Hviterussland er det eneste europeiske landet som fortsatt gjennomfører henrettelser, blant annet er Dmitrij Konovalov blitt henrettet etter å ha blitt dømt for terrorisme. Foto: AFP / SCANPIX.

Hviterussland er det eneste europeiske landet som fortsatt gjennomfører henrettelser, blant annet er Dmitrij Konovalov blitt henrettet etter å ha blitt dømt for terrorisme. Foto: AFP / SCANPIX.

Amnesty: Flere mennesker henrettes

Stadig flere land går bort fra dødsstraff. Men det samlede antallet henrettelser i verden går opp, ifølge Amnesty International.

20 av verdens land henrettet dødsdømte fanger i fjor. Det er en nedgang på en tredel de siste ti årene, skriver den internasjonale menneskerettsorganisasjonen i sin rapport om dødsdommer og henrettelser i 2011.

– Det er svært gledelig å registrere at flesteparten av landene i verden har gått bort fra dødsstraffen, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.

Les også: Bombedømt henrettet i Hviterussland

– Vårt budskap til det lille mindretall som fremdeles praktiserer dødsstraffen, er derfor at de er i fullstendig utakt med resten av verden, og at de nå må forstå at de mister all troverdighet hvis ikke de avskaffer denne grusomme, umenneskelige og fornedrende straffemetoden, sier han.

Forverring i Midtøsten

Ved slutten av året var det om lag 18.750 dødsdømte i verden, og minst 676 ble henrettet, ifølge Amnestys 2011-rapport. Henrettelsesmetodene som ble brukt, var halshogging, hengning, giftsprøyte og skyting.

Les også: Iranske myndigheter strammer grepet før valget

En økning i det samlede antallet kjente henrettelser fra 527 i 2010 skyldes først og fremst flere henrettelser i Midtøsten. Det er registrert 50 prosent flere henrettelser på ett år i denne regionen.

– Den arabiske våren var både en seier og en utfordring for menneskerettighetene. Dessverre viser det seg at i redsel for at våren skulle spre seg, har flere regimer strammet nettet for å kneble og skremme sine motstandere. Den økte bruken av dødsstraff i regionen er trolig en del av dette bildet, sier Egenæs.

Flest i Kina

Men verstingen er fortsatt Kina. Ifølge Amnesty henrettes flere tusen fanger i Kina årlig – langt flere enn i resten av verden sammenlagt. Men tallene er hemmelige, og menneskerettsorganisasjonen ber igjen kinesiske myndigheter om å legge fram dokumentasjon.

Også i Iran regner Amnesty International med store mørketall utenfor den offisielle statistikken.

I Europa var Hviterussland det eneste landet som praktiserte dødsstraff. USA er det eneste landet på det amerikanske fastlandet som henrettet fanger. I fjor var tallet 43.

Les også: Kinesere får organer fra henrettede fanger

Les også: - Vi skal endre den unormale praksisen

Les flere nyheter her

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden