Menn over­re­pre­sen­tert på islam­fiendt­lige nett­ste­der

Enslige, barnløse menn over 65 år, med lite utdannelse, er overrepresentert på islamfiendtlige nettsteder, ifølge en kartlegging som Klassekampen har gjort.

Klassekampen har brukt analyseverktøyet Alexa til å gjennomgå åtte islamfiendtlige nettsteder som blant andre Gates of Vienna, Jihad Watch, The Brussels Journal, Islam Watch og Atlas Shrugged.

Ifølge avisens statistikk er aldersgruppen 65 år og oppover overrepresentert på samtlige nettsteder. Menn er klart overrepresentert, og de færreste har utdannelse utover grunnskolenivå. De færreste har barn og folk som besøker sidene gjør det hjemmefra og ikke fra jobb eller skole.

Avisens statistikk samsvarer bra med velgergruppene til høyreekstreme partier i Europa, mener journalist og forfatter av boken «Hatet mot muslimer», Andreas Malm.

– Her er det en overvekt av eldre menn, ofte arbeidsledige, som kan føle seg utstøtt fra samfunnet og som søker mot en forklaring og en syndebukk, sier han.

– Den typiske profilen for konspirasjonsteoretikere er eldre, ensomme menn, som blir helt besatt av et spesielt spørsmål og som kan trekkes mot islamfiendtlige konspirasjonsteorier, sier Malm.

Han får støtte fra redaksjonssekretær Tor Bach i magasinet Vepsen. Gruppen av eldre mennesker har en del fellestrekk, mener han.

– For det første preges de av en mistillit mot hele samfunnet og det demokratiske systemet. For det andre tror de oppriktig at noen vil dem noe vondt, sier Bach. Han ønsker ikke å generalisere for mye, men mener det i all hovedsak er snakk om sinte og frustrerte mennesker som føler seg kneblet når deres synspunkter ikke blir hørt.

Les flere nyheter her

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden