Kina er verdensmestere i rock

Rustic rocket hjem pokalen i London. Det kinesiske bandet slo 
de andre 18 nasjonene i verdensmesterskapet i rock tirsdag kveld. Foto: Thomas Olsen.
Rustic rocket hjem pokalen i London. Det kinesiske bandet slo de andre 18 nasjonene i verdensmesterskapet i rock tirsdag kveld. Foto: Thomas Olsen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og Norge kom på tredjeplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Global Battle of the Bands

The Global Battle of the Bands (GBOB) er en internasjonal musikkonkurranse.

Hvert år holdes en nasjonal delfinale i landene som ønsker å delta hvor band kan melde seg på.

I fjor høst vant norske Explicit Licks den norske finalen i Trondheim.

Bandene kan kun spille egenkomponerte låter og får åtte minutter til rådighet på scenen.

Den internasjonale finalen har de siste seks årene blitt holdt i London. Neste finale vil avholdes i Kuala Lumpur.

Juryen er satt sammen av journalister, musikkprodusenter og andre representanter fra internasjonal musikkbransje.I år deltok band fra 19 land i den internasjonale finalen.

GBOB er et initiativ fra Tore Lande, og en videreføring av Trøndersk Mesterskap i Rock som han arrangerte i Trondheim over flere år.

LONDON (ABC Nyheter): Natt til onsdag tok trondheimsbandet Explicit Licks bronsje i rocke-VM i London, eller Global Battle of the Bands (GBOB) som det offisielt heter.

- Vi er overraska og glad! Dette er skikkelig artig og helt fantastisk, sier gitarist Håkon Sundalseth i Explixcit Licks rett etter at bandet har fått vite at de havnet på tredjeplass.

- Nivået på de andre bandene er veldig høyt og de kinesiske bandmedlemmene er en suveren gjeng, som vi bare kan gratulere, fortsetter bassisten Christian Bjørkhaug til ABC Nyheter.

Norske Explicit Licks tok en hederlig tredjeplass i rocke-VM. Foto: Thomas Olsen.Norske Explicit Licks tok en hederlig tredjeplass i rocke-VM. Foto: Thomas Olsen.

19 band fra like mange land konkurrerte om gunsten til dommerpanelet. I år hadde rockejournalisten Alex Revenco, musikkprodusent Mads Hauge og komponist Kjell-Ole Haune ansvaret for å rangere de etter deres mening seks beste bandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rustic fra Kina vant førstepremien, som arrangørene har verdsatt til rundt 60.000 pund, eller 550.000 norske kroner, og som blant annet inkluderer studiotid i London og englandsturné. Det islandske bandet Endless Dark kom på andreplass rett foran Norge.

Trønder trekker i trådene

Mannen bak arrangementet er også norsk. Tore Lunde vil gi makta tilbake til musikerne.

- Reglene er enkle. Alle må spille egenkomponerte låter og live. Hvert band får opptre med to sanger før det neste bandet går på. Så showet blir aldri kjedelig, forklarer Lunde når ABC Nyheter møter han backstage mens bandene fortsatt kjempet på scenen på Scala ved King's Cross.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tore Lande fra Trondheim står bak The Global Battle of the Bands, og den internasjonale finalen ble arrangert for sjette gang denne uka. Foto: Thomas Olsen.Tore Lande fra Trondheim står bak The Global Battle of the Bands, og den internasjonale finalen ble arrangert for sjette gang denne uka. Foto: Thomas Olsen.

Alle bandene som deltar i den internasjonale finalen har vunnet nasjonale runder i forkant. Det er 6. året på rad at Lunde, som opprinnelig kommer fra Trondheim, organiserer GBOB i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er egentlig en videreføring av Trøndersk Mesterskap i rock som jeg var med på å arrangere da jeg bodde i Trondheim, forteller han.

- I år er det siste gang finalen holdes i London. Neste gang blir det i Kuala Lumpur. Nå har vi tenkt å reise rundt og arrangere finalen i ulike byer over hele verden. Bare London blir kjedelig i lengden.

Ingen Idol-fan

- Vårt konsept er det motsatte av karraokekonkurranser og Idol, som jeg ikke har særlig mye til overs for, understreker Lunde.

- Mye av det er bare tull og Idol-konseptet er basert på en person som er ufin mot talentene. Det er ikke slik det skal fungere syns jeg.

- Hvordan da?

- Jeg syns Steve Lillywhite, legendarisk produsent for U2 og Rolling Stones sa det ganske bra da han var dommer her for to år siden. Dere gir musikken tilbake til bandene og det er helt genialt, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag står ofte en musikkprodusent bak og artisten kommer kun inn og ser bra ut på bildet. Etter alle disse årene med produsert musikk eller karaokemusikk, som jeg kaller det, trenger vi «the real thing». Og det er GBOB, mener Lunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen U2 enda

- Det blir vanskeligere og vanskeligere å gjøre sin egen greie, men på GBOB prøver vi å fokusere på bandene og deres spesielle talenter. Mange spør meg hvorfor jeg ikke bruker flere kjendiser, men jeg har ikke noe til overs for dem for å være ærlig.

- Hva skjer med bandene som vinner her i etterkant?

- Mange av dem har blitt store i sine egne land. Det spanske bandet som vant for noen år siden har for eksempel spilt mye i Sør-Amerika og vært på turné med Shakira. Det er flere band som har gjort det bra, men det er ingen som har blitt U2 riktig enda.

I årets finale deltok band fra Ukraina, Romania, Nepal, Serbia, Norge, Kina, Nederland, Island, England, Japan, Canada, Montenegro, Malaysia, Australia, Italia, Belgia, Kazakhstan, Tyskland og Israel.