Nordmenn mest teknokåte i Europa

INGEN IKT-SINKE: Nordmenn er på topp i Europa i bruk av duppeditter. Foto: Jörgen Skjelsbæk
INGEN IKT-SINKE: Nordmenn er på topp i Europa i bruk av duppeditter. Foto: Jörgen Skjelsbæk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er ingen IKT-sinke. Vi er faktisk på Europa-toppen i bruk av ny teknologi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TRIGGERHAPPY: Svein Sjøberg mener nordmenn er løse på avtrekkeren når det gjelder teknologibruk.TRIGGERHAPPY: Svein Sjøberg mener nordmenn er løse på avtrekkeren når det gjelder teknologibruk.

Det viser ferske tall fra undersøkelsen Eurobarometer, som sammenlikner data for den voksne befolkningen i 32 ulike land.

– Tallene viser at Norge er på topp i Europa når det gjelder bruk av moderne teknologi. Vi er faktisk klart på topp, og det gjelder for både kvinner og menn. «Alle» har Internett og 79 prosent er på nettet hjemme hver dag. Også når det gjelder bruk på jobb topper vi listene. Nordmenn er teknologifrelste, sier Svein Sjøberg, professor i naturfagdidaktikk ved Universitetet i Oslo og ansvarlig for den norske delen av undersøkelsen.

Ingen sinke

Han presenterte resultatene på realfagskonferansen «Det nytter» i Oslo forleden.

– Jeg må si at jeg er overrasket over disse dataene. Det overrasker meg at vi ligger så markant foran andre land i Europa. Tallene viser at både unge og voksne nordmenn er «triggerhappy» når det gjelder ny teknologi. Det har nok noe å gjøre med at vi har god råd her i landet, men samtidig viser dette en overraskende villighet til å ta teknologi i bruk, sier Sjøberg til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener funnene tar luven fra påstander om at Norge sliter med bruk av IKT.

– Dette viser at Norge slett ikke er en IKT-sinke, slik mange har hevdet. IKT-Norge og andre aktører har en tendens til å tegne et negativt bilde av situasjonen. Vi har blant annet sett oppslag i mediene om at Norge er bak Bulgaria på dette området. Disse tallene viser et mye mer positivt bilde, sier professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran Finland

I materialet ser han interessante komparative poenger.

– PISA-vinneren og Nokia-landet Finland ligger for eksempel langt bak Norge. Kun 54 prosent av finnene bruker internett hjemme hver dag. Dette er uhyre interessant, sier han.

Også når det gjelder positiv holdning til vitenskap og teknologi topper Norge listene. Vi er også mer velvillig innstilt til grunnforskning.

– Ofte er det snakk om at det er antivitenskapelige tendenser her i landet. Men selv om vi har både engleskoler og Snåsa-menn, ser altså folk flest med blide øyne på vitenskap, sier Sjøberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig

En av grunnene er at mange setter pris på nytteverdien av teknologi. Utdanningsminister Tora Aasland sier det slik:

– Ingen må være i tvil om at mye av grunnlaget for verdiskapningen har grunnlag i realfagene - gjennom teknologiske nyvinninger. Derfor er det så viktig at Norge er langt fremme når det gjelder teknologi, sier Aasland.


Les flere nyheter fra Teknisk Ukeblad her

Les flere nyheter her