Islandske politikere foreslår å gi Maria Amelie islandsk pass for at det skal bli lettere for henne å komme raskt tilbake til Norge. Foto: Filippov Alexei / SCANPIX.

Islandske politikere foreslår å gi Maria Amelie islandsk pass for at det skal bli lettere for henne å komme raskt tilbake til Norge. Foto: Filippov Alexei / SCANPIX.

Vil gi Maria Amelie snarvei til Norge

To islandske politikere har fremmet forslag om å gi Maria Amelie islandsk statsborgerskap. Får hun det, kan hun lovlig reise tilbake til Norge.

– Vi mener behandlingen hun har fått, er umenneskelig. Derfor har vi fremmet forslag om å gi henne islandsk statsborgerskap, sier Árni Johnsen, som representerer Selvstendighetspartiet på Alltinget, til NTB.

Les også: Ny blogghilsen fra Maria Amelie

Historien til Norges mest omtalte asylsøker vekker engasjement også på Island. For å hjelpe Maria Amelie, som ble sendt tilbake til hjemlandet Russland på mandag, fremmet Allting-representantene Árni Johnsen og Sigmundur Ernir Rúnarsson torsdag forslag om å gjøre henne til islending.

– Det er ikke uvanlig at det skjer. Opp gjennom historien har mange mennesker som av ulike grunner trenger hjelp, fått islandsk statsborgerskap, sier Johnsen.

Les også: Maria Amelie frykter for sitt liv

Han er overrasket over behandlingen norske myndigheter har gitt 25-åringen.

– Vi kjenner nordmenn som hjertevarme mennesker, men behandlingen hun har fått, er unorsk. Derfor vil vi hjelpe henne.

– Gir vi henne statsborgerskap, kan hun lovlig flytte til Norge. Det er jo allerede mange islendinger som bor og arbeider i Norge, påpeker han.

Les også: Maria Amelie landet i Moskva

Saken skal behandles i Alltinget, noe som ifølge Johnsen kan skje allerede i løpet av to til tre uker.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden