Mot polpunktet 100 år etter Amundsen

Sammen med sine fire ledsagere Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting når Roald Amundsen (39) som førstemann på Sydpolen - foran engelskmannen Robert Falcon Scott og hans ekspedisjon. Her på bildet med alt utstyr på kjelke og hunder som trekker. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundre år etter at Roald Amundsen la ut på ekspedisjonen mot Sydpolen, følger Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle i sporene hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vegard Ulvang la opp som aktiv langrennsløper i 1997, men helt ferdig med å gå på ski er han ikke.

– Vårt kappløp er ikke mot Scott, men vi tar mål av oss til å rekke jubileet den 14. desember, sier han.

Amundsens ekspedisjon la ut 19. oktober 1911. Og selv om det fortsatt er en bragd å gå til Sydpolen på ski, kan ikke dagens ekspedisjon måle seg i vågemot med Amundsens eventyr, erkjenner ekspedisjonen av 2011.

– Amundsen brukte hunder, mens vi er i den heldige situasjonen at vi går på lette ski. Han brukte fem måneder med båt fra Norge og overvintret før han kunne starte. Vi flyr inn og setter ut to depoter på veien, og ikke minst flyr vi ut. Amundsen dro inn i det ukjente. Våre ekspedisjonsmedlemmer har gode kart, GPS-er og kan ringe og sende mailer hjem, sier Vegard Ulvang før starten på ekspedisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med seg på turen har han forskeren Jan-Gunnar Winther, historiker Harald Dag Jølle og eventyrer Stein P. Aasheim.

Formålet med turen er å skaffe ny kunnskap og forståelse for Amundsens eventyrlige ekspedisjon, formidle litt av 100 års norsk polarhistorie og samtidig sette et nytt søkelys på dagens miljø- og klimautfordringer.

Amundsens rute

Roald Amundsens ekspidisjon gående over isen med kjelke. Foto: Scanpix.Roald Amundsens ekspidisjon gående over isen med kjelke. Foto: Scanpix.

Ekspedisjonen følger Amundsens rute, kommer til å bruke like lang tid som Amundsens ekspedisjon gjorde og skal komme fram til verdens sørligste punkt den 14. desember 2011, på dagen hundre år etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turen vil ta rundt 57 dager over en distanse på 135 mil, og når de etter planen når polpunktet, vil statsminister Jens Stoltenberg ta imot dem på direktesendt TV for å markere at det i år er hundre år siden Roald Amundsen plantet det norske flagget på verdens sørligste punkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endret planer

Da Roald Amundsen hadde sin ekspedisjon klar for 100 år siden var det i utgangspunktet Nordpolen som var målet, med et ønske om å virkeliggjøre Fridtjof Nansens visjon om klimaforskning og utforskning av polarområdene. Men da Frederick A. Cook og Robert E. Peary allerede hevdet å ha nådd polen i 1908 og 1909 endret Amundsen i all hemmelighet kurs og meldte seg på i kappløpet med Robert F. Scott om å nå Sydpolen.

Amundsen nådde polpunktet 5 uker før Scott, den 14. desember 1911.

Sydpolen 14 desember 1911. Sammen med sine fire ledsagere Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting når Roald Amundsen (39) Sydpolen som førstemann - foran engelskmannen Robert Falcon Scott og hans ekspedisjon. På bildet har de heist det norske flagget på teltet som er satt opp på polpunktet. Amundsen står til venstre på bildet. Foto: Scanpix.Sydpolen 14 desember 1911. Sammen med sine fire ledsagere Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting når Roald Amundsen (39) Sydpolen som førstemann - foran engelskmannen Robert Falcon Scott og hans ekspedisjon. På bildet har de heist det norske flagget på teltet som er satt opp på polpunktet. Amundsen står til venstre på bildet. Foto: Scanpix.