Sentrum for ran og vold:Nærmere ett av tre ran skjer her

Grønland politikrets, som består av bydelene Gamle Oslo, Sagene og Grünerløkka (bildet), har hele 30.3 prosent av alle reistrerte ran i Norge hittil i år. Allikevel har ikke ransetterforskning vært en prioritet. Foto: Vemund Sveen Finstad (ABC Nyheter)
Grønland politikrets, som består av bydelene Gamle Oslo, Sagene og Grünerløkka (bildet), har hele 30.3 prosent av alle reistrerte ran i Norge hittil i år. Allikevel har ikke ransetterforskning vært en prioritet. Foto: Vemund Sveen Finstad (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønland politikrets i Oslo har nær en tredjedel av alle ranstilfeller i Norge. Men ressursmangel har tvunget politiet til å kutte ned på etterforskning av ran. Torsdag slo en kriminell gjeng til igjen inne på trikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om kriminaliteten i Oslo:

* Oslo politidistrikt har en stadig økende andel av all registrert kriminalitet i landet.

* I første halvår 2012 ble det registrert 45.690 anmeldelser i politidistriktet, en økning på 8,2 prosent sammenlignet med samme periode i 2011. Distriktet hadde dermed 23,5 prosent av registrert kriminalitet i Norge første halvår i år.

* Vinningskriminaliteten utgjorde 60,3 prosent av anmeldelsene i Oslo ved utgangen av juni, en økning fra 58,1 prosent.

* Økonomisk kriminalitet økte med 21,1 prosent, narkotikalovbrudd med 14,9 prosent, vold med 10,4 prosent og sedelighetsforbrytelser med 7,8 prosent.

* For øvrige kriminalitetstyper var antall anmeldelser stabilt unntatt skadeverk der nedgangen var 17,8 prosent.

* Grove tyverier økte med 19 prosent, mens lommetyverier økte med 30 prosent. Dette utgjorde 74,6 prosent av alle anmeldelser i hele landet for slike tyverier første halvår.

* Grove tyverier fra boliger gikk ned med 11,6 prosent.

* Simple tyverier økte med 8,4 prosent og ran og utpressing med 11,1 prosent.

* Oppklaringsprosenten per 1. juli i år var på 24 prosent (8.207 saker) mot 26,8 prosent (8.931 saker) per 1. juli i fjor.

* Saksbehandlingstiden for oppklarte forbrytelser var på 106 dager per 1. juli år mot 152 dager på samme tid i fjor.

(Kilde: Oslo politidistrikt)

Grønland politikrets i Oslo er landets desidert mest belastede område når det gjelder ran. Området har hele 30.3 prosent av alle ranstilfeller i Norge, og over halvparten av alle ran i Oslo.

Hittil i år har politiet registrert 217 ranstilfeller i kretsen fra 1. januar i år, og mørketallene er trolig store.

Måtte nedprioritere ran

Politioverbetjent Inge Sundeng ved Grønland politistasjon bekrefter at de det siste året stått uten ransgruppe til å etterforske de mange ranene i politikretsen.

Vi hadde en egen ransgruppe, der vi samlet folk ut av ordinær etterforskning for å koordinere og spisse innsatsen opp mot ransetterforskning, med godt resultat. Men da vi måtte omprioritere ressursene måtte den legges ned, og det gikk helt klart ut over oppklaringsprosenten, sier han til ABC Nyheter.

Ifølge Sundeng kommer imidlertid politiet på Grønland nå til å ta opp igjen satsingen mot ran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å styrke etterforskningsinnsatsen opp mot ran utover nå. Personran og grove ran må prioriteres. Vi vil koordinere i større grad, se på sammenhenger og opprette en egen ransgruppe på ny, sier han.

Les også: Opposisjonen skuffet over handlingsplan mot voldtekt

Flertallet er ikke-etnisk norske

Cirka klokka 08.20 torsdag morgen ble en mann slått i ansiktet og forsøkt ranet av fire unge gutter på trikken i Storgata i Oslo sentrum. En journalist i ABC Nyheter varslet trikkesjåføren som igjen kontaktet politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To personer ble pågrepet av politiet etter ran- og voldsepisoden. En av disse var mindreårig. Alle fire var under 20 år og har somalisk bakgrunn, og de to som ble pågrepet regnes som kjenninger av politiet.

– De fleste fornærmede i slike saker er unge menn mellom 18 og 30 år. Flertallet av de vi har siktet for ran har ikke-etnisk norsk bakgrunn, sier politiførstebetjent Lene Nordbø på Grønland politistasjon til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny trend vi ser i år er også at det er områdene langs Akerselva, slik som Grünerløkka, Torshov og Sagene, som er mest belastet, utdyper hun.

Området har vært plaget av flere svært stygge ransepisoder det siste året, slik denne oversikten fra Aftenposten viser.

Sundeng forklarer at det fra tid til annen dukker opp nye «klikker» av ranere.

– Nå for tiden har vi somaliere ute og går, som har et eget modus. Vi har en rekke personer som vi mistenker kan stå bak ran i de miljøene, sier han.

Les også: Undersøkelse: Tro på evig straff gir mindre kriminalitet

Vurderer kameraovervåking

I april i år skrev DittOslo.no om somaliske guttegjenger som kan stå bak flere ran og voldsepisoder i Oslo. Fellesnevneren er at alle ranene har skjedd i tilknytning til kollektivtrafikknettet, at ransutbyttet er det samme og at vitneobservasjoner av gjerningsmenn er bortimot identiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kommunikasjonssjef Cato Asperud i Oslotrikken vurderer de nå fremtidig kameraovervåkning på trikken. Et prøveprosjekt, der to av hovedstadens 72 trikker overvåkes, skal nå evalueres etter ett år i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kameraovervåkning må komme av en totalvurdering av om det har preventiv effekt, satt opp mot investeringene som følger i å måtte ettermontere i våre trikker. Vi må også diskutere om hvilken type overvåkningssamfunn vi ønsker, sier han til ABC Nyheter.

Om kameraovervåkning viser seg å ha en preventiv effekt vil det ifølge Asperud veie tungt, også ovenfor politiske miljøer. Han presiserer imidlertid at trikken er trygg for folk flest.

– Vi er flinke til å varsle, og har direktekontakt med politiet. En trikkefører skal aldri gå inn i en situasjon, men om noe skjer er det viktig at trikkefører varsles raskest mulig, og så vil han gjøre en vurdering på om politiet skal kontaktes og om trikken kan stanses og passasjerene slippes ut, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skal stoppe kriminelle asylsøkere

Ikke redd for borgervern

Ifølge politiet består ransbandene i Oslo nesten utelukkende av gjengangere. Sundeng presiserer at beste forebyggende effekt er å få tatt dem, få de fengslet og fjernet fra gaten.

– Vi har hatt en rekke kraftige dommer. Åtte mann fikk dom nå nylig etter en rekke ran, den ene fikk fem og et halvt år i fengsel. Det bør virke avskrekkende, sier han.

Sundeng sier nødrett og nødverge står sterkt om man velger å forsøke å blande seg inn og avverge alvorlige tilfeller med blind vold og personran, men han er samtidig ikke bekymret for at folk skal ta loven i egne hender.

– Jeg har forståelse hvis folk ikke blander seg i det. Det viktigste er å ringe politiet så fort som mulig og prøve å gjøre gode vitneobservasjoner. Publikum og vitnene er politiets beste redskaper, sier han.

Les flere nyheter