Frivillig sex skader like mye som voldtekt

FORSKER PÅ SEX: Skader i kvinnens skjede bekrefter bare at det har vært et samleie, ikke at det har vært ufrivillig, ifølge dansk forsker. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
FORSKER PÅ SEX: Skader i kvinnens skjede bekrefter bare at det har vært et samleie, ikke at det har vært ufrivillig, ifølge dansk forsker. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning viser at skader i skjeden er like vanlig etter frivillig samleie som etter voldtekt. I noen land brukes slike skader som avgjørende bevis i voldtektssaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken:

Lege of forsker ved Rettsmedisinsk institutt ved Syddansk Universitet, Birgitte Schmidt Astrup, har undersøkt 39 voldtektsofre og 110 sykepleierstudenter i starten av 20-årene, som har meldt seg frivillige til å delta i studien.

Alle ble undersøkt med tre forskjellige metoder, senest 48 timer etter at samleiet hadde funnet sted.

De tre metodene for å måle skader er:

1) en slags liten kikkert, som forstørrer, lyser opp og gir mulighet for å ta bilder – såkalt koloskopi.

2) blåfarge som setter seg i skadene

3) en tradisjonell gynekologisk undersøkelse

Kilde: Videnskap.dk

http://videnskab.dk/krop-sundhed/frivillig-sex-skader-lige-sa-meget-som-voldtaegt

Skader i kvinnens skjede er ikke et sikkert tegn på at samleiet har vært ufrivillig, faktisk viser en ny studie at slike skader oppstår nesten like ofte under frivillige samleier som ved voldtekt.

I noen land brukes slike skader som fellende bevis i voldtektssaker, ifølge den danske forskeren og legen Birgitte Schmidt Astrup ved Syddansk Universitet, som står bak studien.

– Min studie er den første som har brukt unge kvinner og den første av sin type som er gjennomført av rettsmedisinere. Det vil si at de unge kvinnene ble undersøkt under samme vilkår som voldtektsofrene, sier Schmidt Astrup til ABC Nyheter.

- Kan være snakk om justismord

I studien ble 39 voldtektsofre og 110 sykepleierstudenter som hadde hatt frivillig sex, undersøkt grundig, senest 48 timer etter at samleiet hadde funnet sted.

I gruppen som var blitt voldtatt, fant man skader i skjeden hos 36 prosent. I den andre gruppen fant man skader i skjeden hos 34 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordi man så skader i skjeden nesten like ofte etter frivillig samleie som etter voldtekt, mener Schmidt Astrup at slike skader kun kan brukes til å slå fast at et samleie har funnet sted, ikke til å bevise at det har vært et ufrivillig samleie.

– I saker hvor man har dømt på den bakgrunn, kan man diskutere om det er snakk om justismord, sier forskeren.

Hun understreker at det i Europa er lenge siden voldtektsmenn ble dømt på slike skader alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Danmark var dette senest oppe til debatt i 2001. Men det er praksis i andre land, for eksempel Sør-Afrika, som nettopp har offentliggjort en studie som viser det. I USA debatteres det i rettssystemet.

– Norsk rettspraksis er meget lik dansk, der er nok ingen dømt i Norge i nyere tid. Norge har også kompetente rettsmedisinere og sentre for voldtektsofre, sier Schmidt Astrup til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke påvirket av type sex

I studien kontrollerte forskeren om man kunne knytte skader i skjeden til hvilken type sex studentene hadde hatt (ulike stillinger, voldsom sex, rolig sex), om sexleketøy, kondom eller glidemiddel ble brukt eller hvor lenge samleiet varte. Forskeren kontrollerte også andre faktorer som kunne forklare funnet, for eksempel om kvinnene hadde født. Men ifølge forskeren spilte ingen av disse faktorene inn.

Studien som er publisert i Foresic Science International, viste imidlertid at risikoen for flere skader på en gang var større hos voldtektsofrene.

En hypotese går ut på at huden i slimhinnen kan ha en betydning for hvorvidt slike skader oppstår eller ikke.

– Vi kan ikke gi noe sikkert svar på dette fordi vi grunnleggende har ekstremt dårlig vitenskap på dette området, sier Schmidt Astrup til Videnskap.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påvirker oppklaringsarbeidet

Ifølge forskeren har studien allerede påvirket oppklaringsarbeidet i dansk politi, som hun samarbeider med til daglig.

– Innen jeg kom frem til disse tallene, var politiet tilbøyelig til å ta saken alvorlig når det var skader og mindre alvorlig når det ikke var skader, sier hun til Videnskap.dk.

Les også: Én av fire mener kvinner har delvis skyldig i voldtekten

Les også: Uskyldig sonet 17 år - får ingen erstatning

Les flere nyheter