Sommer i Portveien 2

Det er mest kjent fra barne-TV på 1980-tallet. Men det lille huset i Portveien 2 brukes og beundres også i dag.

Bakgrunn og fakta

Portveien 2

Barne-TV-serien «Portveien 2» ble sendt på NRK på 1980-tallet. Eli Rygg, Jarl Goli og Terje Strømdahl var programledere, og den første av omkring 140 episoder ble sendt vinteren 1985.

Mange sanger ble kjent gjennom serien, og den mest kjente er trolig «Ta en potet», som lå på Norsktoppen i flere måneder. Men også «Tenn lys», «Morgendagens søsken», «Fire elementer», «Hysj, kan du høre» og «For siste gang», alle signert duoen Eyvind Skeie (tekst) og Sigvald Tveit (musikk), er sanger fra «Portveien 2».

Utendørsscenene til serien ble spilt inn ved en kolonihytte i Portveien 2 i Hjemmets Kolonihager i Oslo. Innendørsscenene ble spilt inn i et studio.


Kolonihager

Hjemmets Kolonihager på Bjølsen består av 109 hytter, og «Portveien 2» er én av dem. «Lille Café» er åpen alle søndager i sommersesongen mellom klokka 12 og 15. Kolonihagen har 100-årsjubileum i år, og ble opprinnelig etablert som et tilbud til folk som arbeidet i bladet Hjemmet.

I Oslo finnes det ni kolonihager med totalt omkring 1100 parseller med hytter. Kolonihagene skal bidra til å bedre oppvekstvilkårene for barn og øke livskvaliteten for dem som bor i byer. I tillegg skal hagene fungere som byens grønne lunger og være tilgjengelige parker. Osloborgere kan sette seg på venteliste for å få kjøpt hytte. Ventetida er gjerne 10– 20 år. Mens selve hytta eies, leies tomten som hytta står på.

Det hvitmalte stakittgjerdet har en søt, liten port som står godt til det spinkle, røde trehuset innenfor gjerdet. Et håndkle henger til tørk på klessnora, og de krokete epletrærne kaster skygger på den grønne gressplenen. I vinduet oppunder takmønet sitter en liten sjiraff. Han heter riktignok ikke Raffen, men den blå vimpelen som vaier i vinden, levner ingen tvil: Dette er Portveien 2.

Les også: To arkitektnaust i toppklasse

Turistattraksjon

– Portveien 2 er en turistattraksjon. Mange kommer hit og snur, så det er tydelig at det er huset som er målet for turen, sier Aud Reiersdal.

Hun er leieboer i kolonihytta som ble rikskjendis på 1980-tallet. Det var nemlig rundt disse hushjørnene Eli Rygg, Jarl Goli og Terje Strømdahl svinset i barne-TV-serien «Portveien 2». Men innendørsscenene ble spilt inn i NRKs studio på Marienlyst. Ikke så rart, siden huset har en grunnflate på 12 kvadratmeter.

– Mange tar bilder også, og det får de selvfølgelig lov til. Og ser de ikke sjiraffen, forteller jeg dem hvor den står, sier Reiersdal og peker opp mot vinduet med et gule, langhalsede kosedyret.

Les også: Lag en vakker bildevegg

Kolonihage

Det er ikke vanskelig å finne Portveien 2, som ligger i Hjemmets Kolonihager på Bjølsen i Oslo. En høy hønsenetting skiller riktignok kolonihagen fra omgivelsene, men huset ligger nær veien. Og porten inn til området er åpen fra morgen til kveld fra mai til oktober.

– Vi vil at det skal være en park for alle, sier styremedlem Egil Cork-Larsen i Hjemmets Kolonihager.

Innenfor porten kan du rusle mellom små hytter og hageidyll på grusveier med navn som Portveien og Storveien. I sommersesongen finnes det også en kafé der inne, som er åpen noen timer hver søndag. Og for det meste vet gjester å respektere kolonistenes privatliv og eiendom, forteller Cork-Larsen. Den enkelte parsell, eller tomt, er for eksempel ikke noe man buser inn på uten å være bedt.

Les også: - Stadig flere kommer i en «er det virkelig verdt det»-posisjon

Morsom jobb

Blomster, bær, tomater, sitronmelisse, basilikum og andre urter trives godt i Portveien 2. Det gjør også Reiersdal, som er leietaker for to sesonger. I sommerferien bor hun her, men er også ellers innom omtrent hver dag for å ordne litt i hagen og se at alt står bra til. Ved et bed står ei bøtte med hagesaksa og hanskene klare.

– Jeg har bodd i blokk hele livet, og er faktisk overrasket over hvor moro jeg synes dette er. Og så er det veldig frodig. Jordbærene tyter nærmest ut, og jeg kan plukke en slik mengde hver dag, sier Reiersdal og serverer knallrøde jordbær fra en bolle.

Hytta var tidligere eid av en ansatt i NRK, men ble donert til kolonihagen etter TV-innspillingen. I dag fungerer hytta og parsellen den står på, som en smakebit på kolonistlivet for folk som står på venteliste for å få kjøpt sin egen hytte.

Les også: Derfor bør dere ha samboerkontrakt

Populær

Med utgangspunkt i byggestilen kan en anslå at «Portveien 2» er bygget på 1920-tallet. Som én av flere gamle hytter i kolonihagen er bygningen fredet og kan derfor ikke bygges videre ut.

Innendørs er det ikke mye plass til besøk fra venner og familie for Reiersdal. Men ute er det god plass, og det meste av moroa skjer derfor i «spisestua» ute i hagen. Der kan varme pledd bøte på en hustrig sommerkveld.

– Det var en kveld vi satt her med hvitvin og reker, og jeg hørte noen som gikk forbi utbrøt «så koselig!», sier Reiersdal.

Les også: Er dette Norges flotteste fjellhytte?

Les mer om bolig

Les flere nyheter

Bakgrunn og fakta

Portveien 2

Barne-TV-serien «Portveien 2» ble sendt på NRK på 1980-tallet. Eli Rygg, Jarl Goli og Terje Strømdahl var programledere, og den første av omkring 140 episoder ble sendt vinteren 1985.

Mange sanger ble kjent gjennom serien, og den mest kjente er trolig «Ta en potet», som lå på Norsktoppen i flere måneder. Men også «Tenn lys», «Morgendagens søsken», «Fire elementer», «Hysj, kan du høre» og «For siste gang», alle signert duoen Eyvind Skeie (tekst) og Sigvald Tveit (musikk), er sanger fra «Portveien 2».

Utendørsscenene til serien ble spilt inn ved en kolonihytte i Portveien 2 i Hjemmets Kolonihager i Oslo. Innendørsscenene ble spilt inn i et studio.


Kolonihager

Hjemmets Kolonihager på Bjølsen består av 109 hytter, og «Portveien 2» er én av dem. «Lille Café» er åpen alle søndager i sommersesongen mellom klokka 12 og 15. Kolonihagen har 100-årsjubileum i år, og ble opprinnelig etablert som et tilbud til folk som arbeidet i bladet Hjemmet.

I Oslo finnes det ni kolonihager med totalt omkring 1100 parseller med hytter. Kolonihagene skal bidra til å bedre oppvekstvilkårene for barn og øke livskvaliteten for dem som bor i byer. I tillegg skal hagene fungere som byens grønne lunger og være tilgjengelige parker. Osloborgere kan sette seg på venteliste for å få kjøpt hytte. Ventetida er gjerne 10– 20 år. Mens selve hytta eies, leies tomten som hytta står på.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden