270 mennesker mistet livet da en bombe på Pan Am-flyet ble sprengt over den skotske byen Lockerbie i 1988. Nå hevder Libyas tidligere justisminister at Muammar Gaddafi selv ga ordre om attentatet. Foto: AP Photo/Scanpix

270 mennesker mistet livet da en bombe på Pan Am-flyet ble sprengt over den skotske byen Lockerbie i 1988. Nå hevder Libyas tidligere justisminister at Muammar Gaddafi selv ga ordre om attentatet. Foto: AP Photo/Scanpix

– Gaddafi ga ordre om Lockerbie-angrepet

Libyas avgåtte justisminister sier han har bevis for at Muammar Gaddafi personlig ga ordre om Lockerbie-angrepet.

I et intervju med den svenske avisen Expressen og norske Dagbladet, avslører Libyas avgående justisminister, Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil, at Libyas leder Muammar Gaddafi ga ordre om Lockerbie-attentatet i 1988.

Al Jeleil gikk av som Libyas justisminister for bare noen dager siden. Han gikk av i protest mandag mot at regimet brukte vold mot demonstranter.

– Jeg har bevis for at Gaddafi ga ordre om Lockerbie, hevder al Jelei.

Den nå 58 år gamle Abdel Basset al-Megrahi fra Libya var den eneste som ble dømt til for å ha stått bak sprengningen av Pan Ams rute 103 over Lockerbie i Skottland 21. desember 1988.

Angrepet kostet 270 mennesker livet, deriblant 189 amerikanere.

11 av de drepte var innbyggere i Lockerbie, som ble drept da vrakdeler fra flyet datt ned. Al-Megrahi fikk livsvarig fengsel.

Bombemann løslatt

Etter flere år med strenge sanksjoner gikk Gaddafi i 1999 med på å utleverer de to mistenkte libyerne, som ble stilt for retten i Nederland. Etterforskningen avdekket at en bombe ble plassert om bord av al-Megrahi og en annen libysk statsborger på oppdrag fra den libyske etterretningstjenesten

Al-Megrahi ble i 2009 løslatt av humanitære grunner, etter at han fikk diagnosen uhelbredelig prostatakreft. Legene som undersøkte han mente han hadde bare få måneder igjen å leve. Men al-Megrahi lever ennå, 18 måneder etter at han ble sendt hjem til Libya for å dø.

Løslatelsen vakte harme både i USA og blant mange briter, og mange mener løslatelsen ikke kan forsvares medisinsk, da han lever ennå.

Les også: Løslatelsen kan ikke forsvares

Fortsatt i live

Mustafa Mohamed Abud al Jelei sier oberst Gaddafi jobbet hardt for at Megrahi skulle bli løslatt.

– Han gjorde alt som sto i hans makt for å få Megrahi utlevert fra Skottland, sier al Jelei til Expressen.

Helsetilstanden til al-Megrahi har den siste tiden forverret seg. Tidlig i desember sa Gaddafi at han bare hadde dager igjen å leve.Men ifølge avisen The Sund, lever han ennå.

Les også: - Har bare dager igjen å leve

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden