980 634

Hviterussland er det eneste europeiske landet som fortsatt gjennomfører henrettelser, blant annet er Dmitrij Konovalov blitt henrettet etter å ha blitt dømt for terrorisme. Foto: AFP / SCANPIX.
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter dødsstraff,Midtøsten,Verden,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no

Amnesty: Flere mennesker henrettes

Stadig flere land går bort fra dødsstraff. Men det samlede antallet henrettelser i verden går opp, ifølge Amnesty International.

20 av verdens land henrettet dødsdømte fanger i fjor. Det er en nedgang på en tredel de siste ti årene, skriver den internasjonale menneskerettsorganisasjonen i sin rapport om dødsdommer og henrettelser i 2011.

– Det er svært gledelig å registrere at flesteparten av landene i verden har gått bort fra dødsstraffen, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.

Les også: Bombedømt henrettet i Hviterussland

– Vårt budskap til det lille mindretall som fremdeles praktiserer dødsstraffen, er derfor at de er i fullstendig utakt med resten av verden, og at de nå må forstå at de mister all troverdighet hvis ikke de avskaffer denne grusomme, umenneskelige og fornedrende straffemetoden, sier han.

Forverring i Midtøsten

Ved slutten av året var det om lag 18.750 dødsdømte i verden, og minst 676 ble henrettet, ifølge Amnestys 2011-rapport. Henrettelsesmetodene som ble brukt, var halshogging, hengning, giftsprøyte og skyting.

Les også: Iranske myndigheter strammer grepet før valget

En økning i det samlede antallet kjente henrettelser fra 527 i 2010 skyldes først og fremst flere henrettelser i Midtøsten. Det er registrert 50 prosent flere henrettelser på ett år i denne regionen.

– Den arabiske våren var både en seier og en utfordring for menneskerettighetene. Dessverre viser det seg at i redsel for at våren skulle spre seg, har flere regimer strammet nettet for å kneble og skremme sine motstandere. Den økte bruken av dødsstraff i regionen er trolig en del av dette bildet, sier Egenæs.

Flest i Kina

Men verstingen er fortsatt Kina. Ifølge Amnesty henrettes flere tusen fanger i Kina årlig – langt flere enn i resten av verden sammenlagt. Men tallene er hemmelige, og menneskerettsorganisasjonen ber igjen kinesiske myndigheter om å legge fram dokumentasjon.

Også i Iran regner Amnesty International med store mørketall utenfor den offisielle statistikken.

I Europa var Hviterussland det eneste landet som praktiserte dødsstraff. USA er det eneste landet på det amerikanske fastlandet som henrettet fanger. I fjor var tallet 43.

Les også: Kinesere får organer fra henrettede fanger

Les også: - Vi skal endre den unormale praksisen

Les flere nyheter her