Lysbakken går av, men stiller som lederkandidat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Audun Lysbakken (SV) går av som barne-, likestillings- og inkluderingsminister som følge av selvforsvarssaken. Han understreker at han likevel er lederkandidat for SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Audun Lysbakken
• Født 30. september 1977 i Bergen.
• Grunnfag i fransk og sammenlignende politikk, Universitetet i Bergen 1998.
• Sivilarbeider ved Norsk Økologisk Landbrukslag 1999-2000.

• Journalist i Klassekampen 2000-2001.
• Innvalgt på Stortinget fra Hordaland for SV 2001-2005 og fra 2009.
• Nestleder SV fra 2005.
• Barne- og likestillingsminister fra 2009.
• Innstilt av valgkomiteen som ny leder i SV etter Kristin Halvorsen.
• Trekker seg som statsråd som følge av selvforsvarssaken, men vil likevel fortsatt være lederkandidat for SV. (©NTB)

Lysbakken hadde invitert til pressekonferanse mandag ettermiddag, der temaet var ny informasjon om selvforsvarssaken. Men de færreste hadde ventet at han ville gå av.


– Jeg mener feil bør få konsekvenser. Jeg har brukt helgen til å vurdere situasjonen. Jeg vil understreke en ting: Jeg har ansvaret for de feil som er begått, og jeg tar ansvaret. Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg ønsker å gå av som statsråd, sa Lysbakken til en overrasket forsamling.

Se video fra pressekonferansen her

– Men så lett blir dere ikke kvitt meg. Jeg har ikke tenkt å spasere ut her og forsvinne. Jeg vil fortsatt jobbe for de ideene jeg tror på. I de siste stormfulle ukene har jeg blitt møtt med en varme fra SV-ere over hele landet som har styrket meg, sa Lysbakken.

Nye e-poster

Tidligere på pressekonferansen la han fram elleve nye e-poster og tre SMS-er som handler om selvforsvarssaken. Han mener ingen av dem forandrer noe av det han hittil har sagt om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noe i dette materialet som rokker ved det jeg tidligere har fortalt Stortinget, sa Lysbakken.

Les også: Halvorsen tar over

Han vedgår at søkene som tidligere er blitt gjort, var for dårlige. Denne gang ble det innhentet ekstern hjelp, og rundt 4 millioner e-poster ble gjennomsøkt. I tillegg ble alle SMS-er til og fra Lysbakken analysert. I to SMS-er mellom ham og statssekretær Kirsti Bergstø den 31. oktober i fjor ble saken omtalt for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har gjort alt jeg kan for å finne all relevant informasjon om denne saken, sa Lysbakken, før han begynte med å oppsummere – en oppsummering som munnet ut i kunngjøringen om hans avgang.

Brøt reglene

– Jeg har sett på de faktiske konsekvensene av de tingene jeg har gjort. Den eneste praktiske konsekvens, er at jenter har fått opplæring i å forsvare seg selv. Jeg kan leve med det, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Lysbakken vedgår at han står ansvarlig for å ha brutt regler som han mener politiske ledere skal følge.

– Jeg lovet full åpenhet om alle sakens dokumenter, og jeg ser alvorlig på at vi i første runde leverte en ufullstendige gjennomgang som ikke var i tråd med mine løfter. Vi har videre avdekket for dårlige rutiner for journalføring og gal praksis av økonomireglene. I tillegg burde jeg ha meldt meg inhabil i forhold til Stiftelsen Reform, sa Lysbakken. Samtidig med sjefen går også statssekretær Kirsti Bergstø av.

Les også: Velgerne er lite imponert over Lysbakken Les også: - Lysbakken ble informert om omstridt pengestøtte

Les flere nyheter her