AUF-lederens flukt fra Utøya

AUF-leder Eskil Pedersen på vei tilbake fra Utøya 3. oktober i år. Det er fortsatt uklart hva som egentlig skjedde da han og åtte andre forlot Utøya 22. juli, like etter at terroristen begynte å skyte. Foto: Scanpix
AUF-leder Eskil Pedersen på vei tilbake fra Utøya 3. oktober i år. Det er fortsatt uklart hva som egentlig skjedde da han og åtte andre forlot Utøya 22. juli, like etter at terroristen begynte å skyte. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-lederen sier han verken hørte rop eller så ungdommer på flukt da han stakk fra Utøya med ferga «MS Thorbjørn». Andre passasjerer og øyenvitner forteller en annen historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO/UTVIKA (ABC NYHETER): Her er historien om det som skjedde med AUF-båten «MS Thorbjørn» de skjebnesvangre minuttene etter at Anders Behring Breivik gikk i land på Utøya og startet massakren.

– Ferdige med 22. juli

Verken Eskil Pedersens eller hans politiske rådgiver Bård Flaarønning, som også var ombord da AUFs egen ferge kjørte fra massakren, ønsker å fortelle sin historie fra flukten.

– Vi føler oss ferdig med historien fra 22. juli, sier Flaarønningen til ABC Nyheter og viser til AUFs skriftlige uttalelse (se nederst i saken).

- Er det øvelse?

ABC Nyheters gjennomgang bygger på en rekke politiavhør, utskrift av telefonlogger og vitneforklaringer.

– Vi føler oss ferdig med historien fra 22. juli.

To av vaktene som sto på land den 22. juli har forklart i politiavhør at fergen la fra kaia deres om lag klokken 17.00. Fem minutter senere klappet den til kai på Utøya med åtte personer om bord, inkludert Anders Behring Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eskil Pedersens politiske rådgiver Bård Flaarønningen. (Foto: Scanpix)Eskil Pedersens politiske rådgiver Bård Flaarønningen. (Foto: Scanpix)

Fem til ti minutter senere hørte de to ungdommene de første skuddene gjalle over sundet. En av dem - en 25 år gammel gutt - forklarer i et politiavhør foretatt bare seks dager etter massedrapene:

«Vitnet spurte på sambandet hva som skjedde, og om det var øvelse. Vitnet fikk svar fra informasjonen om at de ikke hadde hørt noen skudd. Kort tid etter hørte de på nytt skudd fra øya. Vitnet kalte opp informasjonen på nytt og sa de hørte skudd og begynte å bli bekymret. Vitnet tror det var matrosen som svarte på vegne av informasjonen, han sa at det var en person som skjøt på øya».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forklaringen støttes også av den andre vakten, Simen Brænden Mortensen, som tidligere har fortalt sin historie til ABC Nyheter.

Les også: Slik kom terroristen til Utøya

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vitnet så at bilfergen MS Thorbjørn begynne å bakke ut fra Utøya», forteller vaktene i sin forklaring. Dette skjedde cirka klokken 17.20-17.25.

Vaktene på landsida får da beskjed om å komme seg unna. Da de kjørte opp bakken fra fergekaia hørte de på sambandet at «folk svømmer», og på toppen av den hundre meter lange veistubben ser han nok en gang over mot Utøya.

«Vitnet så selv at folk la på svøm fra Utøya». Vitneavhør 23.07.2011

I politiavhøret fra dagen etter massakren heter det: «Vitnet så selv at folk la på svøm fra Utøya».

Hørte skudd og hyl

I et intervju med Tidens Krav den 27. juli i år, har to andre AUFere som også var med fergen som bragte AUF-lederen Eskil Pedersen i sikkerhet, forklart hva som skjedde de dramatiske minuttene før og etter at «MS Thorbjørn» la ut fra øya.

ABC Nyheter har kontaktet en av dem, Lars Fjærli Hjetland (21). Han ønsker ikke å gi noe nytt intervju, men har godkjent de utdragene fra intervjuet i Tidens Krav publiserte bare fem dager etter massedrapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I intervjuet opplyser Fjærli Hjetland og kameraten Jakob Vorren (16) at de - etter at båten var lagt fra land - kunne høre skudd og hyl fra de som løp og rømte for sine liv.

De fikk da beskjed om å legge seg ned på dørken i båten for å være i sikkerhet.

– Vi så oppover bakken om det var flere som kunne være med båten, men vi så ikke noen. Derfor la båten fra kai, slik at vi kunne komme oss i sikkerhet, sier Vorren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens de lå på gulvet i båten ringte Lars Fjærli Hjetland, i følge hans egen telefonlogg, klokken 17.25 til politiets nødnummer 112.

Samtidig ringte AUF-lederen kontakter i regjeringsapparatet og ba om å få sendt politi til Utøya. Flere andre om bord ringte også ulike nødnumre for å skaffe hjelp.

Til VG forteller en tredje ungdom, 19-åringen Jannike Arnesen, også om det som skjedde for tre måneder siden. Hun nevner ikke noe om hyl og skuddsalver, men bekrefter at de lå på dørken og forsøkte å ringe nødnumre etter klokken 17.24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Første skudd kl 17.22

Minuttene etter at fergen med Anders Behring Breivik kommer til Utøya gikk alt veldig hurtig. De første skuddene ble løsnet etter kort tid etter at drapsmannen går i land på AUFs øy fem-ti minutter over fem.

Lars Fjærli Hjetland skildret det som skjedde i intervjuet med lokalavisa like etter massakren:

– Nede i bakken så jeg tre som gikk oppover, det var Monica Bøsei – «Mor Utøya» – og Trond Berntsen sammen med en mann i politiuniform. Da var jeg 50-60 meter fra de tre. Vi gikk inn i hovedhuset for å følge pressekonferansen på TV.

– Klokken 17.21 ringte et søskenbarn til meg for å høre at jeg ikke var skadet i Oslo, og jeg forsikret han om at alt var i orden. Et minutt senere hørte jeg det første skuddet, fortalte Lars som da befant seg i andre etasje av hovedbygget.

Les også: Advarer mot kritikk av Utøya-ungdommene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I samme etasje var samtidig også AUF-lederen. Kort tid etter det første skuddet flyktet først Fjærli Hjetland, deretter Pedersen, ut av bygget og ned mot brygga hvor «MS Thorbjørn» lå fortøyd.

På vei ned til fergen så de også likene av de to første som ble skutt av Behring Breivik.

I dokumentaren «Fire historier fra Utøya» gir Eskil Pedersen sin versjon av hvordan han opplevde det som skjedde på Utøya den 22. juli. Og hvorfor han flyktet fra øya.

– Jeg åpnet verandadøren og så hørte jeg helt tydelig skudd. Han andre som var i rommet tidligere ringer meg, og sier. «Du må løpe ned i båten nå». Så spør jeg. «Hva er det som har skjedd?». «Du må løpe ned i båten nå, løp så fort du kan».

Et teppe av død

– Jeg løper ned i første etasje, der er det ingen. Ut døra. På verandaen foran det hvite huset ser jeg båten der nede. Løper over gressplenen, forbi to mennesker som er skutt og som jeg tenker at er døde fordi at de lå helt livløse, forteller han TV2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg løper forbi to mennesker som er skutt.

Eskil Pedersen til TV2

– Jeg kan ikke huske en lyd, det var helt stille. Det var regn og tåke den dagen så jeg følte også at døden hadde lagt seg over Utøya, et slags teppe av død. Det var helt stille.

– Jeg gjør som jeg har fått beskjed om på telefonen, jeg løper ned til båten.

I båten er det allerede flere andre AUFere.

– Vi har en diskusjon ganske kjapt om vi skal kjøre til landsida. Vi tror det kan være flere som venter på oss, vi tror det er en bombe der. Jeg husker jeg ringte veldig fort 112, som noe av det første jeg gjorde når vi kommer i båten, og jeg kom veldig fort igjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men de hadde allerede fått beskjed, sier han.

Pedersen ringer også flere rådgivere i regjeringsapparatet og ber dem om gjøre alt de kan.

– Tenkte det hadde vært en bombe i Oslo og nå var Utøya okkupert og folk drepes. Tenkte at hele landet var under angrep, at det var en maktovertagelse hvor politiet var involvert. Tenkte ingen steder var trygge, hvis vi la til noe sted på land så ville vi bli skutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svømmende midtfjords

Bare fem minutter etter at «MS Thorbjørn» la fra kai var Tyrifjorden full av svømmende ungdommer. De er også på flukt fra terroristen. Det underbygges av flere vitneavhør, både av AUFere, men også av hytteeiere i området.

Klokken 17.45 ringte et 25 år gammel vitne fra campingplassen til politiet for å forsøke å varsle om den tragedien som utspilte seg på Utøya. Han har loggført tidspunktet på sin mobiltelefon.

I politiets rapport fra avhøret med dette vitnet står det at han rundt klokken fem satt sammen med sønnen sin og så på nyhetene fra terrorbomben i Oslo. Da hadde han hørt bråk fra Utøya og sett at det var noe røyk der:

«Etter ca 20 minutter så han barn i vannet - de nærmeste cirka halvveis mellom Utøya og der han bodde».

Det innebærer at ungdommene hadde svømt 200-250 meter da vitnet så dem i vannet. I avhøret med 25-åringen står det videre:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Han ringte samboeren sin og spurte om det var normalt, om de pleide å ha en svømmekonkurranse eller noe. Hun sa det ikke var normalt og anbefalte han å ringe politiet på 02800».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent samtidig med at 25-åringen ringte til politiet kom «MS Thorbjørn» fram til landsiden, 2,7 kilometer fra Utøya, ca 900 meter sør for Storøya hvor beredskapstroppen ankom en snau halvtime senere.

Her blir båten liggende i en lengre periode før skipperen kjører til Storøya for å bistå politiet.

Ved 18.30-tiden, like etter at terroristen er pågrepet, kjørte «MS Thorbjørn» to turer med omlag 80 overlevende fra Utøya etter massakren.

- Ønsker ikke kommentere

Om situasjonen da ferga la ut fra Utøya, har Eskil Pedersen tidligere fortalt TV2 følgende:

Jeg husker vi så ingen, det var ingen i nærheten nede ved båten da vi kjørte fra land. Det var vi sikre på. Vi hadde ikke sett noen, eller hørt noe etter det, sier Pedersen i en TV2-dokumentar fra 4. august i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Eskil Pedersen ønsker nå ikke å kommentere ferden med «MS Thorbjørn» bort fra de grufulle hendelsene.

Ungdomsorganisasjonen viser kun til tidligere uttalelser knyttet til at 22. julikommisjonen også vil se nærmere på disponeringen av båten.

AUF opplyser til ABC Nyheter at det ikke finnes internt regelverk eller noen egen sikkerhetsinstruks for hva som skal skje hvis fare truer lederen eller andre sentrale tillitsvalgte.

En egen sikkerhetsvurdering av Utøya skal ha vært gjort av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

--

AUFs uttalelse:

«22. julikommisjonen har en viktig og sentral jobb med å finne ut hva som skjedde den 22. juli. Vi har en god dialog med kommisjonen, og vil bistå med den informasjon de trenger for å trekke sine slutninger. Våre tillitsvalgte vil også bistå kommisjonen i dens arbeid. Vi håper at Norge på best mulig måte kan lære av det som skjedde den 22. juli, blant annet gjennom kommisjonens rapport».

Les flere nyheter her