Et kinesisk par triller barnet sitt i vogn på plassen Tiananmen i sentrum av Kinas hovedstad Beijing. En kinesisk kvinne risikerer nå å bli tvunget til abort, fordi hun og mannen hennes har barn fra før og dermed bryter mot den strenge ettbarnspolitikken, meldte internasjonale medier tirsdag. USAs utenriksdepartement har bedt regjeringen i Beijing om flere detaljer om saken. Foto: David Gray (Reuters)

Et kinesisk par triller barnet sitt i vogn på plassen Tiananmen i sentrum av Kinas hovedstad Beijing. En kinesisk kvinne risikerer nå å bli tvunget til abort, fordi hun og mannen hennes har barn fra før og dermed bryter mot den strenge ettbarnspolitikken, meldte internasjonale medier tirsdag. USAs utenriksdepartement har bedt regjeringen i Beijing om flere detaljer om saken. Foto: David Gray (Reuters)

Kinesisk kvinne kan bli tvunget til abort

En kinesisk kvinne som er gravid i femte måned kan bli tvunget til å ta abort fordi hun har barn fra før. USA reagerer nå på dette utslaget av den strenge kinesiske ettbarnspolitikken.

Amerikanske myndigheter har bedt regjeringen i Beijing fortelle hva som skjer med Cao Ruyi. Ifølge forkjempere for menneskerettighetene vil hun bli tvunget til å ta abort lørdag, med mindre hun betaler en stor bot.

Boten er satt til 150.000 yuan, som tilsvarer nesten 142.000 kroner og er et svært høyt beløp etter kinesiske forhold. Boten betegnes offisielt som «et gebyr for sosial byrde» som Cao Ruyi og hennes mann angivelig påfører det kinesiske samfunnet ved å sette barnet til verden.

– Vi legger ikke skjul på at USA er sterkt imot alle sider ved Kinas bruk av makt for å redusere antallet fødsler. Denne motstanden gjelder tvangsaborter og tvangssterilisering, sier det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Victoria Nuland.

Kina har siden 1980 nektet de fleste familier å få mer enn ett barn, som ledd i arbeidet med å bremse befolkningsøkningen i landet. Det kan gjøres unntak for ektepar på landsbygda og for medlemmer av etniske mindretall.

Les også:

Kina nekter norsk eks-statsminister innreise

- Aborterte fostre levde i over en time

Sykehus gjennomførte abort etter 22. uke

Les flere nyheter

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden