NORSK LIBYA-INNSATS: Et av de norske F-16-jagerflyene som var stasjonert på Kreta for å delta i militæroperasjonen i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun/FORSVARET/Scanpix

NORSK LIBYA-INNSATS: Et av de norske F-16-jagerflyene som var stasjonert på Kreta for å delta i militæroperasjonen i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun/FORSVARET/Scanpix

Regn­ska­pet for Libya klart:

Norge sparte 40 millioner på krig­fø­rin­gen i Libya

– Stortinget ble gissel i Libya-saken, sier Jan Arild Ellingsen (Frp) idet den endelige regningen for norsk Libya-innsats er klar.

Det samlede norske bidraget i krigføringen mot Muammar Gaddafis regime i Libya kostet 320,3 millioner kroner.

Det er 40,7 millioner kroner mindre enn de 361 millionene Stortinget bevilget. Forsvaret vil dermed kunne tilbakeføre 40,7 millioner kroner.

Les også: - Dette er Gaddafis begravelse

Det opplyser forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i et skriftlig svar til Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen.

– Stortinget gissel

Beløpet er atskillig høyere enn de 70 millionene daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) opprinnelig orienterte Stortinget om 22. mars.

Beløpet var foreløpig og tok ikke med utgifter til ammunisjon. Den gangen visste man heller ikke hvor mange flytimer de seks norske F-16-flyene ville få.

Les også: Libyske krigsfanger tortureres fortsatt

Ellingsen er derfor misfornøyd trass i besparelsen i forhold til beløpene Stortinget senere i 2011 økte til 361 millioner.

– Stortiget blir gjort til gissel for eget vedtak. Du får først oppgitt 70 millioner. Så kommer regning på regning, men du kan ikke hoppe ut etter at deltakelsen er vedtatt, sier Ellingsen til ABC Nyheter.

– Fremskrittspartiet var med

Forsvarsministeren understreker i sitt skriv til Ellingsen at Ellingsen må ha kjent til alle forbeholdene Faremo tok om usikkerhet ved kostnadene.

9. mai 2011 redegjorde Faremo for Stortinget om norsk oppfølging av sikkerhetsrådsresolusjon 1973, og at merkostnader for det norske bidraget var beregnet til 261 millioner kroner.

Les også: FN: Libya var Afrikas beste land å bo i

Denne summen ble fremmet for Stortinget i Revidert nasjonalbudsjett, som Stortinget sluttet seg til. Fremskrittspartiet hadde ingen merknader til forslaget.

23. september la regjeringen fram forslag om en tilleggsbevilgning på 100 millioner kroner knyttet til en forlengelse av deltakelsen fra 24. juni til 1. august 2011. Ved behandling av saken, som Ellingsen var saksordfører for, sluttet komiteen seg enstemmig til regjeringens forslag.

Ikke helt med?

– Jeg syns likevel dette har bismak i forhold til at det første tallet Faremo snakket om, var 70 millioner. Hadde Stortinget visst at dette ville koste 50 millioner i uka, ville man gjort seg noen tanker, sier Jan Arild Ellingsen.

Les flere nyheter

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden