EU vil ikke stoppe handelen om EØS går i grava

- EU ville ikke ønsket å miste noen del av handelen med Norge, dersom EØS-avtalen var borte, sier EU-kommisjonens EØS-sjef,Lars-Olof Hollner. Foto: Thomas Vermes
- EU ville ikke ønsket å miste noen del av handelen med Norge, dersom EØS-avtalen var borte, sier EU-kommisjonens EØS-sjef,Lars-Olof Hollner. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen er strålende fornøyd med EØS-avtalen, men vil ikke avvikle handelen med Norge om den forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EØS-avtalen

Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, EØS, gir Norge, Island og Liechtenstein samme adgang til EUs indre marked for varer, tjenester, arbeidskraft og kapital, som EU-landene selv.

EØS-avtalen innebærer at Norge i utgangspunktet må overta alt nytt lovverk som EU vedtar om det indre markedet. EØS-avtalen har en bestemmelse om vetorett for Norge, som Norge ikke har benyttet seg av siden avtalen trådte i kraft i 1994.

Les om EØS-avtalen på Utenriksdepartementets hjemmeside.

(ABC Nyheter): - Jeg må si at EØS-avtalen hele tida har fungert veldig, veldig bra og fullt ut har oppfylt målsettingene man hadde med den.

Det sier mannen som leder arbeidet med EØS-avtalen i EU-kommisjonen i Brussel, fungerende avdelingsleder Lars-Olof Hollner, til ABC Nyheter.

Torsdag fortalte han på et møte i EU-kommisjonens delegasjon i Oslo hvordan man ser på EØS-samarbeidet fra EUs synsvinkel.

I hovedkvarteret der er man øyensynlig langt mer tilfreds med EØS enn frustrasjonen som preger mye av debatten i Norge.

Hva hvis EØS var borte?

Hva så om EØS-avtalen hadde falt bort?

Her hjemme har det vært en vedtatt sannhet at norsk næringsliv ville blitt rammet av sterke handelshindringer til EU uten EØS-avtalen.

EØS gir som kjent norske varer, tjenester, kapital og personer fri adgang til alle EUs markeder - og omvendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men en utredning Utenriksdepartementet fikk fra Statistisk sentralbyrå for noen år siden, viste at virkningen av EØS-avtalen på norsk økonomi var forsvinnende liten. Mesteparten var liberalisert fra før.

Les i Nationen: 0,77 prosent i gevinst.

Denne forsvinnende lille gevinsten omfattet også virkningene av den nye verdensomspennende handelsavtalen i Verdens handelsorganisasjon WTO, som sprang ut av de mangeårig forhandlingene i Uruguayrunden.

Les også: Sveits nekter å oppgi suverenitet i nye forhandlinger med EU

- Ville fortsatt handelen

- Hvilke deler av handelen mellom EU og Norge ville EU ha interesse av å avvikle dersom EØS-avtalen falt bort og forholdet skulle ivaretas kun med WTO-avtalen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Først vil jeg si at beregninger i Kommisjonen for det indre markeds virkning for medlemslandene, er større enn tallet du nevnte, 0,77 prosent, innleder den svenske Kommisjons-mannen, og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke EU ville ønske å miste noen del av handelen med Norge uten EØS.

- Men EØS er så mye mer enn handel. Avtalen innebærer også at Norge deltar i mange av våre programmer. Det litt snevert å bare se på import og eksport, legger Hollner til.

Les i ABC Nyheter: Nå skal det forskes i EØS-avtalen.

Fra tillit til utfordringer

- Hvordan virker EØS-avtalen sammenliknet med EUs samarbeidsmodeller i forhold til andre land?

- Jeg må si at EØS hele tida har fungert veldig, veldig bra og fullt oppfylt målsettingene man hadde. Det er ikke minst på bakgrunn av den tilliten EFTA-landene har bygd opp ved å ta dette seriøst. Man har innført lovgivningen for vårt indre marked og bygd opp et troverdig maskineri på EFTA-siden. Det er det som gjør EFTA-avtalen så unik, sier Hollner, og advarer:

- Men nå står vi overfor store utfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordringene går ut på at EU har forandret seg internt i og med den nye Lisboa-traktaten som ble vedtatt i fjor.

EØS-avtalen omfatter regler som til nå har blitt håndtert av EU-kommisjonen, som Norge ifølge EØS-avtalen har som sin partner i EU. Nå har EU-parlamentet også fått sitt å si, men har ikke noen plass i EØS-avtalen.

Les i ABC Nyheter: - Bra for EU, vanskelig for Norge.