(Foto: Colourbox.com)

(Foto: Colourbox.com)

– Nesten 1 av 10 barn får astma på grunn av tra­fikk­for­urens­ning

Minst 8 prosent av barn med astma har fått den alvorlige lungesykdommen fordi de bor i nærheten av veier med mye trafikk, ifølge en amerikansk forskning. - Interessant og viktig studie, mener Norges Astma- og Allergiforbund.

Det er forskere ved University of Southern California som har sett på sammenhengen mellom luftforurensning og barn med astma i Los Angeles.

Undersøkelsen viste at åtte prosent av de 300.000 barna i området som hadde utviklet astma, bodde mindre enn 75 meter fra en tungt trafikkert vei.  

Dette indikerer at nesten 1 av 10 av tilfellene av astma skyldes trafikkforurensning, ifølge forskerne.

De som bodde nær travle veier hadde også større risiko for å bli alvorlig syke av astma, slik at de måtte på legevakten eller ble innlagt på sykehus, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.

Les også: - Èn av fire plages av parfyme

- Interessant og viktig

– Studien føyer seg inn i rekken av flere nyere studier som viser sammenheng mellom veitrafikk og økt astmaforekomst. Det er interessant og viktig å kartlegge dette, sier politisk rådgiver Ellen Bugge i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til ABC Nyheter og legger til:

– Vi har lenge fortalt alvoret om trafikkforurensning. Særlig når det kommer til dieselbiler som øker lokalforurensningen og kan gi helseskadelige forhold lokalt, fortsetter hun.

Bugge understreker likevel at det ikke er sikkert at forholdene i USA og Norge kan sammenlignes direkte.

– Lokale forhold kan spille inn, for eksempel boligstandarden. I USA er bilparken også mer bensindrevet enn her, men tungtransporten er dieseldrevet også der.

Les også: - Astma oppstår allerede i mors mage

– Vinn-vinn-strategier

Forskerne ved University of Southern California mener resultatene fra deres studie understreker viktigheten av å inkludere et helseperspektiv når man lager planer for å forebygge klimaendringer.

– Man har muligheten til å utvikle vinn-vinn-strategier hvor man reduserer både drivhusgasser og luftforurensning som er direkte skadelig for barn, sier professor Rob McConnell i en pressemelding.

– Det er absolutt noe man kan overføre til Norge. Her har man favorisert dieselbiler for å bedre det globale miljøet, men glemt det lokale miljøet, sier Bugge.

– Man må se på helseeffektene også, ikke bare miljø, når man tenker tiltak. Man må tenke helse i alt man gjør.

– Hva slags tiltak man setter inn må vurderes ut fra nasjonale forhold. Det er ikke sikkert de samme tiltakene fungerer her som i USA, sier Bugge i NAAF til ABC Nyheter.

Les også: Dieselbiler kan bli nektet kjøring

Les også: Paracetamol kan gi astma

Les mer om helse i ABC Nyheter

Tuberkulose-alarm i Oslo-barnehage

- Virusene forårsaker ikke ME

- Ett av målene for forurensning de har brukt i studien er nitrogendioksid. Det er det en type forurensning vi er bekymret for i forhold til dieselbiler.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden