ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Canada,kvinner,urbefolkning,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
FN reagerer på kvinnedrap i Canadas urbefolkning - En ydmykelse for kanadiske myndigheter, mener menneskerettighetsaktivister. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-02/fnn.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-02/fnn.jpg

680 400

Michelle Bachelet er leder av UN Women, FNs nye organisasjon for kvinners rettigheter og likestilling (Foto: Scanpix).

FN reagerer på kvinnedrap i Canadas urbefolkning

- En ydmykelse for kanadiske myndigheter, mener menneskerettighetsaktivister.

FN vil undersøke det høye antallet drepte og savnede kvinner blant Canadas urbefolkning.

Menneskerettighetsgrupper i Canada håper at FNs granskning skal bidra til at den systematiske volden mot kvinner i urbefolkningen opphører, skriver nettstedet IPS Terraviva.

- Vi håper på bedre støtte til familier som har mistet en slektning, en datter eller en søster, sier leder i Native Womens Association of Canada (NWAC) Jeanette Corbiere Lavell til IPS.

Over 600 drept eller savnet

- Vi håper at denne volden skal stoppe, at politiet vil bli mer bevisste og at forbryterne forstår at de ikke kan fortsette fordi de ikke vil komme unna med det, sier Lavell.

NWAC har dokumentert over 600 draps- og forsvinningssaker som involverer kvinner i urbefolkningen i løpet av de siste 30 årene. De opplever 3,5 ganger mer vold og er fem ganger mer utsatt for å bli drept som kvinner i den øvrige befolkningen.

Kritiske til Canadas regjering

- Det virker ikke som om den kanadiske regjeringen gjør veldig mye for å undersøke dette, for å finne ut av hva som har skjedd, hva som foregår nå og hva som kan gjøres for at politiet skal innse at dette er et problem, sier Lavell til IPS.

- Med dette håper vi at FN-kommisjonen får Canada til å våkne opp og innse at vi må gjøre noe positivt, sier hun.

- Dette går dypt

Maya Rolbin-Ghanie, som jobber i en rettighetsorganisasjon i Montreal, sier at hun tror at antallet drepte og savnede kvinner er langt høyere enn det statistikken de sitter på viser.

- Det er en epidemi. Dette er ikke bare en rekke uavhengige tilfeller av vold mot kvinner. Det handler ikke bare om at urbefolkningen dreper hverandre. Det handler ikke bare om at kvinner blir ofre. Dette går mye dypere, og det er i Canadas interesse å skjule det, sier Rolbin-Ghanie.

- En ydmykelse

Den kanadiske regjeringen trakk i 2010 tilbake sin støtte til et prosjekt som skulle dokumentere antallet savnede og drepte kvinner blant Canadas urbefolkning.

- Jeg tror at Canada ønsker å slippe unna den ydmykelsen en FN-undersøkelse vil innebære, sier Rolbin-Ghanie til IPS Terraviva.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Lesernes kommentarer

2012-01-11T19:13:14

Edvard Johan Larsen Edvard Johan Larsen

11. januar 2012 - 20:13

Canada-USA.

Det er en stor skam hvordan de behandler sine UR befolkning.Rart at ikke FN har vært mere opptatt av det.Jeg trodde kanskje Canada var litt bedre,men indianerne i USA lever i usle reservater under elendige forhold.Og den gjennomsnitte levealder er ikke 50 år.Mye alkoholisme og stor barnedødelighet.