfolk. Nesten uten unntak har de forlengst tatt side i midtøsten konflikten. De overser glatt at det er kun ett land som nogenlunde fungerer i regionen og det er Israel.
2012-11-02T10:44:20

Ruben Iversen Ruben Iversen

2. november 2012 - 11:44

Erling Risan

Nøytrale journalister var ment sarkastiskt.
Ellers enig med deg og desverre så sluker mange denne dårlige journalistikken rått.

Forøvrig linken jeg skrev i mitt forrige inlegg inneholder ett essay på engelsk for de som ikke gidder å gå på bibloteket å finne informasjonen selv.
2012-11-02T09:48:21

Edvard Johan Larsen Edvard Johan Larsen

2. november 2012 - 10:48

Barth Eide.

Det er jo USA som har hovedansvaret til at Palestinerne ikke har fått sin stat.I Hovedforsamlinge er jo alle,utenom USA og Israel for opprettelse av denne staten.Men i Sikkerhetsrådet legger USA ned veto hver gang.De samme tallene og landene er når det gjelder opphevelse av handelsblokaden av Cuba.Der er også Israel med.USA vennen og sleikeren Barth-Eide må nå manne seg opp og gi klar beskjed at dette er uakseptabelt.Norge var veldig klar mot muren gjennom Tyskland.Men muren gjennom Palestina,den er 6 meter,2 meter høyre enn hjennom Tyskland.Men der er NATO og USA veldig uklar.
2012-11-02T09:57:00

Terje jakobsen Terje Jakobsen

2. november 2012 - 10:57

Varsko??

Det bør heller ropes varsko over disse sovende, tabrett orienterte politikrene i Norge. Det sies om padda, at setter man den i lunket vann, så sitter den der til vannet koker. Det er mye likt det vi ser og hører fra disse historie løse "påfuglene" av politikere, og jornaliseter med.
2012-11-02T11:32:47

Roald Danielsen Roald Danielsen

2. november 2012 - 12:32

ISRAELS RETT

Er det ingen som husker San Remo-konferansen i 1920 der britene etter første verdenskrig ga mandatet over Palestina til Israel som fikk anerkjent sin egen stat i 1948? Hvis denne juridisk bindende råderetten ikke lenger eksisterer, hvem har gjort den ugyldig og når skjedde det?
2012-11-02T13:58:47

Ruben Iversen Ruben Iversen

2. november 2012 - 14:58

Det er

tydligvis ingen som vil huske det, verken det eller andre ting
som feks at palestinerne i området har aldri vært ett eget folk og sansynligvis aldri kommer til å bli det selv om de får en egen stat.

Første del :

Første løgn:
“Palestinerne eide nesten hele landområdet i Palestina før 1948”

Fakta:
Mesteparten av Vest-Palestina (77%) tilhørte ikke jøder eller arabere, men myndighetene. Først det Ottoman-tyrkiske imperiet og etter første verdenskrig England. Kun 23% av landet var privat eid. Ca. 8% var eid av jøder og mesteparten av resten var eid av rike arabere fra Syria og tyrkere. Palestina-arabere eide ikke mer enn 5% av landområdet. Mesteparten av landet var udyrkbart og besto av ørken, sumper og fjell. Før 1948 eksisterte det ikke en palestinsk stat som var eid av det “palestinske folket” (som ikke eksisterte på denne tiden).

Andre løgn:
“FN ga 43% av landet til palestinere i 1947”

Fakta:
FNs delingsplan hadde ingenting med jordeierskap å gjøre. Planen var kun et forslag til en politisk løsning. Jødene aksepterte forslaget til tross for at mesteparten av området som ble foreslått til den jødiske staten var ørkenen i sør. Araberne forkastet FN-planen og gikk til krig for å tilintetgjøre jødene i landet. Dermed ble planen aldri satt ut i live.

Tredje løgn:
“Etter 1949 tapte palestinerne enda mer land og satt igjen kun med Vestbredden og Gaza”.

Fakta:
Det var arabisk aggresjon og angrep på den ny jødiske staten som var årsaken til krigen i 1948-1949. Vestbredden ble ikke “palestinsk område” etter krigen, men ble annektert av Jordan. Gazastripen ble heller ikke noe “palestinsk område” og ble annektert av Egypt.
2012-11-02T14:00:31

Ruben Iversen Ruben Iversen

2. november 2012 - 15:00

Del 2

Fjerde løgn:
“I dag sitter palestinerne igjen kun med små områder på Vestbredden og på Gazastripen”.

Fakta:
Kartet forteller oss ikke om krigen i 1967 hvor Israel måtte forsvare seg mot arabisk aggresjon og at okkupasjon av Vestbredden og Gaza, i denne sammenheng, var lovlig. Flere kriger og kontinuerlig palestinsk terror vises heller ikke på kartet som om dette ikke har noe med dagens situasjon å gjøre. Kartet viser at en del av Gazastripen eies av jødene. Dette er en løgn siden Israel trakk seg helt ut av Gazastripen i 2005 slik at palestinerne fikk 100% kontroll over dette området (helt “jøderen”). På Vestbredden eier palestinere omtrent de samme områdene som de eide fra før. Kartet viser heller ikke områdene som de israelske arabere eier inne i Israel.

Femte løgn:
“Palestinske områder finnes kun vest for Jordanelven (Vest Palestina)”

Fakta:
Øst-Palestina, som utgjør 77% av det britiske Palestina-mandat, ble gitt til araberne (staten Jordan). De fleste innbyggere der ser på seg selv som palestinere og de eier stor del av landet. Dermed er de palestinske eide områder i det historiske Palestina betydelig større enn det kartet viser.

Sjette løgn:
“Palestinere bodde i og eide landet i uminnelige tider”

Fakta:
Arabere som kaller seg i dag “palestinere” er nykommere til landet. De fleste av dem har kommet til Vest Palestina etter 1921. Palestinere ble ikke til et “folk” før 1967. Kartet viser ingen ting om hvem som bodde i og eide landet FØR den muslimske invasjonen i 638.
2012-11-02T15:30:02

King kong King Kong

2. november 2012 - 16:30

Hvis de ikke får sin egen stat

Skal vi fortsette å fø på dem da? Hva koster det i realiteten oss. Jeg har hørt at det sitter poitiske fanger i israelske fengsler som støre gir lønn tilsvarende det vi norske har..