Per Petterson og Herbjørg Wassmo er blant forfatterne som mener at den rødgrønne regjeringen gambler med norsk litteraturs fremtid når de vil pålegge moms på e-bøker.

Per Petterson og Herbjørg Wassmo er blant forfatterne som mener at den rødgrønne regjeringen gambler med norsk litteraturs fremtid når de vil pålegge moms på e-bøker.

For­fat­tere gjør moms­opp­rør

- Regjeringen gambler med Norsk litteraturs fremtid.

Etter initiativ fra Den Norske forfatterforeningen har nå 260 skjønnlitterære forfattere signert et opprop der de ber regjeringen om å gjøre e-bøker momsfrie.

På listen står profilerte norske forfattere som Roy Jacobsen, Erik Fosnes Hansen, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Per Petterson og Herbjørg Wassmo.

- Sjanseløs konkurranse

Finansminister Sigbjørn Johnsen har tidligere uttalt at det ikke er aktuelt å gjøre e-bøker momsfrie på linje med papirbøker.

Les også: Nekter momfritak på e-bøker

Norsk bokbransje frykter nå at de vil bli utkonkurrert av nettbokhandler som Amazon.com, der bøkene er momsfrie.

«Når den rødgrønne regjeringen innfører merverdiavgift på litteraturen gjennom e-boka, gambler de med hele den norske litteraturens fremtid. E-boka gjør at engelsk og annen utenlandsk litteratur er tilgjengelig for norske lesere med et tastetrykk, og til priser den norske bokbransje i utgangspunktet er sjanseløse til å konkurrere mot.

Istedenfor å tilrettelegge for utviklingen av e-bok med norsk innhold, setter man den norske e-boka i en umulig konkurransesituasjon ved å gjøre den 25 % dyrere enn nødvendig.

Norske lesere og norsk litterært mangfold kommer til å betale prisen! » skriver Den norske forfatterforeningen.

Truer med utflagging

Administrerende direktør i CappelenDamm Tom Harald Jensen truer med å flagge ut deres netthandel digitalbok.no, dersom ikke regjeringen revurderer sitt standpunkt.

- Vi vurderer dette seriøst, og vil ta en avgjørelse i løpet av høsten, sa forlagets adm.dir i et intervju med ABC Nyheter for få uker siden.

Les ogå: Truer med å flagge ut

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden