Mirror Lakes-gutta har mye fortid, men håper det nye bandet deres skal få en lang framtid. Foto: Warner Music

Mirror Lakes-gutta har mye fortid, men håper det nye bandet deres skal få en lang framtid. Foto: Warner Music

I musikkens speil

Det er playlists og singler som dominerer dagens musikk. Derfor debuterer like godt bandet Mirror Lakes med et dobbeltalbum.

– Vi lever i en tid hvor det er singelen som gjelder. Men vi har vokst opp med rock og albumformat, og da er det en naturlig ambisjon og  kult å kunne slå litt på stortromma, forklarer Knut Schreiner Mirror Lakes selvtitulerte dobbeltalbum med.

Selv om bandet er nytt, er gruppas medlemmer langt fra debutanter. Knut Schreiner er kjent fra Turboneger, Euroboys og Kåre & The Cavemen, og med en band-CV for kvintetten som i tillegg teller I Was A King, Hello Goodbye, Heroes & Zeros og Jim Stärk har de allerede fått stempelet «supergruppe».

Noe verken Schreiner, gitarist Trond Mjøen eller vokalist Frode Fivel (Håvard Krogedal og Arne Kjelsrud Mathisen var ikke tilstede under intervjuet) er så overbegeistret for.

– Supergruppe høres litt konstruert og suspekt ut. For oss er dette bare et ærlig og lystbetont prosjekt vi håper kan få lang levetid, fastslår trioen.

Les også: Hulemennenes revansj

Ble syk, savnet band

Initiativet til Mirror Lakes kom mest fra Knut Schreiner, og var et resultat av at Turboneger en periode gikk på lavgir, samtidig som han selv ble både far og kreftsyk.

– Behandlingen gikk veldig bra, og siden det nå er fire år siden er jeg i praksis helt frisk. Men da jeg fikk vite at jeg hadde lymfekreft, fikk jeg en psykisk knekk og gikk ned i kjeller’n. Men jeg fikk også mye støtte fra familie og venner - og tid til refleksjoner alene med gitaren. Jeg lærte meg å verdsette alt det jeg har på en annen måte, og ble mer ydmyk overfor livet, forteller Schreiner.

Les også: Turboneger-bok

Samtidig meldte savnet etter å spille i et band med en helt annen profil enn Turboneger meldte seg, og da han traff Frode Fivel backstage etter en konsert med svenske Dungen, begynte ting å ta form.

– Jeg ville ikke fronte det nye bandet, slik jeg gjorde i Euroboys. Det er ikke naturlig for meg å være vokalist, og der kom Frode inn. Han er vokalist. Men et ordentlig rockeband trenger i tillegg to distinkte gitarister, og da passet min gamle Euroboys-venn Trond perfekt inn, forteller Schreiner om bandets fødsel.

Og siden det er nærmest «utenkelig» med et rockband uten bass og trommer, ble neste naturlige skritt for trioen å utvide til kvintett, med Krogedal og Kjelsrud Mathisen på komp.

Les også: Turboneger-gitarist alvorlig syk

Modne debutanter

For rockdebutanter å være er Mirror Lakes et modent band. Etter litt hoderegning rundt bordet enes de om at snittalderen på de fem er rundt 34-35 år.

– Når du er ung og starter ditt første band er det tilfeldigheter som råder. Hvem er det som har en bass? Hvem bor i nabolaget? Hvem har en kjeller hvor man kan øve? Og så videre. Nå er situasjonen en helt annen, med helt andre ting å forholde seg til. Men vi håper at det skal gå an å spille på et høyt nivå uten at det nødvendigvis skal handle om liv og død, sier Schreiner og utdyper:

– Vi går jo ikke rundt og drømmer om verdensherredømme. Det er urealistisk å breake USA og Mirror Lakes er vel heller ikke den type band som kan erobre det norske folkedypet. Men for oss er bandet en verdi i seg selv, og hvis vi leverer så har jeg tro på at vi kan få et publikum og lang levetid.

Mistet oversikten

Om dobbeltalbumet «Mirror Lakes» forteller de at de skrev låter, øvde og lagde demoer over lang tid, før de gikk inn i studio. Og selv om de aller fleste av de 17 låtene er kreditert trioen Fivel/Schreiner/Mjøen, så hevder de at de selv har mistet oversikten over hvem som skrev hva.

– Det som er fint med flere låtskrivere i et band er at man hører låtene litt forskjellig og uttrykker seg litt ulikt. Det er positivt med brytning, det kan tilføre materialet noe ekstra, mener Schreiner mens Fivel fastslår at «det er deilig å ha tilgang på hverandres melodier».

Og melodiene de har adgang til inneholder mange referanser, ikke minst til softrock og velklingende amerikansk 70-tall.

– Vi tror skiva kan formidle en god stemning, med en del melankoli. Plata er en del av et livsløp. Derfra vi er nå, sier Frode Fivel.

– Jeg ser at band jeg har vært med i, har vært preget av aggresjon og attitude. De elementene ønsket jeg ikke ha med meg inn i Mirror Lakes, supplerer Knut Schreiner!

Turbosommer

Til sommeren skal Mirror Lakes på festivalrunden, med Øya som et naturlig stopp, og til høsten venter klubber landet rundt. For Schreiner kan sommeren bli travel, siden Turboneger slipper ny plate i mai og også skal ut på veien.

– Med planlegging går det greit, bedyrer Schreiner. Og han kan trenge det, siden han i vår tar bachelor i kultur & kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, er far til to småbarn og i tillegg har spalter i både Bergens Tidende og Morgenbladet.

– Å være profesjonell musiker kan være en kompleks situasjon, og det er alltid greit å ha andre bein å stå på også, sier Schreiner. Uten at han dermed antyder at han er klar for å pensjonere seg fra rock.

– Men innholdet endrer seg med årene. Som ung handler rock mye om å finne identitet, bryte med hverdagens tyranni og forkaste voksenlivet. Når du er i 30-årene, i et parforhold og har barn endrer dette seg. Det å bli far har gitt meg mer ro og harmoni. Det er litt glede over å bli eldre, samtidig som man kan oppleve savnet etter gamle verdier.

Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Flere nyheter her

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden