Frykter dødsstraff

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julian Assange og hans team kjemper i retten idag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med sitt team av advokater i ryggen møter WikiLeaks-grunnleggeren i retten i London i dag for å kjempe mot å bli utlevert til Sverige. Rettsaken skal være i to dager.

Lekkede dokumenter fra Assanges forsvarer hevder at det er en reell sjanse for at han blir overført til USA om han blir utlevert til Sverige for avhør, og at han kan bli sendt til Guantanamo Bay - eller enda verre - risikere dødsstraff.

Les også: Sverige forbereder seg på Assange

Aktoratet i Sverige forsikrer at dette ikke vil skje, ifølge The Guardian.

- Selv om Assange blir utlevert til Sverige, kan ikke svenske myndigheter gjøre som de vil med han, sier leder av aktoratet Nils Rekke, og henviser til strenge europeiske regler.

Assange er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige i høst. De to var frivillige WikiLeaks-medarbeidere. Han hevder at han er uskyldig, og at det hele er en svertekampanje som er politisk motivert, ifølge bbc.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skal blant annet ha hatt sex med den ene kvinnen uten kondom mens hun sov, noe som ifølge påtalemakten er en form for voldtekt som har en strafferamme på fire års fengsel.

Les også: Assange rammet av lekkasje

I tillegg til overgrepsanklagene bygger amerikanske myndigheter en terror- og spionasjesak mot han. Flere privatpersoner har også saksøkt han, og Assange forteller til VG at han mottar søksmål omtrent annenhver uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Assanges advokater argumenterer for at utleveringen til Sverige ikke kan gjennomføres fordi Wikileaks-grunnleggeren ikke er siktet for overgrepene.

Les også: - Vil ha Assange spiondømt

Dommeren i rettsaken som skal foregå de neste dagene kan bruke opp til to uker på å ta en avgjørelse. Om den ikke er i Assanges favør kan han anke helt opp til britisk høyesterett. Han kan også ta saken til EU-domstolen, ifølge The New York Times.

Til tross for de alvorlige anklagene i Sverige og USAs krav om utlevering, har Julian Assange også fått støtte fra mange hold.

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) nominerte ham forrige uke til Nobels fredspris.

Les også: Foreslår WikiLeaks til årets fredspris