Forsvarsministeren krever gjennomgang:Nå blir Moland kontrollert

Forsvarsminister Grete Faremo beordrer nå full gjennomgang av Arnfin Molands irregulære kontoer. Foto: Scanpix
Forsvarsminister Grete Faremo beordrer nå full gjennomgang av Arnfin Molands irregulære kontoer. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grete Faremo krever at Forsvaret sjekker alle Arnfinn Molands ureglementerte kontoer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Moland-saken

Lederen av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, har i flere år hatt kontoer utenfor statsregnskapet.

Billettinntekter og arv er dermed holdt utenfor både Forsvarets og skattemyndighetenes kontroll.Selv hevder Moland at intet hefter ved ham og at praksisen var godkjent. I interne dokumenter avvises forklaringene.

Forsvarsministeren kaller det "kritikkverdig", men kaller det ikke "økonomisk mislighold".

Moland nekter å la seg intervjue om saken, til tross for gjentatte oppfordringer.

Tidligere direktør ved Forsvarsmuseene, Rolf Scheen, har tidligere bedt om at Moland blir etterforsket.

Les ABC Nyheters dekning av saken her.

(ABC Nyheter): Nå skal kontopraksisen til Arnfinn Moland, leder av Norges Hjemmefrontmuseum, bli gjennomgått. Det kommer fram i et svar fra forsvarsminister Grete Faremo (Ap) på spørsmål fra Anders Anundsen (Frp).

«Forsvarsdepartementet har bedt Forsvarsstaben gjennomføre en kontroll av alle de tre kontiene, for alle årene frem til kontiene ble avviklet i 2006», skriver Faremo.

Det var ABC Nyheter som for nesten et år siden avslørte at Hjemmefrontmuseets leder hadde kontoer på siden av statsregnskapene hvor offentlige midler ble forvaltet utenfor museumssjefer og Stortingets kontroll.

Les også: Skjulte informasjon for Stortinget

Les også: Ti år uten offentlig kontroll

Så sent som i januar i år hevdet Forsvarsdepartementet i sitt første svar på spørsmål fra Anundsen, og på bakgrunn av opplysninger fra Forsvarsstaben (FST), at kontoene hadde vært kontrollert i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men interne dokumenter avdekket at det kontrollen hadde vært mangelfull og kun omhandlet ett av årene. Og ABC Nyheter kunne i tillegg avsløre at en av kontoene hadde eksistert i minst ti år.

Begge disse forholdene bekrefter nå statsråden i sitt svar til Anundsen som også er leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Jeg må lese hennes svar ordentlig, men det virker jo som om hun sier at det var feil i det forrige svaret hennes. Hvis det er motstrid mellom tidligere og nåværende svar, så er det bemerkelsesverdig, sier Annundsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det viser at det ikke har vært full kontroll - og det er veldig uheldig, slår han fast.

Nye opplysninger fra staben

Forsvarsministeren sier at dette saksforholdet har vært «komplisert» og at hun «på bakgrunn av ytterligere opplysninger fra Forsvarsstaben, vil ... utdype mine tidligere svar».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun skriver videre:

«Forsvarsstaben har opplyst at bilag og transaksjoner for arvekontoen og billettkontoen ble kontrollert for året 2005. Forsvarsstaben har videre opplyst at prosjektkontoen samtidig ble gjennomgått, men ikke formelt kontrollert. ... Andre år ble derfor ikke kontrollert».

Les også: Krigskjendis med ulovlige konti

«Forsvarsstaben har videre informert om at arvekontoen ble opprettet av Norges Hjemmefrontmuseum i 1996. Forsvarsstaben opplyser at prosjektkontoen og billettkontoen ble opprettet i hhv. 2004 og 2005. Samtlige tre konti ble avsluttet i 2006».

«Forsvarsdepartementet har bedt Forsvarsstaben gjennomføre en kontroll av alle de tre kontiene, for alle årene frem til kontiene ble avviklet i 2006. Denne kontrollen vil kunne ta noe tid. Jeg vil derfor komme tilbake med nærmere informasjon når kontrollen er avsluttet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har tatt tid å få svar, så jeg synes ikke denne gjennomgangen burde ta for lang tid, sier Frps Anders Anundsen.

Overraskende erstatning

En overraskende side ved denne saken er også at Arnfinn Moland har inngått en avtale med FST som gir han rett på nærmere 150.000 kroner på grunn av ABC Nyheters avsløringer, som beskrives som belastende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At Moland kunne innhente ekstern juridisk ekspertise i denne saken var ikke avklart med hverken FST eller departementet på forhånd, men i tillegg har Molands advokat Jens Chr. Hauge jr., fått etterfakturere det offentlige for ca 350.000 kroner for innsatsen som juridisk konsulent.

Les også: Får en halv million for belastende medieomtale

Les også: Alle ABC Nyheters artikler om saken

ABC Nyheter har i mer enn en måned etterlyst dokumentasjon for både Molands tap av arbeidsinntekt og antall timer som Hauge jr. har fakturert, men dette innsynskravet besvares ikke av FST. Saken er derfor oversendt Sivilombudsmannen for uttalelse.

ABC Nyheter har tirsdag prøvd å få kommentar fra Hjemmefrontmuseets leder, men har ikke lykkes med å få Arnfinn Moland i tale.