Dronning Sonja og kong Harald var elever sammen med en norskklasse ved St.Olaf Collage i forbindelse med det offisielle besøket i USA fredag. Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Ame­ri­kanske studenter velger å studere norsk

I et klasserom på St. Olaf College i Minnesota sitter 18 amerikanske ungdommer og pugger norske gloser og grammatikk. De er noen av i alt 250 studenter ved universitetet som har valgt å studere norsk.

– Jeg har valgt å studere norsk fordi det er gøy, og fordi jeg har norsk opphav, sier 18 år gamle Abby Koutcher til NTB.

Men både hun og klassekameratene Solveig Neseth (18), Cody Kragness (19) og Kelly Heissel (19) medgir at det norske språket er vanskelig.

– Særlig uttalen, sier Solveig.

– Jeg sliter veldig med å uttale vokalene riktig.

Ikke overraskende har de aller fleste av de 250 norskstudentene på St. Olaf norsk opphav. Men om de får bruk for norskkunnskapene når de senere går ut i yrkeslivet, er de 18 førsteårsstudentene mer tvilende til.

– Men man vet aldri, sier Kelly.

– Norge er et vakkert land, og jeg håper å få besøkt det en gang. Da er jo bra å kunne norsk.

Prestisjetung

St. Olaf College i Minnesota er ett av de mest prestisjetunge collegene i USA. Fredag besøkte kong Harald og dronning Sonja universitetet, som ligger vakkert til like utenfor småbyen Northfield.

Hundrevis av studenter, både med og uten norske aner, hadde stilt seg opp i den vakre parken på campus og ga kongeparet en varm velkomst i den kalde høstvinden.

St. Olaf College ble grunnlagt av norske innvandrere i 1874 og har i dag over 3.000 studenter.

4,5 millioner

Besøket på St. Olaf ble et hyggelig gjensyn for kongeparet, som nå var her for tredje gang. Forrige gang var i 1995, da kong Harald ble utnevnt til æresdoktor i juss.

Under sin tale til studenter og ansatte kom kongen nok en gang inn på terrorangrepene i Oslo og på Utøya, og han takket for støtten og medfølelsen fra det amerikanske folk.

St. Olaf College regnes som ett av de beste i Midtvesten, et område norskamerikanerne har satt sitt tydelige preg på.

Det bor i dag om lag 4,5 millioner amerikanere med norske røtter i USA, vel halvparten av disse i Midtvesten. Norskamerikanerne utgjør ifølge statistikken den tiende største etniske gruppen i USA.

Stor interesse

Kongeparets besøk blir møtt med stor interesse ikke minst i Minnesota, som er den delstaten der det bor flest norskættede amerikanere, over 880.000.

I tillegg til norsk presse har et stort amerikansk pressekorps møtt opp for å dekke besøket.

Etter besøket på St. Olaf reiste kongen og dronningen videre til Rochester i Minnesota, der de besøkte det anerkjente sykehuset og forskningssenteret Mayo Clinic.

Senteret er ett av USAs ledende på forskning innen flere medisinske felt, blant annet kreftforskning, genetisk forskning og indremedisinsk forskning.

Mayo Clinic samarbeider også med flere norske sykehus og forskningssentre, og flere norske forskere og leger driver sitt arbeid her.

Les flere nyheter her

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden