Rushdie: - Sataniske vers ville ikke blitt publisert i dag

Forfatter av Sataniske vers, Salman Rushdie, mener romanen han utga i 1988 ikke ville blitt gitt ut i dagens klima. Foto: AFP PHOTO / Shaun Curry
Forfatter av Sataniske vers, Salman Rushdie, mener romanen han utga i 1988 ikke ville blitt gitt ut i dagens klima. Foto: AFP PHOTO / Shaun Curry
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatter Salman Rushdie mener boken han fikk publisert i 1988, Sataniske vers, ikke ville blitt publisert i dag. Knut Lindh, aktuell med boken «Muhammed - kriger og profet», er enig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sataniske vers, den indisk-britiske forfatteren Salman Rushdies udiskutabelt mest kjente verk, ville ikke blitt utgitt i dag, mener forfatteren selv.

I et intervju med BBC sier Rushdie i dag, 24 år etter utgivelsen av romanen, at «en bok som er kritisk mot islam ville vært vanskelig å få utgitt nå» på grunn av et klima av «frykt og nervøsitet».

Etter utgivelsen av Sataniske vers ble bokens forlegger i Norge, tidligere forlagssjef i Aschehoug William Nygaard, skutt og livstruende skadet utenfor sitt hjem i Oslo.

Det har vært stor uro den siste tiden blant svært religiøse muslimer i mange land, etter at den islamkritiske filmen «Innocence of muslims» ble gjort kjent. I Libya ble den amerikanske ambassadøren Chris Stevens drept sammen med tre andre amerikanske konsulatansatte i Benghazi.

Les også: - Filmen er ren provokasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Middelaldersk vokabular

- Den eneste måten å leve på i et fritt samfunn er å føle at du har retten til å si og gjøre ting, sier Rushdie til BBC.

Reaksjonene på utgivelsen av Sataniske i 1988 var svært kraftige. Både opptøyer, protester, drapsforsøk, faktiske drap og bombeaksjoner ble utløst i kjølvannet av utgivelsen.

Den nå 65 år gamle forfatteren levde i skjul i mange år etter bokens utgivelse, etter at Irans Ayatollah Khomeini utløste en fatwa som krevde hans henrettelse for innholdet i romanen.

Boken ansees som blasfemisk av en rekke muslimer og er fortsatt forbudt i land som India, Egypt, Pakistan og Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis du ser på måten ytringsfrihet blir angrepet på av religiøs ekstremisme, så er de tingene folk blir angrepet for alltid det samme - det er blasfemi, kjetteri, fornærmelse, lovbrudd - dette middelalderske vokabularet, sier han til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Muhammed-tegner støtter islam-hatere

- Vi må begynne å diskutere ytringsfrihet

Forfatter Knut Lindh, aktuell med boken «Muhammed - kriger og profet» som ble utgitt sist torsdag, støtter Rushdies uttalelser om «Sataniske vers» og hans mening om ytringsfriheten i dag.

- Jeg tror Rushdie ville fått store problemer med å utgi den (Sataniske vers) i dag. Både forlag og massemedier er blitt veldig forsiktige og det preger også debatten her i vesten. Det er vanskelig å komme til med ytringer om islam som kan oppfattes krenkende av ekstreme muslimer, sier han til ABC Nyheter.

Lindh etterlyser en debatt omkring ytringsfriheten i Norge.

- Vi må begynne å diskutere ytringsfrihet i dette landet, for det er det nesten ingen som gjør, sier han.

Han mener debatten handler om hvorvidt små militante grupper i den muslimske verden skal få kneble ytringsfriheten i vesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Av og til må man risikere noe for de verdiene vi tror på. Om alle skal kunne true med vold og få det som de vil, da blir det en merkelig verden, sier han.

Les også: Lippestad etterlyser diskusjon om ekstremisme

Preget av forsiktighet

Boken «Muhammed - Kriger og profet» er en beretning om Muhammeds liv og grunnleggelsen av islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lindh var det ikke lett å få utgitt boken.

- Det er helt åpenbart at forlagsbransjen er preget av forsiktighet når det gjelder islam, sier han til ABC Nyheter.

- Mitt manus har vært innom stort sett alle forlag. Ingen påsto at det var dårlig, men det var bare ett forlag som ville gi den ut, Cappelen Damm. Hadde det ikke vært for de ville aldri denne boken blitt utgitt, sier han.

Lindh sier han fikk en rekke avslag på manuset, og at ett forlag «ga en ærlig begrunnelse om at avslaget var på grunn av islam».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har selv utgitt 13 bøker som forlegger, og har aldri opplevd noe lignende med andre bøker, sier han.

Les også: Egyptisk imam vil forby angrep mot islam globalt

Kan være noen som blir støtt

Ifølge Salman Rushdie blir forfattere og skribenter fortsatt angrepet for sitt arbeid, på samme måte som ham, i muslimske land som Tyrkia, Egypt, Algerie og Iran.

- Vi er på et vanskelig sted, fordi det er mye frykt og nervøsitet omkring oss, sier han til BBC.

Knut Lindh forklarer at han har skrevet sin bok basert på muslimenes egne kilder og at han har fortalt historien uten å kommentere.

- Allikevel kan jeg si at det kanskje er noen som vil føle seg støtt over enkelte ting som jeg anser som fakta. Det (innholdet) burde være greit, men i dagens klima kan man aldri vite, sier han.

- Mange er blitt redde og det innebærer at de prioriterer ytringsfriheten lavere enn sikkerheten. Det er synd, for da vinner terroristene. Det vi (vesten) forteller dem (ekstremistene) er at hvis de bare truer med vold så kan vi redigere både bokutgivelser og ytringer i vesten. Og det er det som er i ferd med å skje.

Les flere nyheter