ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter 22/7,avlytting,Den rettsmedisinske kommisjon,NRK,PFU,presseetikk,skjult mikrofon,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
NRK dømt av PFU NRK overhørte 53 minutter av en intern diskusjon blant rettspsykiaterne under terror-saken. I dag ble de dømt for brudd på presseetikken. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-39/syc7b67c680.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-39/syc7b67c680.jpg

680 458

FIKK VILJEN SIN: Leder av den Rettsmedisinske kommisjon Tarjei Rygnestad fikk NRK felt i PFU tirsdag. (Arkivfoto: NTB scanpix)

NRK dømt av PFU

NRK overhørte 53 minutter av en intern diskusjon blant rettspsykiaterne under terror-saken. I dag ble de dømt for brudd på presseetikken.

Under rettssaken mot Anders Behring Breivik kom det fram at NRK hadde overhørt de første 53 minuttene av en intern diskusjon i Den rettsmedisinske kommisjon (DRK).

I ettertid publiserte de en sak om dette uten å gjøre hverken kommisjonslederen eller publikum oppmerksomme på hvordan informasjonen hadde blitt skaffet til veie. På dette punktet ble NRK dømt av PFU.

- Dette er et forhold av stor samfunnsmessig betydning. Det var greit at NRK lyttet til den telefonen, sa PFUs leder Hilde Haugsgjerd, redaktør i Aftenposten, under behandlingen av saken.

- Men så gjør de den feilen å lytte til 53 minutter av noe som foregikk i fem timer. Da kan de få et skjevt inntrykk. Det kan skje bevegelse under drøftingene, sier hun.

Her er det omstridte materialet slik det ble presentert på nrk.no: Psykiaterne i full splid om Breivik

Og dagen etter fulgte NRK opp med denne: Disse uenigheten kom ikke med i kommisjonsuttalelsen

Unntakstilfelle

NRKs reporter Annemarte Moland ringte opp DRK-leder Tarjei Rygnestad og han besvarte telefonen uten selv å være klar over det, oppsummerer fagbladet Journalisten i en forhåndsomtale av saken.

I klagen heter det at det er et brudd på presseetikk, og «det presseetiske hovedprinsippet om å opptre åpent og med klare premisser i det journalistiske arbeidet og slik at skjulte metoder bare skal brukes i unntakstilfelle», slik pressens etiske regelverk - «Vær varsom-plakaten» - slår fast.

Les også: - NRK avlyttet kommisjonen

- Vi burde informert Rygnestad

I sitt tilsvar sier kringkastingsselskapet: «NRK ser at vi burde informert Tarjei Rygnestad om at hans telefon var kilden, men mener at dette ikke nødvendigvis er brudd på god presseskikk».

I januar mente også et flertall av PFUs medlemmer at ABC Nyheter hadde brutt pressens etiske regelverk i en artikkel om Utøya. I mars ble NRK dømt for brudd fordi de navnga en AUF-leder som var på Utøya da drapene pågikk.

Les også:

- Breivik har ingen psykose

- Aktor burde anerkjenne meg

- Han er ganske skummel

Var redd for høy IQ

Prøvde å verve psykiaterne

- Han ønsket å bli stor, å bli en helt

- En motediagnose

Absurde, bisarre og irrasjonelle


Alt om terrorrettssaken

Les flere nyheter

Lesernes kommentarer

2012-09-25T10:49:26

Johan Ytternes Johan Ytternes

25. september 2012 - 9:49

Når NRK ikke feilinformerer

så blir de dømt. Men når de fremsetter en masse vås og feilinformasjon i sin partipropaganda, da blir de ikke en gang anmeldt. Snakk om motsatt verden.