Rester av en gammel russisk satellitt passerte farlig nær Den internasjonale romstasjonen lørdag. Foto: Scanpix/EPA.

Rester av en gammel russisk satellitt passerte farlig nær Den internasjonale romstasjonen lørdag. Foto: Scanpix/EPA.

Kom farlig nær rom­sta­sjo­nen

Deler av en gammel russisk satellitt suste forbi Den internasjonale romstasjonen lørdag. Mannskapet på seks måtte søke midlertidig tilflukt i to redningskapsler.

Hendelsen er den tredje i sitt slag etter mer enn et tiår der romstasjonen har vært konstant bebodd av mennesker. De første delene til romstasjonen ble skutt opp av Russland i 1998, melder AFP.


Den russiske romfartsorganisasjonen sier romsøppelet passerte i 23 kilometers avstand fra ISS. De tre russerne, to amerikanske astronauter og et nederlandsk besetningsmedlem måtte søke tilflukt i to Soyuzkapsler.

I kapslene ventet de på at satellittdelen skulle passere, før de gikk tilbake til sine vanlige arbeidsoppgaver, heter det i en uttalelse fra Nasa.

Les også: - Minner om en planet

Soyuzkapslene er koblet til ISS og brukes av mannskapet når de skal tilbake til jorda etter oppdrag eller ved nødsituasjoner.

- Trusselen er over, sier en representant for det russiske kontrollsenteret til nyhetsbyrået Interfax.

- Astronautene har vendt tilbake til sine arbeidsoppgaver.

Den siste hendelsen av denne typen skjedde i juni i fjor, da en bit romsøppel passerte bare 250 meter fra stasjonen.

Les også: Virvelvind på Mars

Millioner av biter med metall, plast og glass går i bane rundt jorda. Det er restene etter omkring 4600 oppskytninger siden romalderen begynte for 55 år siden.

Søppelet kommer i hovedsak fra eldre satellitter og bæreraketter. Det var rester av satellitten Cosmos 2251 som passerte romstasjonen lørdag. Den ble skutt opp av Russland i 1993.

Les mer om utforskningen av verdensrommet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden