Espen Barth Eide: - Israelske ulovligheter i ferd med å ødelegge muligheten for egen palestinsk stat. Da må Israel leve med stor arabisk befolkning i én stat. Foto: Thomas Vermes.

Espen Barth Eide: - Israelske ulovligheter i ferd med å ødelegge muligheten for egen palestinsk stat. Da må Israel leve med stor arabisk befolkning i én stat. Foto: Thomas Vermes.

Nordiske uten­riks­mi­nistre med varsko:

– Fare på ferde for pale­stinsk stat

De nordiske utenriksministrene er redd Israels stadige utvidelser av ulovlige bosettinger vil gjøre en tostatsløsning umulig.

Helsinki/Finland (ABC Nyheter): - Vi er alle dypt bekymret over ekspansjonen av ulovlige israelske bosettinger på palestinsk område. Vi har diskutert tiltak for strengere implementering av lovverk.

Det sa utenriksminister Espen Barth Eide på vegne av de nordiske utenriksministrene på en pressekonferanse under Nordisk Råds 64. sesjon, som avsluttes i dag.

«Bosettingene er i strid med internasjonal lov og det største hinderet for en tostatsløsning.», heter det i en erklæring fra utenriksministermøtet i Nordisk Ministerråd.

«Palestinernes store innsats med å bygge opp en levedyktig stat innenfor en fremforhandlet to-statslønsning er nå blitt alvorlig truet.», heter det videre.

- Ser de nordiske ministrene fortsatt realistiske muligheter til å opprette en palestinsk stat så gjennomhullet som Vestbredden er av israelske bosettinger og veier på kryss og tvers?

- Det er ulovlig å bygge på annenmanns jord. Det splitter dset palestinske samfunn i små usammenhengende deler, svarer Danmarks utenriksminister Villy Søvndal på ABC Nyheters spørsmål.

- Det avgjørende for at en tostatsløsning skal lykkes, er at det palestinske folk får leve i en sammenhengende, økonomisk stat og at Israel har rett til å leve i sikkerhet. Bosettingene skader prosessen, legger Søvndal til. 

- Er opphakkingen av det palestinske området nå kommet så langt at en tostatsløsning er blitt urealistisk?

- Får bosettingene fortsette, er det urealistisk, fastslår den danske utenriksministeren.

Han forteller at Danmark har innført påbudt merking av importvarer som kommer fra de ulovlige bosettingene.

Den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja følger opp:

- Fra og med Osloaavtalen har de nordiske land land vært konsekvente støttespillere for en tostatsløsning. Men nå er tostatsløsningen snart død. Det vil vi ikke se, sier han.

- Spørsmålet er godt, for vi har ikke uendelig tid, sier utenriksminister Espen Barth Eide til ABC Nyheter.

- I mange andre konflikter vet man ikke hvor man skal, og man har ikke noen stat. Det har vi i denne konflikten. Tostatsløsning er institusjonelt løsbart. Alternativet er en enstatsløsning. Og det er definitivt ikke i Israels interesser å få en stat som i hovedsak får arabisk befolkning, sier Barth Eide.

Den islandske næringsministeren Steingrimur J. Sigfusson forteller at Island gått et skritt lenger enn de andre:

- Vi har anerkjent palestinernes uavhengige suverenitet. Island har iverksatt tostatsløsningen, sier han.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden