980 611

DEMONSTRERTE FOR SYSSELSETTING: Fagorganiserte i demonstrasjon i Brussel onsdag, med krav til EU-toppmøtet om flere arbeidsplasser og sosial rettferdighet i krisetidene. Foto: Scanpix/AP
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter EU,Eurostat,finanskrisen,finanspakt,ØMU,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Idet EU-toppmøte vedtar innstramming:

Over 24 millioner kvinner og menn uten arbeid i EU

Arbeidsløsheten i eurosonen har økt fra 10,0 prosent i januar 2011, til 10,7 prosent i januar 2012. Fredag morgen underskriver EU-landene på en finanspakt som forbyr land å fremme arbeidsplasser ved underskudd på statsbudsjettet.

Fem ganger hele Norges befolkning går arbeidsløse i EU, viser nye sysselsettingstall fra EUs statistiske byrå Eurostat torsdag.

Enda flere EU-borgere er blitt arbeidsløse i januar 2012. Verst er prosentene i de 17 landene som ikke har egen valuta og pengepolitikk, men har euro.

Der var arbeidsløsheten på 10,7 prosent i januar i år, mot 10,0 året før. I samtlige EU-land var gjennomsnittlig arbeidsløshet 10,1 prosent, opp fra 9,5 prosent i januar 2011.

Eurostat anslår 24,3 millioner personer var arbeidsløse i hele EU, hvorav 16.9 i euro-landene.

Demonstrerte foran toppmøtet

EUs vårtoppmøte som avholdes i torsdag og fredag, skal i denne situasjonen vedta en ny traktat som begrenser regjeringenes mulighet til å bruke statsbudsjettene aktivt til å fremme vekst.

Pakten lederne skal underskrive klokka ni fredag morgen, forbyr landene å ha et underskudd på mer enn 0,5 prosent på statsbudsjettet. Dermed kan ikke de folkevalgte øke sysselsettingen ved å bruke lånte penger i vanskelige tider.

Les også: Nå lar EU euroen ta mer styring over landene.

Onsdag demonstrerte fagorganiserte fra EU-landene utenfor EUs lokaler i Brussel, mot det de oppfatter som en ensidig nedskjærings-politikk som kan øke arbeidsløsheten.

Les også: Nå krymper økonomien i hele EU

Økt kontroll, færre verktøy

Den nye traktaten innføres etter at EU har innført en forhåndskontroll av de enkelte lands statsbudsjettprosess.

EU skal nå få regjeringenes forslag til kontroll før landenes parlamenter får se utkastene, en prosess EU har døpt «Det europeiske semester».

EU-president Herman van Rompuy inviterer stats- og regjeringssjefene til en første fase av EUs «semester-kontroll» av budsjettplanene for 2013, på en arbeidsmiddag torsdag kveld.

Les også: IMF mener eurosonen utgjør global trussel

Prekært for millioner

I mellomtida blir situasjonen stadig mer prekær i land som Spania. Der har arbeidsløsheten steget ytterligere til 23,3 prosent i januar, opp fra 23,1 i desember og 20,6 i januar 2011.

Nå står 49,9 av Spanias unge arbeidtakere uten arbeid, en voldsom vekst på ett år, fra 44,0 prosent i januar 2011.

Eurostat har ikke klart å få oppdaterte tall fra Hellas.

Les også: EU-topp har bare småpenger til nye arbeidsplasser for de unge

Les flere nyheter her

Lesernes kommentarer

2012-03-01T17:37:08

Aw sm Aw Sm

1. mars 2012 - 18:37

De har ingen

løsninger for å fremme vekst og konkurrere om arbeidsplasser med resten av verden. Likevel har det aldri vært på tale at også disse burde gå ned i lønn. Hvorfor skal så historieløse ledere som EU parlamentets ha et budsjett som er like stort som hele norges? En billion. En god leder sosialiserer seg med de som har det vondt og lider med dem. Det vanligste man kan høre fra dagens såkalte ledere hvis noe skal gjøres er å opprette såkalte fond. De har de lært underveis i prosessen. Ingen, så godt som ingen bruker noe som helst av tid på å beskjeftige seg med nytenking. Derfor er de også dårlige ledere. Europa er,med unntak av Tyskland og noen baltiske land, utkonkurrert. Og det er de som er utkonkurrert som skal foreskrive medisin. Hvordan skal det gå?