Dropper flere av Breiviks vitner i terrorrettssaken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere vitner som sto på lista til Anders Behring Breivik er fjernet. De tre nye som slipper å vitne, er bloggeren «Fjordman», Mohammad Mohyeldeen og Bruce Bawer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mener at de ikke har noe å tilføye i saken, og ønsker overhodet ikke å vitne mot Breivik, sier advokat Tord Jordet fra Breiviks forsvarerteam til NTB.

Det har lenge vært usikkert hvorvidt den omstridte bloggeren Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som Fjordman, skulle vitne i terrorrettssaken eller ei. Han har flyttet til utlandet og kan dermed unngå oppmøteplikt.

– Inntil denne uka var jeg ganske sikker på at jeg kom til å vitne via Skype (...). Jeg likte imidlertid ikke måten forsvaret har behandlet flere av sine såkalte vitner på. På en måte er det synd. Det finnes knapt en eneste nålevende nordmann som kan punktere Breivik grundigere enn nettopp meg, men jeg må finne andre måter å gjøre dette på, skriver Jensen i en e-post til avisa Sunnmørsposten.

Ingen voldsom reaksjon

Fra før av har sentrale vitner som mulla Krekar, Document. no-redaktør Hans Rustad og religionshistoriker Hanne Nabintu Herland blitt fjernet som vitner i terrorrettssaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener selvsagt at de har noe å bidra med siden de står på lista. Men hvis de selv ikke ønsker det, vil heller ikke forklaringen deres bli god og belyse de områdene vi synes er viktig. To av vitnene befinner seg også i utlandet, og det er da et spørsmål om bruk av ressurser, altså om politiet skal pågripe personer utenfor Norge fordi de ikke vil vitne, sier Tord Jordet.

– Hvordan reagerer Breivik på at så mange vitner ikke ønsker å stille?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han kunne helst sett at de hadde møtt opp, men tar det til etterretning. Breivik har ikke vist noen voldsom reaksjon på det, svarer Jordet.

Mer tid til Breivik

Som følge av at mange vitner har falt fra, håper forsvareren at det skal bli mer tid til å høre på Breiviks forklaring på hvordan han utviklet seg i høyreradikal retning.

– Dette åpner opp for endring i programmet, og at Breivik kan få mer tid til å forklare seg mer om radikaliseringspunktene. Det er flere opplevelser han har hatt som Breivik selv sier har radikalisert ham, sier Jordet.

Anders Behring Breivik vil starte forklaringen på mandag etter klokka 14, og fortsetter onsdag hvis han får lov til det av tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen. Breiviks forsvarere har ikke oversikt over hvor mange vitner som totalt er fjernet fra lista.

Les også: Herland slipper å vitne i terrorsaken

Les flere nyheter