DEMONSTRERTE FOR SYSSELSETTING: Fagorganiserte i demonstrasjon i Brussel onsdag, med krav til EU-toppmøtet om flere arbeidsplasser og sosial rettferdighet i krisetidene. Foto: Scanpix/AP

DEMONSTRERTE FOR SYSSELSETTING: Fagorganiserte i demonstrasjon i Brussel onsdag, med krav til EU-toppmøtet om flere arbeidsplasser og sosial rettferdighet i krisetidene. Foto: Scanpix/AP

Idet EU-toppmøte vedtar inn­stram­ming:

Over 24 millioner kvinner og menn uten arbeid i EU

Arbeidsløsheten i eurosonen har økt fra 10,0 prosent i januar 2011, til 10,7 prosent i januar 2012. Fredag morgen underskriver EU-landene på en finanspakt som forbyr land å fremme arbeidsplasser ved underskudd på statsbudsjettet.

Fem ganger hele Norges befolkning går arbeidsløse i EU, viser nye sysselsettingstall fra EUs statistiske byrå Eurostat torsdag.

Enda flere EU-borgere er blitt arbeidsløse i januar 2012. Verst er prosentene i de 17 landene som ikke har egen valuta og pengepolitikk, men har euro.

Der var arbeidsløsheten på 10,7 prosent i januar i år, mot 10,0 året før. I samtlige EU-land var gjennomsnittlig arbeidsløshet 10,1 prosent, opp fra 9,5 prosent i januar 2011.

Eurostat anslår 24,3 millioner personer var arbeidsløse i hele EU, hvorav 16.9 i euro-landene.

Demonstrerte foran toppmøtet

EUs vårtoppmøte som avholdes i torsdag og fredag, skal i denne situasjonen vedta en ny traktat som begrenser regjeringenes mulighet til å bruke statsbudsjettene aktivt til å fremme vekst.

Pakten lederne skal underskrive klokka ni fredag morgen, forbyr landene å ha et underskudd på mer enn 0,5 prosent på statsbudsjettet. Dermed kan ikke de folkevalgte øke sysselsettingen ved å bruke lånte penger i vanskelige tider.

Les også: Nå lar EU euroen ta mer styring over landene.

Onsdag demonstrerte fagorganiserte fra EU-landene utenfor EUs lokaler i Brussel, mot det de oppfatter som en ensidig nedskjærings-politikk som kan øke arbeidsløsheten.

Les også: Nå krymper økonomien i hele EU

Økt kontroll, færre verktøy

Den nye traktaten innføres etter at EU har innført en forhåndskontroll av de enkelte lands statsbudsjettprosess.

EU skal nå få regjeringenes forslag til kontroll før landenes parlamenter får se utkastene, en prosess EU har døpt «Det europeiske semester».

EU-president Herman van Rompuy inviterer stats- og regjeringssjefene til en første fase av EUs «semester-kontroll» av budsjettplanene for 2013, på en arbeidsmiddag torsdag kveld.

Les også: IMF mener eurosonen utgjør global trussel

Prekært for millioner

I mellomtida blir situasjonen stadig mer prekær i land som Spania. Der har arbeidsløsheten steget ytterligere til 23,3 prosent i januar, opp fra 23,1 i desember og 20,6 i januar 2011.

Nå står 49,9 av Spanias unge arbeidtakere uten arbeid, en voldsom vekst på ett år, fra 44,0 prosent i januar 2011.

Eurostat har ikke klart å få oppdaterte tall fra Hellas.

Les også: EU-topp har bare småpenger til nye arbeidsplasser for de unge

Les flere nyheter her

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden