980 543

Et kinesisk par triller barnet sitt i vogn på plassen Tiananmen i sentrum av Kinas hovedstad Beijing. En kinesisk kvinne risikerer nå å bli tvunget til abort, fordi hun og mannen hennes har barn fra før og dermed bryter mot den strenge ettbarnspolitikken, meldte internasjonale medier tirsdag. USAs utenriksdepartement har bedt regjeringen i Beijing om flere detaljer om saken. Foto: David Gray (Reuters)
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Abort,barn,befolkning,graviditet,Kina,menneskerettigheter,overbefolkning,Politikk,Verden,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no

Kinesisk kvinne kan bli tvunget til abort

En kinesisk kvinne som er gravid i femte måned kan bli tvunget til å ta abort fordi hun har barn fra før. USA reagerer nå på dette utslaget av den strenge kinesiske ettbarnspolitikken.

Amerikanske myndigheter har bedt regjeringen i Beijing fortelle hva som skjer med Cao Ruyi. Ifølge forkjempere for menneskerettighetene vil hun bli tvunget til å ta abort lørdag, med mindre hun betaler en stor bot.

Boten er satt til 150.000 yuan, som tilsvarer nesten 142.000 kroner og er et svært høyt beløp etter kinesiske forhold. Boten betegnes offisielt som «et gebyr for sosial byrde» som Cao Ruyi og hennes mann angivelig påfører det kinesiske samfunnet ved å sette barnet til verden.

– Vi legger ikke skjul på at USA er sterkt imot alle sider ved Kinas bruk av makt for å redusere antallet fødsler. Denne motstanden gjelder tvangsaborter og tvangssterilisering, sier det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Victoria Nuland.

Kina har siden 1980 nektet de fleste familier å få mer enn ett barn, som ledd i arbeidet med å bremse befolkningsøkningen i landet. Det kan gjøres unntak for ektepar på landsbygda og for medlemmer av etniske mindretall.

Les også:

Kina nekter norsk eks-statsminister innreise

- Aborterte fostre levde i over en time

Sykehus gjennomførte abort etter 22. uke

 

Les flere nyheter

Lesernes kommentarer

2012-06-12T08:52:51

Christen Krogvig Christen Krogvig

12. juni 2012 - 8:52

Fornuftig med 1-barns politikk

Kinas et-barns-polittikk er en svært viktig grunn til at landets høye økonomiske vekst. Det er viktig å være klar over at dersom Kina hadde latt befolkningen vokse til 2 milliarder eller mer, ville dette forårsaket enorm lidelse på grunn av armod. Før et-barns-politikken opplevde Kina hungersnød med millioner av offere....

Når det er sagt er abort betenkelig, og abort av fostre på 5 måneder helt forkastelig. Kinesieke myndigheter bør anvende andre virkemidler enn abort for å gjennomføre et-barns-politikken. I dette tilfellet vil paret kunne føde barnet, men betale en bot. En slik bot bør ikke være alt for høy.
2012-06-12T09:08:48

Gøran Berg Gøran Berg

12. juni 2012 - 9:08

Fornuftig

Enig med Christen, og abort når fosteret er 5 mnd bør ikke skje. Skjønner godt de kinesiske myndighetene i dette og selv om det virker urettferdig og strengt så er det nødvendig, et-barns politikk burde vært innført i flere land, som f.eks. India mm.
Når det er sagt så må denne damen føde sitt barn, men myndighetene skulle tatt ansvar og adoptert babyen til noen som ikke har fått barn, eller mistet sitt ene barn. Strengt, urettferdig og grusomt, tja er det det? Barnet kommer et sted der det er ønsket selv om det ikke er til sin biologiske mor,...... for foreldrene er det fælt selvfølgelig.
2012-06-12T09:33:27

Torbjørn Johansen Torbjørn Johansen

12. juni 2012 - 9:33

Barn er en gave fra Gud

Hvorfor de gifter seg? Jo, fordi de ønsker skape familien lykkelig. Derfor de foreldrene som ønsker et barn eller flere barna. Det er opp til foreldrenes ansvar som forsørger familien, ikke myndigheten.
Barn er en gave fra Gud.

Men likevel myndighetene bryr seg ikke om dem som meninger om barn. Noen land som finnes at myndighetene er maktmisbruker, dessverre. Politiker ikke selv rår for sin vei, og at vandringsmannen ikke selv kan styre sine skritt.
2012-06-12T09:48:13

Nicolai Myklebust Nicolai Myklebust

12. juni 2012 - 9:48

Ett-barnspolitikk

Kina påstår de har en befolkning på 1,3 millioner. Dette er et tall som har vært uforandret siden 80-90-tallet og er naturligvis sprøyt.

Mørketallene i Kina er enorme og den reelle befolkningen i Kina er høyst sannsynlig rundt 1,8-2 milliarder mennesker.

Ett-barns politikken Kina fører gir noen ganske ekstreme utfall. Bare unntaksvis blir folk som blir gravide tatt tak i på den måten som kommer fram i artikkelen. Barnet blir som regel født, det blir bare værende uregistrert, altså har ingen papirer på at det er et menneske, har ikke mulighet til utdannelse, rettsvern, sosial hjelp etc, og kan strengt tatt misbrukes på alle tenkelige måter uten at myndighetene bryr seg.

Har hatt en venninne som har jobbet som engelsklærer i innlandskina i ett år. Hun fikk en god venninne som var første av 3 søstre i en søskenflokk. Hun var den eneste registrerte og hadde en ok jobb på en fabrikk. Hennes ene uregistrerte søster traff imidlertid en veldig rik fyr som kun ville gifte seg med henne om hun var lovlig. Moren kom så til min venninnes venninne og sa at hun måtte flykte så langt vekk hun kunne fordi faren ønsket å drepe henne og gi hennes papirer til søsteren. Noe som resulterte i at hun flyktet.

Ja, befolkningsvekst er et problem. Verden kan ikke fortsette og øke med 80 millioner mennesker i året uten at dette får dramatiske konsekvenser for vår bærekraft. Om Kinas ettbarnspolitikk bør stå som modell for måten å gjøre det på er imidlertid et ganske annet spørsmål.
2012-06-12T09:52:55

Torbjørn Johansen Torbjørn Johansen

12. juni 2012 - 9:52

7 milliarder mennesker

http://www.worldometers.info/no/
2012-06-12T09:58:14

Thor Jensen Thor Jensen

12. juni 2012 - 9:58

Eneste utvei..

Ettbarnspolitikken som Kina fører er antakelig den eneste utveien på mat, energi og klimaproblemene her på kloden.
Vi passerte 6 milliarder mennesker i 1998 og 7 milliarder i 2011....
Hvis ikke alle andre land begynner å gjøre som Kina, kan resultatet bli katastrofalt...
2012-06-12T12:07:45

Gøran Berg Gøran Berg

12. juni 2012 - 12:07

et dilemma

hvis mange land fortsetter med fødselsrater på 5-7 barn pr. familie så vil det før eller senere føre til store problemer over hele verden, et vanskelig problem som kun blir løst med utdannelse og velstand i fattige land, og slutt på korrupsjon og diktatorstyre, et vanskelig tema og med en stor del av naivitet fra såkaldte velmenende folk som drømmer om et perfekt samfunn, av og til må det bli verre for å bli bedre............