TENKER OSS IKKE OM: Twitter og Facebook oppfordrer oss til å komme med ytringer vi vil angre, ifølge britisk studie. Foto: Scanpix

TENKER OSS IKKE OM: Twitter og Facebook oppfordrer oss til å komme med ytringer vi vil angre, ifølge britisk studie. Foto: Scanpix

Angrer du på på Facebook-kom­men­tar?

Du er langt fra alene, ifølge studie.

Twitter og Facebook oppfordrer folk til å si ting de senere vil angre, viser en ny studie fra Oxford University.

– Vår forskning viser at folk er mer tilbøyelige til å si noe på sosiale medier som de senere angrer på. Årsaken er at man i digitale miljøer ikke får den umiddelbare tilbakemeldingen som man gjør i ansikt-til-ansikt interaksjon, sier professor Robin Dunbar, til The Telegraph.

Ansiktsuttrykk, latter og tonefall er viktige verktøy som hjelper oss å tolke det vi sier når vi prater ansikt til ansikt med noen. På sosiale medier kan mangelen på dette føre til at vi lirer av oss upassende meldinger, eller i verste fall at vi mobber noen, advarer professoren. 

25 prosent angret

2.000 nettbrukere deltok i undersøkelsen. Rundt en fjerdedel av dem oppga at de hadde skrevet meldinger på Twitter og Facebook som de ellers aldri ville ha sagt til noen. Like mange sa at de hadde skrevet kommentarer som de angret på.

Les også: - Facebook ødelegger ekteskap

En av fem sier at de sjelden eller aldri stopper opp for å tenke hva de har skrevet, før de trykker send-knappen. Menn tenkte seg dessuten mindre om enn kvinnene, ifølge studien.

Engasjerer oss mer

Professoren bak studien viser til at det er gjennom ansikt-til-ansikt kommunikasjon at vi lærer sosiale ferdigheter som er nødvendig for å kommunisere med hverandre.

– Det er noe med at når man ser folk i øynene, så får man en pause som hindrer de fleste av oss i å si noe uhøflig, sier Dunbar.

Les også: Mette Marit: - Twitter viktig for å nå unge

Men sosiale medier har også sine positive sider. Nær halvparten av de spurte sa at de hadde brukt Facebook eller Twitter for å engasjere seg i en sak som var viktig for dem.

Les også:

Irsk landsby endelig tillatt på Facebook

Nå publiserer Facebook alt

Fanger hetser ofre på Facebook

Pornoangrep mot Facebook


Les flere nyheter her

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden