Kongen besøker «norsk» college i USA

Kong Harald og dronning Sonja er på rundreise i USA. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Kong Harald og dronning Sonja er på rundreise i USA. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det «norske» St. Olaf College i Minnesota, et av de mest prestisjetunge collegene i USA, er naturlig nok ett av stedene som kong Harald og dronning Sonja besøker på sin USA-tur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om kongeparets program i USA 14. oktober

* Besøker St. Olaf College i Northfield, Minnesota Colleget er ett av de mest anerkjente i USA.

* Besøker forskningssenteret Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.

* Klinikken ble verdens første medisinske klinikk som integrerte flere typer av medisinsk ekspertise under samme tak.

* Kongeparet har ikke offisielt program lørdag 15. oktober.

St. Olaf College ble grunnlagt av norske innvandrere i 1874 og har i dag over 3.000 studenter. Noen av dem har valgt å studere norsk.

Under fredagens besøk på St. Olaf, som ligger i Northfield i Minnesota, skal kongeparet blant annet besøke en norskklasse og snakke med studentene der.

Besøket blir et hyggelig gjensyn for kongeparet, som også var her i 1995. Da ble kong Harald utnevnt til æresdoktor i juss.

4,5 millioner

St. Olaf College regnes som ett av de beste collegene i Midtvesten, et område norskamerikanerne har satt sitt tydelige preg på.

Det bor i dag om lag 4,5 millioner amerikanere med norske røtter i USA, vel halvparten av disse i Midtvesten. Norskamerikanerne utgjør ifølge statistikken den tiende største etniske gruppen i USA.

Stor interesse

Kongeparets besøk blir møtt med stor interesse ikke minst i Minnesota, som er den delstaten der det bor flest norskættede amerikanere, over 880.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg så på TV at den norske kongen og dronningen har kommet hit. Det er så spennende, sier Rhonda Olsen i St. Paul til NTB og håper å få et glimt av de kongelige.

Etter besøket på St. Olaf skal kongen og dronningen til Rochester i Minnesota, der de skal besøke det anerkjente sykehuset og forskningssenteret Mayo Clinic.

Les flere nyheter her