Mangfolds-forhandlingene:Avviser anklager om fisk

Naturvernforbundets anklage: - Helt ukjent for meg som forhandler her, forsikerer Ove Hokstad i Nagoya. Foto: Thomas Vermes
Naturvernforbundets anklage: - Helt ukjent for meg som forhandler her, forsikerer Ove Hokstad i Nagoya. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturvernforbundet anklager Norge for å kjempe for skadelig tråling i biomangfolds-forhandlingene i Nagoya. Det er ukjent for delegatene her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FN-konvensjon om naturens mangfold

Samtidig med at FNs klimakonvensjon ble vedtatt på FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992, ble også FN-konvensjonen om vern og bærekraftig bruk av det biologiske mangfoldet vedtatt.

Sorter, arter og økoysystemer utryddes i stor fart på kloden. Det kan ha like stor betydning som klimakrisen sies å ha. De to utfordringene innvirker også på hverandre. Men alarmen har runget mye høyere om klimaet enn om naturens mangfold.

2010 er erklært som året for biologisk mangfold av FN.

Også under FN-konvensjonen om biologisk mangfold pågår det årelange forhandlingsprosesser om bindende avtaler.

Både EU og Norge hadde som mål å stoppe ødeleggelsen av mangfoldet innen 2010. Både Norge og EU har oppsummert at det ikke har lyktes.

Les om FN-konvensjonen om biologisk mangfold på Miljøverndepartementets hjemmeside.

Her er hjemmesiden til FN-konvensjonen om biologisk mangfold.

NAGOYA (ABC Nyheter): Norges Naturvernforbund kommer med kraftige anklager på sin hjemmeside mot den norske fiskeri-holdningen på forhandlingene om biologisk mangfold her i Japan.

«Når det drar seg mot innspurten på naturtoppmøtet i Nagoya kjemper Norge mot å begrense redskap som kan skade havbunnen. Det er spesielt det skadelige trålfisket norske politikere ikke ønsker å legge restriksjoner på.», skriver Naturvernforbundet.

Les hos Naturvernforbundet: Kjemper for fortsatt trålfiske.

Kjenner seg ikke igjen

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i påstandene fra Naturvernforbundet om at vi skulle ha kjempet mot formulering om skadelige fiskemetoder.

Det sier en av fiskeriekspertene som har representert Norge mest under fiskeridelen av forhandlingene her i Nagoya, Fiskeri- og kystdepartementets underdirektør Ove Hokstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på forhandlingsteksten:

- Se, her står det formuleringer mot «destruktiv fiskeripraksis» allerede i overskriften. Og det er vi med på. Vi støtter teksten her! Så jeg kjenner meg ikke igjen i Naturvernforbundets påstand.

- Dette blir regulert

- Det kan være både skadelig og akseptabelt bunnfiske. Men det reguleres av FNs fiskeriresolusjon av 2006, FAOs retningslinjer og beslutninger i internasjonale fiskeriforvaltningskonvensjoner, forteller Hokstad.

- Disse avtalene regulerer allerede destruktiv fiskeripraksis og beskyttelse av sårbare bunnhabitater, forklarer Hokstad og presiserer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det betyr ikke at vi har gått inn for å fjerne liknende formuleringer her.

Undrer seg over Naturvernforbundet

Hokstad minner om at Naturvernforbundet før forhandlingene i Nagoya anklaget Norge for å motsette seg forbud mot overfiske i konvensjonsteksten.

- Her er det komplisert fordi ulike land legger ulik tolkning i overfiske. Noen mener for eksempel at enhver hvalfangst er overfiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så påberopte EU seg her at krillfiske i Sørishavet må underlegges vurderingene til Konvensjonen om biologisk mangfold. Men i forvaltningsorganet for fiskeriene i Antarktis, CCAMLR under Antarktistraktaten, går EU i likhet med Norge enstemmig inn for fiske – men under strenge kvoter.

- Vi påpekte at EUs syn her er i motstrid til deres syn der, og EU fjernet plutselig det punktet, sier Hokstad og bedyrer:

- Av alle kvoter Norge er med på, må krillkvotene i Sørishavet være av de forsiktigste.