Kongen frykter klimakrise

TALTE: Kong Harald holdt sin tale på nyttårsaften. Foto: Scanpix.
TALTE: Kong Harald holdt sin tale på nyttårsaften. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKong Harald frykter at overforbruk i verste fall kan skape en dramatisk ubalanse i klodens klima. Han oppfordrer alle til å ta utfordringen på alvor, slik at jorden kan gis videre til nye generasjoner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin nyttårstale kommer kongen inn på høyaktuelle temaer som klimakrisen, profittjag, intoleranse og «Berlinmurer» som skaper hat og mistro.

– Kanskje har vi vært flinkere til å telle våre penger, enn vi har vært til å telle våre dager. Klarer vi ikke å hanskes bedre med ubalansen i klodens klima, vil vi stå overfor svært alvorlige konsekvenser, advarte kongen.

Kong Harald sa at menneskene ofte vurderer hverandre ut fra suksess, synlighet og materiell velstand og at veien er kort til å se ned på dem som tilsynelatende ikke har klart seg så godt.

Profittjag

– Finanskrisen har mange årsaker, men på ett plan synes den å ha sammenheng med et kortsiktig jag etter profitt. I den forstand kan krisen kanskje tjene som en nyttig påminnelse om at økonomi og samfunn ikke ensidig kan tuftes på materielle verdier, sa kongen i sin nyttårstale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongen oppfordret hver og en til å ta ansvar for å bygge og bevare Norge, men at ingen til sjuende og sist kan kreve mer av samfunnet enn de er villig til å yte.

– Vi ser stadig eksempler på intoleranse, ekstreme standpunkter og vold som ikke harmonerer med grunnpilarene i vår arv. Slikt må vi ikke godta. Likevel må vi holde fast ved at de aller fleste er skikkelige, ærlige mennesker som vil gjøre sitt beste for at vår verden skal bli et bedre sted å være, sa kongen.

Han mente at samfunnsutviklingen og mangfoldet er en berikelse for landet, men fastslo at ikke alt nytt skal tas imot ukritisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan føre til at vi mister fotfestet og blir rotløse. Samtidig må vi ikke avvise det nye som fremmed og fiendtlig, advarte kongen.

Berlinmurer

I forbindelse med at det i 2009 var 20 år siden Berlinmurens fall, tok kongen opp problemet med «murer» mellom folk og samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Berlinmurer kan finnes overalt. Murer av uforsonlig hat og mistro bidrar til krig og konflikt mange steder i verden. Ulikheter og urettferdighet er også med på å bygge murer og skape avstand.

Kongen sa at murer også kan finnes i nære forhold, som mellom generasjoner, i familier og i nabolag.

– Misunnelse, ufred og mistenkeliggjøring har lett for å slå rot. Ofte er det bagateller som starter det hele. Men livet er for kort og dyrebart til å sløses bort på krangel og bitterhet. Vi kan alle være den som får folk til å trekke sammen, oppmuntret kongen.

Barn

Han viste til alles ansvar for å si fra når det begås urett mot barn, noe som fortsatt skjer i Norge, utropt til verdens beste land å bo i.

– Der er viktig å ha noen rundt oss som bryr seg. Vi har sikkert alle møtt disse fellesskapets ildsjeler, som fungerer som selve limet i lokalsamfunnet. Jeg vil sende en ekstra hilsen til ja-menneskene blant oss, alle heltene, som bruker livet sitt for andre, sa kongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste til at Norges historie er full av eksempler på enkeltmennesker som engasjerer seg, og som vil gjøre en innsats.

– Neste år skal vi markere én av dem. Bjørnstjerne Bjørnson var en person som brukte sitt liv til å gjøre en forskjell. Han sa at de gode gjerninger redder verden og fulgte opp med å bli en talsmann for humanisme og menneskeverd i Europa, sa kong Harald.

I april 2010 er det 100 år siden Bjørnson døde. (©NTB)